Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 20. Примусові заходи медичного характеру – 2 години

Заняття № 1

    1. Поняття та підстави застосування примусових заходів медичного характеру.

    2. Види примусових заходів медичного характеру.

    3. Особливості продовження, зміни або припинення примусових заходів медичного характеру.

    4. Поняття примусового лікування, його юридична природа та кримінально-правовий зміст.

Завдання:

      1. Визначить коло осіб, до яких застосовуються примусові заходи медичного характеру.

      2. Визначить коло осіб, до яких застосовується примусове лікування.

      3. Складіть схему відмінностей примусових заходів медичного характеру від примусового лікування.

Задача № 1

За незакінчений замах на умисне вбивство Г. щодо М. була порушена кримінальна справа за ч.3 ст.15 і ч.1 ст.115 КК. Під час судового розгляду цієї справи в нього розвинувся реактивний психоз. Згідно з висновком стаціонарної судово-психіатричної експертизи М. потребував застосування примусових заходів медичного характеру. У зв’язку з цим суд звільнив його від кримінальної відповідальності й застосував до нього примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом.

Чи правильно суд вирішив справу М.?

Задача № 2

За умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження при перевищенні меж необхідної оборони щодо Т. була порушена кримінальна справа за ст.124 КК. На стадії досудового слідства судово-психіатрична експертиза встановила, що він страждає на шизофренію в параноїдальній формі, а тому щодо вчиненого ним суспільно небезпечного діяння є неосудним. У зв’язку з надмірною агресивністю й озлобленістю хворого комісія лікарів-психіатрів визнала, що відносно Т. необхідно застосувати примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу з суворим наглядом.

Як має вирішити справу суд?

Задача № 3

А., знаходячись у будівлі слідчого ізолятора, познайомився з Б. і, представившись начальником даного закладу, під приводом звільнення з-під варти брата Б. отримав від потерпілого 250 гривень і сховався. Було встановлено, що аналогічним чином він поступив з К. і Г., отримавши від них 500 гривень.

За висновком експертів-психіатрів, А. психічно хворий і потребує лікування на психіатричному стаціонарі.

Чи є підстави для застосування до А. примусових заходів медичного характеру? Хто правомочний вирішувати питання про застосування примусових заходів медичного характеру? Якщо в даному випадку є підстави для застосування примусових заходів медичного характеру, то до психіатричного стаціонару якого типу необхідно помістити А.?

Задача № 4

Ч. був засуджений за ч.3 ст.133 КК до позбавлення волі на строк 3 роки. На підставі ч.1 ст.96 КК до нього застосоване примусове лікування від сифілісу. Через 1 рік 7 місяців до суду було внесено подання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання Ч. на підставі п.1 ч.3 ст.81 КК. Суд відмовив у такому звільненні, мотивуючи це тим, що Ч. не закінчив лікування від сифілісу.

Чи обґрунтоване таке рішення суду?

Задача № 5

З. звинувачувався в умисному знищенні чужого майна шляхом підпалу, що спричинило значні збитки. Згідно судово-психіатричній експертизі, проведеної на стадії досудового слідства З. страждає органічним ураженням головного мозку. Даний психічний розлад не виключає осудності, але у момент вчинення суспільно небезпечного діяння З. не міг повною мірою усвідомити фактичний характер своїх дій і керувати ними.

Чи повинен даний психічний розлад враховуватися судом при призначенні покарання?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]