Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

SELECTION_last_file

.pdf
Скачиваний:
62
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
6.21 Mб
Скачать

81

за 305 діб першої лактації досить високий (r = 0,7…0,8). Проте, оцінювання первісток за 90, 150 діб є дещо запізнілим, оскільки на цей час корова вже повинна бути тільною і відповідно визначене її подальше використання. Тому більш практичним для раннього добору є вищий добовий надій за перший місяць лактації.

Відсоток надою за перший місяць від надою за всю лактацію залежить від рівня відселекціонованості стада, характеру протікання лактації, тривалості сервіс-періоду, породи, рівня годівлі. Тому, в кожному конкретному випадку цей показник визначається окремо. Так, при надоях в стаді від 4000 до 5400 кг молока за лактацію він коливається в межах 7,83…10,45%. В середньому за таких рівнів продуктивності стада він складає

9,67%.

Рівень надою корів за перші 305 діб лактації на 75% залежить від умов зовнішнього середовища і на 25% – від генетичних властивостей. Зростання надоїв на початку лактації і поступове чи різке їх падіння в наступні місяці є біологічною властивістю корів, яку графічно відображають у вигляді лактаційної кривої (рис.2.2).

Рис. 2.2. Типи лактаційних кривих А - вирівняна, Б - двовершинна, В - різко спадна.

82

У деяких корів лактаційна крива досить вирівняна. У них надій стабільний протягом усієї лактації. Вирівняність лактаційної кривої свідчить про конституційну міцність тварин. Зниження надоїв після досягнення максимуму вважається нормальним, якщо воно не перевищує 5…6% показника за попередній місяць.

Для виявлення корів, у яких надої довго утримуються на високому рівні, визначають коефіцієнт постійності лактації (КПЛ) за формулою 2.3:

КПЛ = А : В × 100 ,

(2.3)

де А – надій за другі 100 діб лактації, кг; В – надій за перші 100 діб лактації.

У селекційній роботі, крім надою за лактацію, враховують також вищий добовий надій. Рівень останнього залежить від спадкових якостей і факторів навколишнього середовища – годівля і утримання, умови підготовки до отелення, техніка доїння, тривалість сервіс-періоду, вік тварини, умови її вирощування, стан здоровя тощо.

Довічний надій – ознака високої продуктивності, витривалості і життєздатності тварини. Селекціонери все більше звертають увагу на цей показник, особливо при доборі корів-донорів ембріонів.

Для оцінки стабільності продуктивності корови (ІСП) використовують розрахунки за формулою 2.4:

ІСП =

сума надоїв за всі лактації х 100______

(2.4)

надій за кращу лактацію х кількість лактацій

У США, в нуклеарній (племінній) частині голштинської породи нараховується більше 6800 корів із валовим довічним надоєм понад 90 тис. кг молока. Чисельність таких тварин з року в рік збільшується. Продуктивний період використання голштинських корів становить 1532 доби (4,2 роки). Від них за лактацію отримують в середньому 16538 кг молока (646 кг молочного жиру), або 13,5 кг молока за одну добу.

Для порівняння в стадах України термін використання корів коливається в межах від 3,1 до 4,0 лактації. Звідси, довічна продуктивність

83

корів різних порід, яких розводять в Україні, є важливою селекційною ознакою. Рекордистками за довічною продуктивністю були наступні корови

(табл. 2.3).

 

 

Таблиця 2.3

Світові рекордистки за довічною продуктивністю

 

 

 

Кличка і номер корови

Порода

Валовий надій,

т

 

голштинська

Брізвуд Петсі Біч Понтіак 6174402

180,7

Ор-Уин Мастерпис Рива 4624699

голштинська

157,1

Мейлвуд Лейн Дора Мега 4448454

голштинська

153,2

Королька 1157

симентальська

104,6

Муза 6197

симентальська

92,4

Угода 4573

симентальська

87,6

Вміст жиру і білка в молоці – якісні ознаки молочної продуктивності. До складу молока входять також молочний цукор, мінеральні речовини, ферменти: лактоза, пероксидаза, ліпаза, амілаза, фосфатаза, каталаза і такі гормони як окситоцин, пролактин, тироксин, фолікулін,

адреналін, інсулін та ін.

Молоко здатне забезпечувати імунітет до багатьох хвороб завдяки наявності в ньому таких імунних тіл, як антитоксини, аглютиніни, опсоніни та ін. Всі ці складові відіграють велику роль у годівлі телят молочного віку. Від них залежить якість виготовлених молочних продуктів (сметани, вершків, сирів, масла і т.п.).

Практично в селекції одночасно враховувати всі складові частини молока неможливо. Більш за все звертають увагу на жирність та білковість молока.

