Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК англ..doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

Тезисні відповіді на питання з курсу методики викладання англійської мови у середніх навчальних закладах

1. Методика як наука і теорія навчання іноземної мови у школі. Поясніть як має реалізовуватися принцип комунікативності у вправах для навчання спілкування англійською мовою. Проілюструйте це прикладами.

Основні завдання теоретичного курсу "Методика викладання англійської мови у середніх навчальних закладах", її зв'язок з концепцією навчального процесу. Компоненти навчального процесу: навчаюча діяльність вчителя, навчальна діяльність учнів, організація навчання. Об'єкт і предмет "Методики". Принцип комунікативності як провідний методичний принцип. Принцип комунікативності передбачає побудову процесу навчання іноземної мови як моделі процесу реальної комунікації.. Комунікативні ситуації, що використовуються у навчанні іноземної мови, моделюють типові ситуації реального життя у відповідній сфері спілкування. Вправи та завдання повинні бути комунікативно виправданими дефіцитом інформації, вибором та реакцією. У рамках навчання мовлення за комутативною методикою широко використовуються опори різних видів. Цей підхід орієнтований на організацію процесу навчання, адекватного процесу реального спілкування завдяки моделюванню основних закономірностей мовленнєвого спілкування:

1) діяльнісний характер мовленнєвого спілкування, учитель та учні поводяться як повноправні учасники процесу спілкування і навчання. Їх поведінка комунікативно вмотивована та активна;

2) предметність процесу комунікації, яка визначається темами, проблемами, подіями і т. ін.;

3) ситуації спілкування є найтиповішими варіантами стосунків між учнями, вчителем та учнями;

4) мовленнєві засоби, що забезпечують процес спілкування та навчання в даних ситуаціях.

Існують такі принципи комунікативного методу:

1) мовленнєва спрямованість навчального процесу, головним є практичне користування іноземною мовою;

2) індивідуалізація як засіб створення мотивації та активізації учнів з урахуванням їх життєвого досвіду, вікових особливостей, сфери інтересів, емоційної сфери тощо ;

3) функціональність, яка забезпечує відбір іншомовного матеріалу для здійснення комунікації;

4) ситуативність;

5) новизна, яка проявляється в зміні предмета розмови, обставин, завдань та ін.

2. Методи дослідження у сучасній методиці навчання іноземних мов. Наведіть приклади застосування методів дослідження в процесі педагогічної практики (та написання курсової роботи).

Методи дослідження мають на меті отримання наукових даних про закономірності навчання іноземних мов, про ефективність навчальних матеріалів, способів і форм навчального процесу. Основні методи дослідження: критичний аналіз наукових джерел, вивчення та узагальнення позитивного досвіду роботи вчителів, наукове спостереження, пробне навчання, експеримент (фази експерименту), дослідне навчання. Допоміжні методи дослідження: статистичний метод, метод моделювання, метод інтерв'ю, анкетування, тестування, бесіда, хронометрування, метод експертів.

3. Чотирикомпонентна мета навчання іноземної мови. Сформулюйте усі цілі навчання на уроках підручника а.Несвіт для 5-го класу. Обґрунтуйте їх визначення.

У сучасній методиці навчання іноземних мов висуваються чотири цілі: практична, освітня, розвивальна та виховна. Практична мета є провідною. Вона передбачає опанування учнями умінь мовлення на рівні вимог програми в чотирьох видах мовленнєвої діяльності: аудіюванні, говорінні, читанні та письмі в типових ситуаціях.

Виховна мета реалізується через систему особистого ставлення до культури країни, мова якої вивчається. Виховання учнів в апрцесі навчання іноземної мови забезпечується підбором навчального матеріалу, застосуванням в процесі навчання проблемних завдань.

Освітня мета досягається шляхом освіти учнів засобами іноземної мови. Освітня мета реалізується в процесі навчанні на базі навчального матеріалу (текстів для читання і аудіювання).

Розвивальна мета реалізується впроцесі оволодіння учнями досвідом творчості, пошукової діяльності, усвідомлення явищ дійсності, їх подібності та розбіжності.

У навчанні всі цілі реалізуються одночасно, у комплексі. Досягнення цілуй навчання можливо за умови взаємопов'язаного навчання мови і культури народу – носія цієї мови, а також активної комунікативно-пізнавальної діяльності учня.