Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.сиров рос.Ч 4-6.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
19.07 Mб
Скачать

§7. Зараженість зерна шкідниками хлібних злвків

Зерно хлібних злаків і насіння бобових культур можуть бути заражені шкідниками, як у чітко вираженій, так у прихованій формі. Зараженість у чітко вираженій формі характеризується наявністю живих шкідників у міжзерновому просторі; у прихованій формі – в середині самих зерен.

Ушкодженими шкідниками є зерна з виділеними ззовні або і з середини частково або повністю зародком, оболонками, ендоспермом або сім'ядолями. При цьому, всередині зерна можуть бути живі або мертві шкідники. Шкідники не тільки поїдають зерно, але й забруднюють його своїми виділеннями, що призводить до псування зерна.

Стандартами нормується зараженість зерна шкідниками. Залежно від наявності в зерні певної кількості кліщів розрізняють зерно першого, другого і третього ступеня ушкодження. В 1 кг першого ступеня зараженості нараховується від 1 до 20 кліщів, другого – більше 20, при цьому вони не утворюють єдиного повстяного шару. В зерні третього ступеня зараженості кліщі утворюють суцільний повстяний шар. Борошномельні підприємства приймають зерно, заражене кліщем, не вище першого ступеня. Зерно, заражене кліщем другого і третього ступеня, довгоносиком будь-якого ступеня, підлягає переробленню на спеціальних підприємствах. Окрім того, у зерні визначають наявність хрущаків, борошноїдів, клопів-черепашок тощо (рис.2.10)

Комірні шкідники поїдають зерно і засмічують його своїми виділеннями, а також нападають на борошно, крупи, печиво, сухарі та макаронні вироби.

Зерновим колосковим культурам в Україні завдають шкоди понад 100 видів комах, три види кліщів, два - нематод, мишоподібні гризуни. Крім того, суттєвої шкоди завдають понад 20 хворіб, збудниками яких є різні патогенні мікроорганізми (гриби, бактерії, віруси тощо).

Конкурують за світло, воду, поживні речовини та мають спільні шкідливі організми понад 30 видів найпоширеніших бур'янів. Взагалі, усі ці шкідливі організми в середньому призводять до втрат врожаю, що перевищують 30%, а в окремі роки - 50%. Отже, кожен третій гектар, а інколи і другий зернових колосових культур людина засіває для підтримання життєдіяльності шкідливих організмів. Усе це вимагає застосування різних методів захисту рослин з тим, щоб зменшити втрати врожаю. Відомо, що без захисту від шкідливих організмів на доброму агротехнічному фоні (попередник, система удобрення, обробка фунту близькі до оптимальних) можна одержати урожай зерна озимої пшениці у межах 3-4 т/га, а при високому рівні захисту – 7-10 т/га.

Нижче перераховані нами основні види шкідників зерна і продуктів його переробки.




Рис. 2.10 Шкідники зерна й продуктів його переробки: 1 - довгоносик;

2 - прикидайчик-злодій;

3 -малий борошняний хрущак;

4 - борошняний кліщ;

5 - мірошницька огневка