Жирність та білковість молока корів знаходяться в позитивному кореляційному зв’язку (r = 0,27…0,80) до певної граничної величини жирності молока. Після досягнення такої межі, наприклад, у корів червоної степової породи – 3,70%, у сименталів, айрширів і джерсеїв – 3,80% спостерігається різке зменшення білка в молоці. Відомо також, що деякі

84

аборигенні породи мають більш високий вміст білка в молоці, ніж жиру,

тому в дослідженнях різних авторів коефіцієнт кореляції „жир × білок молока” коливається від 0,27 до –0,50. Кожна молочна чи молочно-м’ясна порода характеризується певним стандартом щодо цих показників.

Так, корова симентальської породи Воротка 5992 мала жирність молока

6,04%, Медуза – 6,08%.

 

Рекордистки голштинської

породи за надоєм Бічер Арлінду Еллен

(надій за 4-у лактацію 25248 кг)

і Даймонд-Селевейшн Нолма (надій за

1-у лактацію 16793 кг) мали жирність молока відповідно 2,82% і 2,74%.

Слід врахувати, що жирність молока є більш консервативною ознакою, ніж показники надоїв. На жирномолочність корів фактори зовнішнього середовища впливають значно менше, ніж на інші показники продуктивності. Коефіцієнт варіації цього показника коливається у межах 5…9%, причому на 50…60% залежить від спадковості тварини і на 40…50% від впливу зовнішнього середовища. Кореляції між надоєм і відсотком жиру та білка молока складають відповідно 0,40 і 0,45.

Проте ці показники є середньозваженими. У корів різних порід та в окремих стадах кореляційні зв’язки між цими показниками не однозначні. У поголів’я 2067 корів айрширської худоби є від’ємна кореляція

(r = –0,13±0,03). Але у 23% корів коефіцієнт кореляції позитивний і сягає 0,134, у 8,5% тварин кореляція відсутня, у 68,5% – вона має негативне значення.

Завдання селекції – подолати негативний кореляційний зв’язок між надоєм молока і його жирністю. Змінити тип кореляції в бажаний бік можна шляхом інтенсивного використання бугаїв із генетично закріпленим позитивним зв’язком між цими ознаками в їх дочок. Зазвичай, позитивний зв’язок між надоєм та жирністю молока успадковується. Дослідженнями встановлено, що із 100 бугаїв, оцінених за якістю потомків, у 14,3% зв’язок між врахованими ознаками був позитивний, у 21,4% – відсутній, в решти – вірогідно від’ємний. Тому, під час оцінювання бугаїв за якістю потомків слід

85

звертати увагу не лише на величину селекційних ознак, а й обов’язково обчислювати кореляцію між найважливішими із них.

Загалом під час добору разом з величиною показників надою необхідно враховувати як жирність, так і білковість молока. Відомо, що чим більше враховується ознак під час добору, тим менший ефект добору селекції за кожного із них. Щоб уникнути цього негативного явища селекціонери постійно звертають увагу на комплексні показники, які включають в себе низку селекційних ознак. Такими показниками є кількість молочного жиру і молочного білка, які характеризують як кількість, так і якість молочної продуктивності.

Убільшості корів зарубіжних країн сумарна кількість молочного жиру

ібілка в молоці за 305 діб і за всю лактацію є основною селекційною ознакою для молочних порід худоби. В “Інструкції з бонітування великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід худоби” (2004) рекомендується проводити оцінювання і добір корів за сумарною кількістю молочного жиру і білка, а за відсутності показників білка в молоці за середніми показниками молочного жиру за декілька лактацій. Рекордні показники вказують на потенціальні можливості окремих порід, для реалізації яких повинна вестись відповідна селекційна робота (табл.2.4).

 

 

 

 

Таблиця 2.4

Рекордистки за кількістю молочного жиру за лактацію

 

 

 

 

 

 

 

 

% жиру в

Кількість

Клички корів

Порода

 

молочного

 

молоці

 

 

 

жиру, кг

 

 

 

 

Брізвуд Петсі Біч Понтіак

голштинська

4,70

1012,7

Урбе Бланка

помісь зебу х

3,80

959,4

голштинська

 

 

 

 

Августа

угорська ряба

6,04

767,5

Бічер Арлінд Еллен

голштинська

2,82

713,0

Фасінейшн

гензейська

10,58

629,1

Даймон-Селевейшн Нолма

голштинська

2,74

460,0

Воротка

симентальська

6,04

393,7

Медуза

симентальська

6,08

306,0

86

Для порівняння корів за енергетичною цінністю молока використовують показник 4%-го молока, який визначають за формулою 2.5:

КМ = (М × 0,4) + (Ж × 0,15) ,

(2.5)

де: М – кількість молока, кг; Ж – кількість молочного жиру, кг. Отаннім часом селекціонери звернули увагу на так званий коефіцієнт

молочності, який відображає кількість 4%-го молока, отриманого від корови на кожні 100 кг її живої маси. Цим показником відображається економічність організму тварини. Адже поживні речовини раціону витрачаються не лише на молочну продукцію, а й на підтримку життєдіяльності тварин різної живої маси та крупності.

