Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

Коноплі – це цінна прядильна культура, що нараховує 3 види. Посівні коноплі містять у сухих стеблах - до 25% волокон-пеньків; насіннях – 17-38% висихаючої олії.

Ученими доведено, що промислові коноплі – зовсім не наркотична сировина, а корисна сільськогосподарська рослина.

По-перше, волокно нешкідливих конопель можна використовувати в текстильній промисловості.

По-друге, її олія має цілющі властивості.

По-третє, країни Європи з метою збереження своїх лісів, покращення екології, розширюють посіви конопель для виготовлення паперу.

Кожний вид конопель відрізняється за вмістом хімічних речовин. Психоактивні індійські коноплі, що містять більше 1% наркотичних речовин, називають марихуаною. Коноплі, що містять менш 0,2% цієї речовини, називаються промисловими.

У країнах - Членах Євросоюзу, Канаді й Австралії значні посівні площі займають культурні сорти рослини. Їх волокна й насіння успішно використовуються в текстильній, хімічній, харчовій, будівельній промисловостях, а також при виробництві біопалива. Недавно за зняття заборони на вирощування культурної коноплі – цінної текстильної сировини висловився уряд Литви. Ще раніше подібні законодавчі акти були прийняті в Латвії й Естонії. В Україні також обговорюється можливість розширення посівів культурних сортів конопель.

Завдяки короткому строку росту (120 днів) посівні коноплі вважаються ефективною й економічно вигідною сільськогосподарською культурою.

За якістю волокон посівні коноплі випереджують деревину, а для виробництва целюлози з конопельного волокна потрібно значно менше токсичних хімічних реактивів (на 80-90%). Виготовлений з конопель папір не жовтіє й відрізняється особливою міцністю й стійкістю.

Насіння з конопель містить до 25%-30% жирів, які придатні для використання в кулінарії і як паливо з конопель. Олія за якістю ідентична до китового жиру.

Насіння з конопель - одне із найбагатших природних джерел протеїну, що містить дві кислоти, які здатні очистити організм від шкідливого холестерину й підвищити імунітет. Крім вітамінів, у насінні міститься мінеральні речовини - цинк, кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій й сірка. Із пророщеного меленого насіння одержують конопляне молоко, яке входить до складу мюслів тощо.

Коноплі є цінною сільськогосподарською культурою. Її потужна коренева система перешкоджає ерозії ґрунтів, поліпшуючи їхні властивості.

Коноплі також застосовуються в автомобілебудуванні. За останні чотири роки на автозаводах Німеччини й Австрії на 90% збільшили її використання. У композитних матеріалах заміну скловолокно заміняють натуральними конопляними волокнами. Такі матеріали використовуються при виробництві сидінь і внутрішньої обшивки багажників автомашин.

Коноплі використовуються в шоу бізнесі для звукозаписів пісень. Недавно компанія «Hemp Music Production» випустила конопляний пластиковий компакт-диск. Усі музичні композиції, записані на цьому диску австралійською студією «Cutting Edge Studios», виконані на музичних інструментах, які виготовлені з матеріалу, що називається «конопляний камінь». Коробочка для зберігання диска відлита з конопляного пластику, а паперові вставки з текстами видрукувані на конопляному папері виробництва компанії «Living Tree Paper Company».

Конопляна олія – це ідеальна сировина для виготовлення косметичних препаратів завдяки своїм зволожуючим властивостям і жирним кислотам. Косметичні товари з конопляної олії в Європі реалізує фірма «Hemp Union». Ця олія також використовується для виробництва мила, фарби і лаків.

Культурні коноплі є перспективною сировиною на ринку енергоносіїв. З них одержують економічно чистий продукт із властивостями, що ідентичні дизельному паливу.

У фармацевтичній промисловості коноплі використовують у лікувальних цілях. У США, Канаді й Західній Європі канабіноїд ТГК використовується для знешкодження побічних реакцій хіміотерапії при онкологічних захворюваннях і для боротьби із синдромом втрати ваги при СНІДі. Препарати з конопель ефективні при лікуванні глаукоми, фантомних болів і багатьох інших захворювань.

При виробництві конопляної олії утворюється побічний продукт – пресовані залишки насіння, які містять у своєму складі 30-50% протеїну. Їх використову для виробництва кормів для тварин. Цінні властивості конопляного насіння використовують рибалки. З конопель виготовляють пластмасу із спеціальними властивостями. Вона дуже міцна, тверда. На сьогоднішній день 35% автомобільних фірм використовують таку пластмасу для внутрішнього облицювання. Для виробництва деталей використовується суміш промислових конопель із пластиком. Легкі й міцні рослинні запчастини придатні для вторинної переробки. З цієї сировини підприємства виробляють цеглу, інші будівельні матеріали.

