Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать
  1. Рішення в сфері управління персоналом

Управління людьми – основа ефективності управління будь-якою організацією. Під управлінням персоналом розуміють використання трудових ресурсів управління персоналом та людськими ресурсами і управління людиною. Це специфічна функція управлінської діяльності, в межах якої здійснюється визначення потреби в персоналі, забезпечення підприємства персоналом, розвиток персоналу, його використання, мотивація праці і поведінки персоналу, правове і інформаційне забезпечення процесу управління персоналом.

В число учасників ПР по персоналу входять не тільки ті, хто приймає рішення (менеджер), а й представники працюючих (профспілки), уповноважені треті особи (консультанти, по створенню бажаної «соціальної атмосфери» установи підвищення кваліфікації тощо).

При цьому надання роботи на підприємстві слід розглядати як використання потенціалу людей, направлене на виробництво товарів і надання послуг.

Критерії ПР по персоналу можна розділити на критерії ефективності (витрати на персонал, оцінки і обмеження).

Критеріями ефективності можуть бути продуктивність праці, якість продукції, час виробництва; критеріями оцінки – фактори, які визначають соціально-психологічний клімат, просування по-службі, навчання і розвиток; обмеження в ПР по персоналу є вимоги трудового законодавства, що діють на підприємстві.

Рішення по персоналу характеризуються:

  • цілеспрямованим впливом на персонал;

  • формуванням системи (склад, використання, оплата праці персоналу, інформація по персоналу).

В економічно розвинутих країнах рішення в сфері кадрів все більше приймає форму колективної оцінки фактичного стану справ. При цьому ПР характеризується комплексністю оцінки факторів, що формують кадрову ситуацію, базуються на юридичних нормах законів про підприємництво і на праві участі співробітників в прийнятті рішення.

Ситуація рішення (суть проблеми) визначається ясністю цільової функції, вихідними і кінцевими параметрами, очікуваними розрахунковими значеннями.

В процесі ініціювання, пошуку і ПР особливо слід врахувати фактори:

  • зовнішні (демографічний розвиток ринку праці, зміну цінностей і технологій, розвиток законодавства та інтернаціоналізації підприємницької діяльності).

  • внутрішні (узгодженість інтересів членів підприємства).

Об’єктами ПР можуть бути зміст роботи, робочі місця, інтенсивність праці, робочий час, особистий розвиток, умови праці і т.д.

Ефективність функціонування системи ПР в сфері персоналу досягається погодженістю інтересів на державному рівні і на рівні підприємства.

Доцільно розрізняти кадрово-політичні і кадрово-економічні рішення. Результатами кадрово-політичних рішень може бути, наприклад, реалізація кадрово-політичних принципів і цілей, стратегій, бюджетна, яка створює основу для оперативних кадрових рішень, що забезпечують успіх кадрової політики. Рішення у сфері управління персоналом приймаються у відповідності з кадровою стратегією, погодженою зі стратегією підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]