Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК англ..doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

4. Зміст навчання англійської мови. Охарактеризуйте компоненти змісту навчання в 5-му класі (за програмою та підручником).

Компоненти змісту навчання охоплюють два аспекти: предметний і процесуальний. Перший компонент предметного аспекту: сфери і види спілкування, мовленнєві ситуації, не6вербальні засоби комунікації, комунікативні цілі і наміри, теми, проблеми, тексти.

Другий компонент – лінгвосоціокультурний матеріал (країнознавчий і лінгвокраїнознавчий), соціальні ситуації. Третій компонент: мовний матеріал (фонетичний, лексичний, граматичний, для навчання техніки читання і письма).Четвертий компонент – навчальні стратегії, стратегії використання іноземної мовив різних видах мовленнєвої діяльності і комунікативні стратегії.

Процесуальний аспект. Перший компонент : вміння аудіювати, говорити, читати, писати, перекладати і вправи для їх розвитку. Другий компонент: навички оперування лінгвосоціокультурним матеріалом і вправи для їх формування, вміння вступати в комунікативні стосунки, орієнтуватися в соціальних ситуаціях і керувати ними, вправи для їх розвитку, відповідні знання. Третій компонент: навички оперування мовним матеріалом і вправи для їх формування, відповідні знання. Четвертий компонент: вміння оперування навчальними стратегіями, стратегіями використання ІМ у різних видах мовленнєвої діяльності і комунікативними стратегіями, вправи для їх розвитку, відповідні знання.

5. Види мовленнєвої діяльності. Навички та вміння мовлення у навчанні іноземних мов. Опишіть етапи формування навички на прикладі матеріалу одного з чинних підручників.

Мовленнєва діяльність – це активний, цілеспрямований опосередкований мовою та зумовлений ситуацією спілкування процес прийому і видачі мовленнєвого повідомлення у взаємодії людей між собою. (Зимня І. О.). Характеристики мовленнєвої діяльності: активна, цілеспрямована, опосередкована мовою та зумовлена ситуацією спілкування.

4 основні види мовленнєвої діяльності: говоріння, аудіювання, читання та письмо. Продуктивні види мовленнєвої діяльності: говоріння та письмо. Рецептивні види: читання та аудіювання. З іншого боку до усного мовлення ви відносимо аудіювання та говоріння, а до писемного мовлення – читання та письмо.

Навичка – це «психічне новоутворення, завдяки якому людина спроможна виконувати певну дію раціонально, з належною точністю і швидкістю, без зайвих втрат фізичної

та нервово-психологічної енергії».Приклад: як людина ходить, плаває. Сороко ніжка.

Якості навички: автоматизованість, стійкість, гнучкість, відсутність спрямованості свідомості на форму виконання, відсутність напруження і швидкої втомлюваності. Вміння: продуктивні вміння – говоріння та письмо, рецептивні вміння – аудіювання та читання. Якості вміння: відсутність автоматизованості (рефлексія), діє на рівні понад фразової єдності або цілого тексту, спирається на цілий ряд навичок (складна структура).

Навички формуються поетапно.

Перший етап – орієнтовно-підготовчий. Ознайомлення з новим мовним матеріалом, дії за зразком або за правилом.

Другий етап – стереотипно-ситуативний. або стандартизуючий. Під час цього етапу реалізується автоматизація дій учнів з новим мовним матеріалом в аналогічних ситуаціях на рівні фрази, речення, іноді навіть слова або словосполучення.

На третьому етапі (варіююче-ситуативному) має місце подальша автоматизація дій учнів з новим мовленнєвим матеріалом на рівні понад фразової єдності.