Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 40. Злочини проти правосуддя – 6 годин

Заняття № 1

  1. Поняття та система злочинів проти правосуддя, критерії їх відмежування від суміжних суспільно-небезпечних діянь і адміністративних проступків.

  2. Характеристика злочинів, які посягають на життя, здоров’я, особисту безпеку, майно суддів, народних засідателів, присяжних та інших учасників судочинства:

а) посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя (ст. 379), а також захисника чи представника особи у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги (ст. 400);

б) погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного (ст. 377), а також захисника чи представника особи (ст. 398);

в) умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного (ст. 378), а також захисника чи представника особи (ст. 399).

Задача № 1

У ході розгляду цивільної справи відповідач К. неодноразово висловлював погрози на адресу судді З., обвинувачуючи його в необ'єктивності й упередженому ставленні, ображав позивача Г. і свідків, за що був притягнутий до адміністративної відповідальності (ст. 185-3 КпАП). Після оголошення судового рішення, винесеного на користь позивача Г., К. пообіцяв “влаштувати таке, що всім погано стане”. Через три місяці суддя Ж. був побитий і перебував на лікуванні протягом двох тижнів. У день побиття був також підпалений будинок, у якім проживав Г. У ході слідства кримінальної справи було встановлено, що зазначені дії вчинили ніде непрацючи С., Р. і Т, яким К. сплатив по 100 доларів США кожному.

Кваліфікуйте дії С., Р, Т. і К.

Заняття № 2

1. Характеристика злочинів, які посягають на конституційні принципи діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури й суду:

а) завідомо незаконні затримання, привід, арештабо тримання під вартою;

б) притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності;

в) порушення права на захист;

г) постановлення суддею (суддями) за відомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови;

д) втручання в діяльність судових органів;

е) втручання в діяльність захисника чи представника особи.

2. Характеристика злочинів, які перешкоджають одержанню достовірних доказів та істинних висновків у справі:

а) примушування давати показання;

б) завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину;

в) завідомо неправдиве показання;

г) відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов’язків;

д) перешкоджання з’явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови давання показань чи висновку.

Задача № 1

Слідчий М. розслідував кримінальну справу, порушену за фактом крадіжки особистого майна К. Після затримання раніше судимого В., під час пред'явлення йому обвинувачення, М. в обмін на обіцянку не притягувати до кримінальної відповідальності неповнолітнього брата В., який також брав участь у крадіжці, поставив йому в вину ще два епізоди крадіжок особистого майна громадян з їхніх квартир, які залишалися не розкритими.

Кваліфікуйте дії слідчого.

Задача № 2

Суддя районного суду П. на прохання свого двоюрідного брата С., виніс рішення на користь Б., визнавши за останньої право власності на ½ домобудівництва. Після постанови судового рішення С. передав П. “благодарность” від Б. у вигляді кольорового телевізора вартістю 3800 гривень.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Задача № 3

Ц., яка ніде не працювала й була без певного місця проживання, у стані алкогольного сп'яніння, задушила свою двомісячну дочку, а її співмешканець Б. відніс труп дівчинки в лісопосадку й закопав. Через кілька днів після вчиненого, Ц. звернулася до дільничного інспектора міліції із заявою про пропажу доньки. За цим фактом була порушена кримінальна справа, в ході слідства Ц. була викрита у вбивстві своєї доньки.

Кваліфікуйте дії винної.

Заняття № 3

1. Характеристика злочинів, які перешкоджають своєчасному розкриттю та присіченню злочинів:

а) невжиття заходів безпеки щодо осіб, взятих під захист;

б) розголошення відомостей про заходи безпеки щодо особи, взятої під захист;

в) розголошення даних досудового слідства або дізнання;

г) порушення правил адміністративного нагляду;

д) приховування злочину.

2. Характеристика злочинів, які перешкоджають виконанню вироків (рішення ухвали, постанови) та призначеного до відбування покарання:

а) невиконання судового рішення;

б) незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт або яке описано чи підлягає конфіскації;

в) ухилення від покарання, не пов’язаного з позбавленням волі;

г) ухилення від відбування покарання у виді обмеження волі та у виді позбавлення волі;

д) злісна непокора вимогам адміністрації виправної установи;

е) дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань;

є) втеча з місця позбавлення волі або з-під варти;

ж) втеча із спеціалізованого лікувального закладу.

Задача № 1

Засуджені К., В. і Р., заздалегідь домовившись про спільні дії, напали на контролера, вдарили його заточкою, заподіявши проникаюче поранення грудної клітки з ушкодженням лівої легені, а потім, захопивши в заручники медсестру, почали вимагати від адміністрації виправної установи свого звільнення, загрожуючи смертю заручниці.

Кваліфікуйте дії К., В. і Р.

Задача № 2

Б., відбуваючи покарання у виправній установі, неодноразово злісно порушував режим, за що піддавався заходам впливу. 23 жовтня 2007 року, після відбуття стягнення у вигляді тримання у приміщенні камерного типу, Б. прийшов у санчастину й став вимагати в днювального Р. свою медичну картку. Коли днювальний Р. відмовився виконати ця вимогу, Б. побив його, заподіявши легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.

Кваліфікуйте дії Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]