Конопляне волокно (hemp fibre) – це прекрасна альтернатива пластинка. Пластик, який одержують полімеризацією конопляної целюлози, піддається біохімічному розкладанню. Тому ця сировина є екологічно чистою. Сьогоднішній день його виробляє британська фірма Hemp Plastics. Крім того тут також виготовляють «конопляний крохмаль», який використовують для виробництва саморозкладаючої біологічно чистої «пластикової» плівки для сміттєвих пакетів і обгорткових матеріалів.

Конопляні волокна отримують із лубу плосківні та матірки. Волокна із лубу плосківні тонкі, елементарні. Їх використовують для виготовлення тканин та інших видів текстилю. Волокна із матірки довші, грубші, менш еластичні і міцніші. Використовують їх для виготовлення линв, шпагатів, виробів технічного призначення.

Характеристика властивостей конопляних волокон підтверджують, що воно технологічно придатне для текстильної промисловості. Основними напрямами використання конопляних волокон є:

1. Технічна продукція, виготовлена із довгих волокон, наприклад, тарна тканина, канатна продукція тощо.

2. Основа для виробництва килимів на базі довгого конопляного волокна на заміну поліпропіленової основи.

3. Виробництво текстильних виробів побутового й технічного призначення, до складу яких входить котонізоване волокно. Цей напрям дозволяє промисловості переробляти короткі волокна, що є екологічно ефективно для виробництва конкурентоспроможного текстилю і відкриває значний ринок для конопляної сировини.

4. Будівельна вата, вироблена з конопляного волокна низького сорту, володіє високими теплоізолюючими властивостями і є екологічно чистою сировиною.

5. У Франції й Іспанії короткі конопляні волокна використовують для виготовлення пульпи, що є цінною сировиною.

6. Конопляні волокна входять до складу пресформованих композитних сумішей внутрішніх панелей в автомобілебудуванні, наприклад, дверні панелі, наповнювачі каркасів, приладові дошки тощо.

7. Солома з конопель на фермах використовується для підстелювання під тваринами у стійлах через її високу адсорбтивну здатність.

Вартість технічної переробки конопляної сировини нижча, ніж для льону. З огляду Завдяки високій урожайності конопель, відносно низькій вартості прядильного волокна (особливо низької й середньої якості), високим механічним властивостям й екологічності, коноплі є перспективною волокнистою культурою в Україні.

Конопляне волокно відрізняється міцністю, стійкістю проти гниття при тривалому перебуванні у воді. Тому воно є доброю сировиною для канатів, мотузок, рибальських снастей, мішків, брезенту, полотна й парусини. Заміна бавовняних волокон конопляними кардинально скоротить їхнє використання - у конопель мало ворогів серед комах.

Стійкість матеріалу підтримується особливою структурою конопляних волокон, з яких виробляється тканина. Матеріал стійкий до впливів зовнішніх факторів, не деформується й не псується при пранні. Готовий одяг не втрачає форму в процесі носіння. Практичність тканини зумовлена функціональними властивостями. Комфорт створюється зручністю й природністю в русі. При цьому тканина рівномірно розподіляє чутливість тіла, не створюючи різких контрастів.

В Італії ростуть коноплі, з яких виробляють прядильне волокно з найвищими властивостями. За тонкістю, пружністю, шовковитістю й прядильними властивостями італійське прядиво не уступає різним сортам льону. Прядильні фабрики Франції додають італійське волокно до лляної пряжі. Конопляне волокно, вироблене в Україні, має низькі властивості. Воно грубе, тверде, не придатне для виробництва тканин. З нього сукають мотузки, роблять снопов’язальний шпагат і канати, виготовляють снасті й риболовні сітки.

Коноплі є доброю сировиною для виробництва паперу й картону. З конопель, зібраних з одного гектара, можна одержати в 4 рази більше паперу, ніж з дерев, вирощених на такій же площі. Для його виробництва використовується менше токсичних реактивів, ніж з деревини. Конопляний папір не потребує процесу відбілювання хлором (побічний продукт цього процесу дає отруйний діоксин).

Одяг, виготовлений з конопляного волокна, відрізняється гігієнічністю, міцністю й стійкістю до зношування. Він ніколи не електризується.

Тканина, яка включає технічні сорти конопляних волокон володіє корисними властивостями лікарської рослини. Така тканина залишається біологічно активною, вона м'яко взаємодіє зі шкірою й здатна захистити людину від шкідливого впливу зовнішнього середовища. Основною перевагою тканини з конопель є відсутність у хімічному складі рослин пестицидів та інших хімічних речовин, які застосовуються для захисту й стимуляції росту посівних культур. Там, де ростуть коноплі, сусідні рослини, дерева й чагарники не заражаються інфекціями та не мають комах-шкідників. Гігієнічність тканини забезпечується властивостями природної мембрани: натуральна тканина не створює «парникового» ефекту на поверхні тіла під одягом, що дозволяє шкірі вільно дихати. Тканина з конопель виключає перегрів тіла в спеку й переохолодження в холод. Такий захист став результатом бар'єрних властивостей коноплі, як лікарської рослини. Тканина захищає шкіру від шкідливого впливу зовнішнього середовища (солей важких металів, несприятливого сполучення температури й відносної вологи повітря, які створюють ефект надлишку ультрафіолетового опромінення). До додаткових переваг одягу з конопляної тканини належить: освіжаюча й пом'якшуюча дія тканини, що сприятливо впливає на роботу тіла протягом дня, відсутність подразнення на шкірі, загальний тонізуючий ефект.

