Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК англ..doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

6. Система вправ для формування навичок та вмінь мовлення. Проаналізуйте вправи одного з уроків чинного підручника, визначте їх тип і вид.

Вправа. Фази вправи. Система вправ. Типи вправ за основними критеріями. Перший критерій – спрямованість вправи на прийом або видачу інформації: рецептивні, репродуктивні, рецептивно-репродуктивні, продуктивні, рецептивно-репродуктивні. Другий критерій – комунікативність: комунікативні (мовленнєві), умовно-комунікативні (умовно-мовленнєві), некомунікативні (мовні).

Додаткові критерії характер виконання (усні, письмові), участь рідної мови (одномовні, двомовні), функція у навчальному процесі (тренувальні, контрольні), місце виконання (класні, домашні, лабораторні).

Існують чотири системи вправ: для навчання аудіювання, говоріння, читання та письма. Кожна з чотирьох систем вправ спирається на підсистему вправ. Наприклад,система вправ для навчання аудіювання включає вправи для формування мовленнєвих навичок аудіювання, і вправи для розвитку вмінь аудіювання.

Види вправ визначають за критерієм операція, дія або діяльність, яку виконує учень. Наприклад, аудіювання або читання повідомлень, запитань, розпоряджень на рівні фрази, речення або групи речень, імітація зразка мовлення, підстановка в зоазок мовлення, переказ тексту, заучування напам'ять та ін.

7. Активний граматичний мінімум. Репродуктивна граматична навичка. Опишіть можливі варіанти організації етапу ознайомлення учнів з граматичною структурою Present Indefinite.

Основна мета навчання граматики у школі – формування мовленнєвих граматичних навичок у різних видах мовленнєвої діяльності на комунікативно достатньому рівні.

Граматичний мінімум складається з активного та пасивного граматичного мінімуму. Граматичний мінімум, зрозуміло, містить не всі граматичні явища англійської мови, а спеціально відібрані явища, які забезпечують здатність учнів здійснювати комунікацію на достатньому рівні. В державному стандарті середньої освіти, освітня галузь «Мови та літератури» визначено, що учень повинен володіти граматичною системою мови, категоріями, класами і структурами нормативної граматики кожної мови, а також граматичною семантикою. Для вираження власних думок іноземною мовою учень має оволодіти тими граматичними структурами, які входять до активного граматичного мінімуму. Існують граматичні навички говоріння, граматичні навички письма, граматичні навички аудіювання і граматичні навички читання. Граматичні навички говоріння та письма – репродуктивні. Сформованість репродуктивної граматичної навички - одна з передумов функціонування вміння висловлювати свої думки в усній та писемній формах. Щоб здійснити свій комунікативний намір, той, хто говорить або пише, вибирає граматичну структуру і оформлює її відповідно до норм даної мови. Неабияке значення для репродуктивної граматичної навички має швидкість виконання операцій вибору та оформлення граматичної структури. В сформованому вигляді ці операції повністю автоматизовані.

8. Автоматизація дій учнів з граматичними структурами активного граматичного мінімуму. Опишіть послідовність вправ на етапі автоматизації на матеріалі одного з чинних підручників.

Система вправ на другому етапі включає дві підсистеми: 1) вправи, що виконуються на рівні фрази і 2) вправи, що виконуються на рівні понад фразової єдності. Перша підсистема містить такі вправи: на імітацію зразка мовлення, на підстановку, трансформацію зразка мовлення, завершення зразка мовлення, відповіді на різні типи запитань, складання запитань різних типів, самостійне вживання засвоєної граматичної структури. Друга підсистема – це вправи, що виконуються на рівні понад фразової єдності: об’єднання зразків мовлення (одно структурних та різноструктурних) у понад фразову єдність; об’єднання зразків мовлення у діалогічні єдності.

Вправи на імітацію, вправи на підстановку, вправи на трансформацію, вправи на завершення зразка мовлення, відповіді на різні типи запитань, складання речень з новою граматичною структурою, складання запитань різних типів.

Усі наведені вище вправи виконуються не лише усно, а й письмово.

Друга підсистема включає вправи, що виконуються на рівні понад фразової єдності: об'єднання зразків мовлення у понад фразову єдність (діалогічну єдність).