Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК англ..doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

22. Вимоги до уроку англійської мови. Типи і структура уроків. Складіть тематичний план уроку другого типу.

Вимоги до уроку іноземної мови випливають з цілей, змісту та технологій навчання: мовленнєва спрямованість, комплексність, іноземна мова – мета і засіб навчання, висока активність розумово-мовленнєвої діяльності учнів, різноманітність форм роботи учнів, мотиваційне забезпечення навчальної діяльності. Визначають два типи уроків іноземної мови. Перший тип – уроки, що спрямовані на формування мовленнєвих навичок користування мовним матеріалом. Другий тип – це уроки, що спрямовані на розвиток мовленнєвих умінь. Структура уроку визначається його змістом і місцем уроку в тематичному циклі. В структурі уроку визначається початок, основна та заключна частини уроку.

23. Контроль у навчанні іноземної мови. Види контролю за новою програмою. Форми та об’єкти контролю. Розробіть завдання для поточного контролю володіння лексичним матеріалом (за формою контроль є індивідуальним, письмовим, двомовним).

Визначають такі види контролю: поточний, тематичний, семестровий, річний, підсумковий. За формою організації контроль може бути індивідуальним або фронтальним/ груповим. За характером оформлення відповіді – усним або письмовим, за використанням рідної мови – одномовним або двомовним.

Об'єктами контролю виступають навички і вміння мовлення, володіння якими дає змогу учневі здійснювати іншомовну мовленнєву діяльність, тобто це слуховимовні, лексичні, граматичні навички та вміння здійснювати мовленнєву діяльність в говорінні, аудіюванні, читанні і письмі.

24. Тестовий контроль. Види тестів. Типи очікуваної відповіді. Оцінювання виконання тестових завдань. Розробіть три тестові завдання для контролю розуміння прочитаного.

Стандартизованим тестом називається такий тест, який пройшов апробацію на досить великий (500-1000) кількості учасників тестування і який має стабільні і допустимі показники якості, а також специфікацію – паспорт з нормами, умовами та інструкціями для багаторазового використання в різних умовах. Не стандартизованими називаються викладацькі, вчительські тести, які складають самі вчителі для своїх учнів. Не стандартизовані тести застосовуються під час поточного контролю з метою забезпечення зворотного зв’язку у навчанні іноземної мови. Не стандартизовані тести не потребують визначення всіх кількісних показників якості. Однак вони відрізняються від звичайної контрольної роботи тим, що проходять хоча б одну апробацію з метою визначення оптимальної складності завдання.

Проміжним є локально стандартизований тест, показовою вибіркою якого є контингент тестованих однієї школи одного міста (100-300 учнів).

У залежності від цілеспрямованості тести розподіляються на тести навчальних досягнень, тести загального володіння іноземною мовою, діагностичні тести, тести на виявлення здібностей до вивчення іноземної мови.

У школах для поточного, тематичного, семестрового та підсумкового контролю використовуються тести навчальних досягнень. Тестами загального володіння іноземною мовою є тести типу TOEFL. Діагностичні тести застосовуються найчастіше на початку курсу. Вони, як правило, готуються самим навчальним закладом. Тести на виявлення здібностей до вивчення іноземної мови спрямовані на виявлення індивідуально-психологічних особливостей. Наприклад. тест на виявлення фонематичного слуху у молодших школярів, якій проводиться в індивідуальній формі.

Очікувана відповідь може бути двох типів: вибіркова та конструйована. Вибіркова відповідь передбачає вибір правильної відповіді з кількох запропонованих варіантів: альтернативний вибір, перехресний вибір, множинний вибір.

Конструйована відповідь буває напівпродукованою, тобто на рівні окремого слова/ словосполучення, а також продукованою – на рівні речення, навіть тексту.

У тестовому завданні визначають три частини: перша частина – це інструкція. Друга частина – це подача матеріалу і зразок виконання, третя частина – очікувана відповідь. Очікувана відповідь міститься в ключі до завдання. Відповіді записують на бланках для відповідей, або на плівку, якщо тестуються вміння говоріння.

Оцінювання здійснюється за 100-бальною шкалою, бали якої переводяться в оцінку за 12-тибальною системою.