Взаємопоєднання. Можливість з'єднувати й комбінувати кольори й форми, утворюючи сполучення, продиктовані власним смаком і відношенням до життя.

Одяг, створений з екологічно чистої конопляної тканини, що має власний характер - це спосіб життя людей ХХІ сторіччя. Це стиль, заснований на ідеї більш високої енергії, що дозволяє відчути задоволення від предмету.

Експерти стверджують, що з технічних і наркотичних конопель можна виготовити до 25 тисяч різних видів продукції. Якщо її посадити на забрудненій землі, то коноплі висмокчуть звідти важкі метали. У Німеччині є землі виведені із сільськогосподарського виробництва. Вони займають до 15% від загального земельного фонду. Фермери в цій країні одержують дотацію від держави на оброблення земель посівними коноплями. Це відмінний спосіб рекультиації земель. На сьогоднішній день у світі існує понад 200 фірм, компаній, наукових установ і асоціацій, які досліджують, обробляють і переробляють коноплі. Ця культура є стратегічною сировиною в багатьох країнах світу. Виняток становить Україна, де оброблення й переробка конопель занепадає. Лідерами є Китай, Франція й інші країни Європи, Азії й Латинської Америки. Із сивої давнини Україна завжди була головним виробником й переробником конопляної сировини. Україна має чудові сорти безнаркотичних глухівських конопель, створених у сільськогосподарських інститутах. Вони призначені для виробництва технічного волокна, текстилю, паперу й олії. Щоб піднятися до світового рівня, потрібно налагодити насінництво, повністю механізувати процес збирання конопель, розширити асортименти продукції, яку можна одержати з неї. Основні зусилля в області селекції доцільно зосередити на методиці одержання безнаркотичних культурних сортів конопель з новими споживними властивостями.

Для вирощування достатньої кількості фармацевтичної сировини, що містить 5-15% ТГК, є два варіанти. Перший – це створення невеликих, добре охоронюваних плантацій лікарських конопель. Варіант другий - це створення біотехнологічного виробництва канабіноїдів. У цьому випадку необхідні речовини будуть виробляти культури рослинних клітин, і потреба в посівах наркотичних конопель взагалі відпаде.

При виробництві й переробці стебел коноплі також одержують солому, луб, тресту, пеньку-сирець, прядиво тріпане, пеньку чесанку й пеньку коротку.

Товарний сорт (номер) волокнистої продукції встановлюють за такими показниками якості: солома (ГОСТ 11008) - довжина (см), діаметр (мм), вміст лубу ( %), міцність лубу (Н), колір трести (ГОСТ 6729) - довжина (см), діаметр (мм), вміст волокон у тресті ( %), міцність (Н), ступінь оброблюваності; пенька-сирець - вихід тріпаної пеньки ( %); пенька тріпана (ГОСТ 10379) - міцність (Н), розривне навантаження (сН/волокно), лінійна щільність (текс), вміст костри (%), вміст лапи (%), вміст ликоподібних пасм (%), довжина горстки волокон (см); пенька коротка (ГОСТ 9993) - міцність скрученої стрічки (Н), вміст костри (%).

Середній вміст у пеньки (в % на суху речовину): целюлози -77, лігніну -9,5 і т.д. У пеньку знаходиться більше лігніну, що обумовлює більшу її твердість у порівнянні з волокнами льону.

Фізико-хімічні показники якості пеньки такі самі, що й льону. Технічні показники пеньки: довжина комплексних волокон може бути рівна висоті стебла (70-380 см), середня довжина елементарних волокон - 17-20 мм (найбільша довжина - 65 мм), лінійна щільність комплексних волокон - 15-60 текс, розривне навантаження комплексних волокон - 150-500 Н/волокно.

Заготівля. Заготовляють стебла й верхівки квітучих жіночих рослин, що багаті смолами. Вміст смоли залежить від району вирощування (від 6 до 20%). Найбільш багаті смолою коноплі з Індії. Сушать зібрану сировину за температури 50-60°С у сушарках або в тіні природним теплом. Зберігають заготовлену сировину в сухому, чистому місці, упакувану в мішки, тюки або пакети. Термін придатності сировини до використання - 2 роки.