Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

25

Лекція 5. Особливості прийняття окремих управлінських рішень

План

  1. Врахування особливостей інформаційного забезпечення

  2. прийняття рішень в умовах невизначеності і ризику

  3. прийняття стратегічних рішень

  4. Вироблення рішення керівником тактичного рівня

  5. Управлінські рішення в сфері виробництва

  6. Прийняття інвестиційних і фінансових рішень

  7. Рішення в сфері маркетингу

  8. Рішення в сфері управління персоналом

  1. Врахування особливостей інформаційного забезпечення

Інформація є предметом праці в сфері управління без якого прийняття УР було б неможливим. Організувати інформаційне забезпечення процесу ПР в системі управління доцільно по результатах інформаційного аналізу, виходячи з принципів інформаційної логістики.

В процесі управління інформація розглядається як засіб досягнення мети при обов’язковому врахуванні її цінності.

Інформація, що циркулює в системі між різними формами і об’єктами управління може проявлятися в трьох формах:

- повідомляючої – що поступає від об’єктів управління до органів управління;

- управляючої – що проходить в зворотному напрямку;

- перетворюючої (інформації стратегічного рівня, яка змінює алгоритми, програми, плани).

На вхід органу управління подається повідомляючи інформація із зовнішнього середовища, управляюча інформація із зовнішнього середовища, управляюча і повідомляючи інформація від вищого органу управління.

З органу управління виходять потоки інформації управляючої на підлеглі об’єкти, інформація, що повідомляє вищий орган управління і зовнішнє середовище, тобто взаємодіючі організації.

Для прийняття УР необхідно, щоб у відповідні органи управління поступала тільки інформація з необхідними кількісними і якісними властивостями, і в першу чергу потрібна, цінна інформація.

Велика різноманітність інформації, яка використовується при ПР вимагає з однієї сторони її класифікації, визначення кількісно-якісних характеристик, методів управління інформаційними потоками, а з другої сторони – спеціальної організації інформаційного забезпечення.

Якщо класифікація інформації вирішується теоретично то організація інформаційного забезпечення передбачає практичну організаційну діяльність. Особливо складна для практики розробка механізму функціонування системи інформаційного забезпечення.

Найбільш розроблений теоретично і апробований на практиці механізм створений з використанням програмно-цільового підходу. Так, щоб врахувати складні інформаційні зв’язки, що виникають між органами управління ієрархічної системи управління необхідно:

  1. проаналізувати показники інформаційних потоків в системі управління;

  2. привести інформаційні характеристики у відповідність із загальним критерієм, що відповідає меті управління організації.

Інформаційні потоки можуть визначатись на основі аналізу документопотоку, що циркулює між службами, органом управління вищого рівня і об’єктом управління, а також між органами управління взаємодіючих організацій.

Для оптимізації інформаційних характеристик потоків інформації в системі управління з її дерева цілей. Це дозволяє виявити якої і скільки повинно бути інформації в тій чи іншій службі у відповідністю з метою і вирішуваним нею завданнями.

Процес ПУР має об’єктивну і суб’єктивну сторони. Об’єктивна сторона – реально існуюча сукупність зв’язків і обставин, що характеризують фактичний стан об’єкта управління і зовнішнього середовища. Суб’єктивна – це відображення об’єктивного і реального в свідомості людини і прийнятих на цій основі рішеннях.

Виходячи з цього будь-яке рішення прийняте людиною суб’єктивне. Однак це не означає, що подібні рішення не можуть бути правильними і оптимальними. Чим краще підготовлені і інформовані ОПР, тим повніше вони сприймають і відображають в своїй свідомості об’єкти.

Необхідно розрізняти такі поняття як «дані», «відомості» і «інформація». Повідомлення про факти, зарегістровані з допомогою певних засобів, незалежно від того поступили вони споживачу чи ні, називають даними. Повідомлення, що стосуються якоїсь області діяльності, називаються відомостями. Повідомлення які необхідні і служать для вирішення проблеми чи задачі називають інформацією. Отже інформація – це всі відомості, корисні для вирішення конкретної проблеми. Якщо відомості непотрібні, то вони є шумом, а якщо шкідливі – дезінформацією.

Об’єм оброблюваної інформації повинен бути оптимальним. Якщо інформації, мало, то ПР буде здійснюватись в умовах невизначеності, якщо ж забагато, то управляюча система не зможе її обробити. Переробка інформації вимагає від ОПР здібності і вміння відбирати з маси відомостей, що поступають важливу і корисну інформацію. Використовуючи отриману інформацію, керівник повинен вміти прогнозувати обстановку і її розвиток, тобто володіти розвинутими рефлексивними навиками, здібностями, ясно розуміти діалектично взаємозв’язані конкретні предмети і явища, застосовувати системний підхід до вирішення проблем.

Інформація може видаватись в безперервній або дискретній формі. Як правило існує протиріччя між великим обсягом інформації і нестачею часу для її обробки і використання. Це вимагає запровадження АСУ або залучення спеціально підготовлених експертів, здатних класифікувати інформацію і визначити її характеристики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]