У крупних тварин поверхність тіла більша, ніж у середніх за розміром і малих. Значну частину енергії кормів такі тварини витрачають на тепловіддачу. Відтак за рівних показників продуктивності крупна корова менш економно витрачає поживні речовини. В такому випадку виробництво 4%-го молока на кожні 100 кг живої маси набуває важливого селекційного значення (КМ) і визначається за формулою (2.6):

КМ =

надій×% жиру

: цживоїмаси

(2.6)

 

4,0

 

 

За цим показником виділяють господарські типи тварин. Мінливість за ним у межах кожної породи висока. Значно відрізняються за цим показником породи молочної і молочно-м’ясної худоби (табл. 2.5).

Коефіцієнт молочності об’єднує в собі чотири важливих селекційних показники: надій,% жиру, кількість молочного жиру, живу масу тварин. Взаємозумовленість і зв’язок між цими показниками очевидні.

 

 

 

 

 

87

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.5

Коефіцієнти молочності різних порід молочної худоби України

 

 

 

 

1 + 2 + 3 лактації

 

Породи

 

1 + 2 лактації

 

 

жива маса,

коеф.молочн.,

жива маса,

коеф.молочн.,

 

 

кг

 

кг

кг

кг

 

Джерсейська

410

 

956

450

917

 

Айрширська

450

 

767

540

717

 

Голштинська

520

 

759

580

708

 

Англерська

480

 

668

540

629

 

Українська

 

 

 

 

 

 

чорно-ряба

500

 

615

550

591

 

молочна

 

 

 

 

 

 

Червона степова

470

 

607

520

587

 

Швіцька

505

 

584

550

572

 

Українська чер-

520

 

568

600

524

 

воно-ряба

 

 

молочна

 

 

 

 

 

 

Бура карпатська

420

 

557

490

515

 

Лебединська

505

 

539

550

531

 

Симентальська

520

 

528

600

491

 

Між надоєм,% жиру та коефіцієнтом молочності існує позитивна кореляція (табл. 2.6).

 

 

Таблиця 2.6

Генотипні параметри коефіцієнта молочності

 

 

 

 

Показники

Лактація

1 + 2 – середнє

1 + 2 + 3 – середнє

 

 

 

Коефіцієнти кореляції (r):

 

 

 

коеф. молочності × надій

0,54±0,10

0,39±0,11

 

коеф. молочності ×% жиру

0,92±0,05

0,84±0,06

 

коеф. молочності × жива маса

-0,55±0,10

-0,34±0,11

 

Коефіцієнт успадковуваності

 

 

 

(h2), коефіцієнт молочності за

 

 

 

породами:

 

 

 

українська червоно-ряба

0,64

0,55

 

молочна порода

 

 

 

 

Українська чорно-ряба

0,63

0,67

 

молочна порода

 

 

0,50

 

червона степова

0,90

 

симентальська

0,58

0,80

 

88

Коефіцієнт повторюваності (rs)

0,95±0,04

Успадковування живої маси становить 0,3…0,4, що дає можливість за тандемної селекції знехтувати показником живої маси на певний період. Це тим більше суттєво, що жива маса корів значно залежить від породи, фізіологічного стану тварин та комплексу факторів зовнішнього середовища. Наприклад, багато порід молочного напряму за незбалансованої годівлі продукують молоко за рахунок власного тіла, різко худіють. Жива маса різко зменшується.

У порід молочного напряму продуктивності коефіцієнт кореляції між живою масою телиць в річному віці і надоєм первісток складає 0,46, у комбінованих – 0,81. Певною мірою ці показники кореляційних зв’язків дають змогу прогнозувати майбутню продуктивність молодих корів.

Оптимальна жива маса телиць у віці 18 місяців становить 380 кг. Збільшення її в цьому віці на 10 кг супроводжується в подальшому зростанням надоїв первісток на 150 кг.

М'ясна продуктивність. Основними ознаками, які характеризують відгодівельні і м’ясні якості тварин є середньодобовий приріст, відносний приріст, жива маса, забійний вихід, витрати корму (корм. од.) на 1 кг приросту живої маси.

Середньодобовий приріст (г) визначають діленням абсолютного приросту на кількість діб, за які цей приріст отримано щомісячно, від народження й до досягнення віку 12, 15, 18 міс. Середньодобовий приріст племінних бугайців на елеверах від народження і до 12-місячного віку становить 1000…1200 г, кращих – 1500 г.

