Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 35. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення – 6 годин

Заняття № 1

  1. Загальна характеристика міжнародного і національного законодавства, яке забезпечує боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

  2. Поняття наркоманії і наркотизму.

  3. Предмет наркотизму і його правове значення.

  4. Характеристика злочинів проти встановленого порядку надходження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів:

а) контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;

б) посів або вирощування снотворного маку чи конопель;

в) незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів;

г) незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин;

д) порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Задача №1

Громадянин Молдови Г. був затриманий у пасажирському поїзді Одеса-Кишенів з пакетом наркотичних засобів (сухий морфін у кількості 200 гр.).

Кваліфікуйте дії Г.

Задача № 2

Медична сестра лікарні К. на протязі двох місяців систематично займалася підробкою рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, і продавала їх своїй знайомій Л., що викуповувала по них в аптеках міста наркотики для особистого споживання. Крім того, К. по підробленому нею рецепту купила дві упаковки лікарських засобів, які містять кодеїн і передала їх хворій Ш. (за винагороду).

Кваліфікуйте дії К., Л., Ш.

Задача № 3

С. працював фельдшером здравпункту політехнічного інституту. Користуючись недбалістю лікарів Л. і П., він брав у них зі стола рецептурні бланки з підписами й особистими печатками, заповнював їх викуповував лікарські наркотичні засоби. Усього С. викупив в аптеках понад 900 таблеток.

Кваліфікуйте дії С.?

Чи можна притягти до кримінальної відповідальності Л. та П.?

Задача № 4

С. звернувся в правоохоронні органи із заявою про добровільну здачу коноплі, придбаної у громадянина Ш., що вирощував її на своїй садовій ділянці.

Чи буде С. притягненим до кримінальної відповідальності?

Кваліфікуйте дії Ш.

Заняття № 2

  1. Характеристика злочинів, що посягають на встановлений порядок отримання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та обладнання для їх виготовлення:

а) викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

б) викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

в) викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням.

2. Характеристика злочинних діянь, пов’язаних з виготовленням наркотичних засобів та інших предметів, небезпечних для здоров’я населення:

а) незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів;

б) незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту;

в) незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів;

г) незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих речовин або отруйнихї чи сильнодіючих лікарських засобів.

Задача № 1

П. й К., познайомившись із І., у якого був гашиш, вирішили купити в нього 800 гр. Згодом вони вирішили змінити своє рішення й домовилися між собою відібрати в І. гашиш. При зустрічі у встановленому місці К. кілька разів ударив І. по голові, а П. в цей час намагався зірвати з його плеча спортивну сумку, у якій перебував гашиш. Втручання громадян перешкодило ним заволодіти наркотиком.

Кваліфікуйте дії П., К. та І.

Задача № 2

Л., що гостював у К., побачив у підсобному приміщенні мішок з перетертими стеблами конопель. Скориставшись тимчасовою відсутністю К., він взяв близько 200 гр стеблевой коноплі. При спробі реалізувати їх на місцевому ринку Л. був затриманий.

Кваліфікуйте дії Л.

Задача № 3

Завідувачка аптекою С. на протязі двох тижнів передала своєму чоловікові 450 ампул з наркотичними засобами. Під час слідства, вона пояснила, що чоловік вимагав у неї наркотики, загрожуючи насильством.

Кваліфікуйте дії С. та її чоловіка.

Задача № 4

Медсестри хірургічного відділення онкологічного диспансеру Г. й В. на протязі року викрадали лікарські наркотичні засоби (морфін, промодол) з метою особистого споживання. Усього ними було викрадено 600 ампул. Під час слідства було встановлено, що Г. продала Д. 10 ампул морфіну.

Кваліфікуйте дії Г. й В.

Заняття № 3

1. Характеристика злочинів, що пов’язані з вживанням або створенням умов для вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, одурманюючих речовин та допінгу:

а) незаконне публічне вживання наркотичних засобів;

б) незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів;

в) схилення до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів;

г) організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів;

д) незаконна організація або утримання місць для вживання одурманюючих речовин;

е) спонукання неповнолітнього до застосування допінгу;

є) спонукання неповнолітнього до вживання одурманюючих засобів.

2. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

3. Характеристика інших злочинів проти здоров’я населення:

а) порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням;

б) порушення правил поводження з мікробіологічними або іншими біологічними агентами чи токсинами;

в) заготівля, перероблення або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції.

Задача № 1

С., довідавшись про вагітність К. й не бажаючи брати на себе обов'язку батька, підсипав їй у склянку з молоком наркотичні засоби. Після випитого К. знепритомніла. С., каючись у зробленому, викликав «швидку допомогу». Після прибуття, лікарі констатували смерть потерпілої.

Кваліфікуйте дії С.

Варіант: Лікарям вдалося врятувати Купченко.

Задача № 2

П., зустрічаючись із М., неодноразово пропонував їй спробувати наркотики. В один з вечорів М. погодилася, після чого вже приймала їх постійно. Наркотики вона здобувала в П.

Кваліфікуйте дії П. і М.

Задача № 3

С., довідавшись про вагітність А. й не бажаючи брати на себе обов'язки батька, підсипав їй у склянку з молоком наркотичний засіб. Після випитого А. звалилася зі стільця. С., каючись у вчиненому викликав швидку допомогу. Прибувши лікарь констатував смерть потерпілої.

Кваліфікуйте дії С.

Варіант: Лікарям швидкої допомоги вдалося врятувати А.

Задача № 4

Т., студент Політехнічного університету, запропонував однокурсникам С. й В. спробувати наркотичні засоби. Одержавши позитивну відповідь, він знайшов вільну аудиторію й там розділив "частування" із друзями.

Кваліфікуйте дії Т., С. й В.

Задача № 5

Г., який довгий час був безробітним, випадково зустрів свого колишнього однокласника Б. Б. запропонував йому роботу з охорони й обслуговування клієнтів, які збиралися для споживання одурманюючих речовин. Г. погодився.

Кваліфікуйте дії Г. З якого часу цей злочин вважається закінченим?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]