Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_1_Rodinna_pedagogika_1 (1).doc
Скачиваний:
392
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Молитва батьків за майбуття дітей

Дай кожному, хто тебе просить: хто бере щось твоє, не допоминайся. Як бажаєте, щоб нам чинили люди, чиніть їм і ви так само (Лк. 6: 30-31).

Господи, на всяк час дня сущого настанови і підтримай мене у трудах праведних по вихованню діточок, якими Ти благословив і осяяв моє грішне життя!

Усвідомлюю, що із зростанням моїх діточок, зростатиме і батькова відповідальність перед Богом і людьми за результати виховання, за те, якими громадянами вони стануть. А тому прости мій розум, зміцни волю, наповни мудрістю і щедротами серце, щоб міг зростити діточок на Твоїх святих заповідях, на здобутках народної моралі і духовності, коріння якої ще в Праукраїнській цивілізації.

І хай заступник наш Ісус Христос буде моїм дітям за Отця хрещеного, а Пречиста Діва Марія стане хрещеною Матір’ю і заступницею і мудро опікатимуть їх ціле життя, невтомно ведучи до людського щастя, осяяного життєвою мудрістю і всеперемагаючим сяйвом духовності.

І тоді мої діточки у пізнанні Тебе, Господи, і всі свої вчинки здійснюватимуть у відповідній згоді із Твоїми духовними законами, які опанують людством, що прийде до щастя. Амінь.

Молитва дітей за батьків

Будьте милосердні, як Отець наш милосердний (Лк. 7-36).

Благословенний Ти, Христе Боже наш! Дякуємо Тобі, Господи, за посланих нам батьків, сповнених життєвою мудрістю, добра, ніжності, розуміння дітей, їх потреб, особливостей, Божої благодаті...

А ще спасибі Тобі, Господи, що наділяєш наших батьків здоров’ям, щиросердям, що даруєш роки життя у достатках і духовному єднанні. І хай так буде завжди!

Дякуємо Тобі, Господи, що відвертаєш від наших батьків хвороби, витівки і спокуси лукавого, від сварок і блуду, від зачерствіння сердець, хвала Тобі, Боже!

Нехай і глибока їх старість не залишається без Твоєї опіки, нашого догляду і благословіння Небес.

Слава Тобі, Господи, слава. Амінь.

Молитва про надання педагогічної мудрості молодим батькам

Учень не більший за вчителя, але, навчившися, кожний буде, як його вчитель (Лк. 7:40).

Боже ти наш праведний, який споконвіків опікуєш Землі українські і насельців під Чумацьким шляхом, до тебе звертається молоде подружжя, батьки муйбутніх діточок, що з Твоєї ласки і благословіння мають з’явитися на світ Божий.

Прилучи нас до Своєї віковічної мудрості і навчи нас по­будувати правильне мислення, сформувати правильні бажання, ставлення до себе, виконання обов’язку і доручень; навчи нас любити і бути любимими, щоб змогли і дітей своїх виховати гідними наслідуванню.

А також навчи нас бути жертовними до наших дітей, до батьків своїх, без чого людина черствішає, і серця таких стають схожими на те каміння, якими вимощені площі стародавніх гомінких базарів...

А ще допоможи сформувати душевну красу і вірність, пра­вильну і щиру віру, без чого неможливо розвивати почуття волі і відваги, національної самосвідомості, готовності до подвигу, пози­тивної дисципліни, точності, відповідальності за доручену справу, за долю рідних і ближніх, дітей кровних, усиновлених і взятих під опі­кування, як ще здавна велося серед людей Праукраїнської цивілізації, в Київській Україні - Русі та на Землях Війська Запорозького.

Навчи нас, Господи, майстерності допологового виховання, створювати відповідно оптимальні і корисні обставини, за яких діти зростатимуть у толерантній терпимості, значить, навчаться сприймати оточуючих і наукові істини та складні людські взаємини.

Бо ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа утверди нас, Господи, у розумінні основних правил педагогічної мудрості для молодих батьків, що за прадавніх часів були надбанням кожної сім’ї, а саме:

  • навчати дітей своїх у Божій слухняності – і вони зростуть морально чистими;

  • постійно підбадьорювати своїх дітей – і вони зростуть з вірою в себе;

  • не забувати щодня гладити по голівці – і в старості будете купатися в любові своїх зрослих на той час дітей;

  • хвалити старання і зусилля дітей – і вони навчаться бути вдячними;

  • плекати своїх кровиночок у чеснотах – і вони зростуть справедливими;

  • завжди підтримувати розумні ініціативи і доброзичливості дітей – і вони навчаться знаходити любов у цьому жорстокому світі і віру в людей;

  • не критикувати постійно дітвору, щоб вона не навчилася ненавидіти усіх оточуючих, близьких і рідних;

  • не висміювати дітей, щоб не зросли замкненими;

  • не ворогувати поміж себе при дітях, щоб не навчити їх агресивності, непримиренності тощо.

Тож дякуємо Тобі, Господи, за блага засвоєння педагогічної мудрості народної для виховання дітей своїх бути гідними Землянами і наслідувати рід людський. Амінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]