Живу масу (кг) визначають зважуванням тварин на вантажних вагах або вимірювальною палицею та мірною стрічкою для молодняку щомісячно, дорослих тварин – 1 раз на рік; корів – після отелення, бугаїв – під час бонітування. Селекція маточного поголів'я комбінованих порід худоби за живою масою проводиться тільки у випадку її позитивного зв'язку

89

з молочною продуктивністю. В середньому коефіцієнт кореляції між живою масою і надоєм становить 0,2. Але він криволінійний. Якщо збільшення живої маси супроводжується зміною промислового типу або ожирінням тварин, то кореляція між надоєм і живою масою набуває від'ємного значення. Генетична кореляція між цими ознаками наближена до нуля.

Визначати живу масу можна за промірами. Відома формула (2.7) Трухановського передбачає вимірювання мірною стрічкою прямої довжини тулуба тварин (від середини холки – до кореня хвоста) та обхвату грудей за лопатками:

ЖМ =

ОГ ПДТ ×2 (2,5)

,

(2.7)

100

 

 

 

де: ЖМ – жива маса, кг; Ог – обхват грудей за лопатками, см; ПДТ – пряма довжина тулуба; коефіцієнт 2 – для корів молочного напряму продуктивності; коефіцієнт 2,5 – для корів комбінованого напряму продуктивності.

Якщо для цієї мети використовують допоміжну таблицю, то мірною стрічкою вимірюють навскісну довжину тулуба (від плечолопаткового зчленування – до сідничних горбів) та обхват грудей за лопатками.

Останнім часом запроваджено визначення живої маси на основі проміру обхвату грудей за лопатками (табл. 2.7).

Забійний вихід (%) визначають після проведення контрольного забою на м’ясопереробних підприємствах у кінці періоду відгодівлі, зазвичай, в 12, 15 і 18 місяців. Забійний вихід – відношення маси туші з внутрішнім жиром до передзабійної живої маси, виражене у відсотках. Його величина залежить, переважно, від чотирьох факторів: віку, вгодованості, статі, а також скороспілості тварини. У разі забою бугайців у віці 12 міс. забійний вихід становить 43…50%, у 18 міс. – 53…57 відсотків.

90

Витрати корму на 1 кг приросту живої маси (корм.од.) визначають за даними науково-виробничих дослідів або зоотехнічного обліку в період відгодівлі.

Таблиця 2.7

Визначення живої маси корів і телиць голштинської породи за промірами

Обхват

Жива

Обхват

Жива

Обхват

Жива

Обхват

Жива

Обхват

Жива

Обхват

Жива

грудей,

маса,

грудей,

маса,

грудей,

маса,

грудей,

маса,

грудей,

маса,

грудей,

маса,

см

кг

см

кг

см

кг

см

кг

см

кг

см

кг

69

37

98

84

127

181

156

310

185

489

214

701

70

37

99

87

128

184

157

316

186

497

215

709

71

37

100

90

129

188

158

321

187

504

216

715

72

38

101

93

130

192

159

327

188

511

217

722

73

38

102

96

131

196

160

332

189

518

218

729

74

39

103

99

132

200

161

337

190

525

219

735

75

39

104

102

133

204

162

343

191

533

220

742

76

40

105

105

134

208

163

349

192

540

221

748

77

41

106

108

135

212

164

355

193

547

222

754

78

43

107

111

136

216

165

360

194

555

223

760

79

44

108

114

137

221

166

366

195

562

224

766

80

45

109

117

138

225

167

372

196

569

225

722

81

47

110

121

139

229

168

378

197

577

226

777

82

48

111

124

140

234

169

384

198

584

227

783

83

50

112

127

141

238

170

391

199

591

228

788

84

52

113

131

142

242

171

397

200

598

229

794

85

54

114

134

143

247

172

403

201

606

230

799

86

55

115

137

144

252

173

409

202

614

231

805

87

58

116

141

145

256

174

415

203

621

232

810

88

59

117

144

146

261

175

422

204

629

233

816

89

62

118

147

147

265

176

429

205

636

234

821

90

64

119

151

148

270

177

435

206

644

235

827

91

66

120

155

149

275

178

442

207

651

236

833

92

69

121

158

150

280

179

448

208

659

237

839

93

71

122

162

151

285

180

455

209

666

238

844

94

74

123

166

152

290

181

462

210

673

239

850

95

76

124

169

153

295

182

469

211

680

240

856

96

79

125

173

154

300

183

476

212

687

241

862

97

82

126

176

155

305

184

483

213

694

242

868

Ознака має високу від'ємну кореляцію з величиною середньодобового приросту (г = –0,7…–0,8). Існує різниця за цим показником у потомків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]