Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Задача №1

П. проживав з К. в одній квартирі. П. у стані сильного сп'яніння, під час сварки з К., вдарив її 6 разів шваброю по голові. Злякавшись, що К. померла, він кинув її в підвал, облив бензином і підпалив. Смерть К., згідно висновку судово-медичної експертизи, сталась через великі термічні опіки III ступеня площею 20-25% поверхні тіла.

Кваліфікуйте дії П. Змінилася б кваліфікація, якби смерть потерпілої наступила від ударів шваброю по голові?

Задача №2

М. у магазині зробив зауваження Д. за те, що той нецензурно вилаяв продавця. У відповідь Д. наніс М. удар куркулем по голові, від якого М. впав, вдарившись головою о сходинку перед прилавком. У результаті пошкодження черепа потерпілий М. через 11 годин помер у лікарні.

Кваліфікуйте дії Д. Які обставини мають значення для вирішення питання про відповідальність Д.?

Задача №3

Т., вважаючи, що у К. є грошові заощадження, і, бажаючи заволодіти ними, запросив К. в ліс за грибами. У лісі він убив К., забрав у неї ключі. Сів на автобус і повернувся у місто. Зайшовши в квартиру К., Т. викрав 7 тис. грн. і пляшку коньяку. Ніяких інших цінностей він не знайшов.

Кваліфікуйте дії Т.

Варіант: Т. в лісі отруїв К., підсипавши в термос з чаєм отруту, а коли вона померла, зняв з її руки годинник з позолоченим браслетом і обручку.

Задача № 4

Проживаючи в селі, М. з метою охорони саду обплутав огорожу дротом і підключив її до електричної мережі напругою 220 вольтів. Жителі села вимагали зняти дріт, але М. цього не зробив. Вдень 8-річний Володя і 7-річна Ніна проникли до саду, щоб нарвати яблук. При виході із саду З. доторкнувся до проводів і був убитий.

Кваліфікуйте дії М.. Чи є обставини, що виключають відповідальність М. за загибель хлопчика?

Заняття № 3

  1. Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання.

  2. Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини.

  3. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.

  4. Доведення до самогубства та його відмінність від вбивства.

  5. Погроза вбивством.

Задача №1

Ю. разом із дружиною, пізно ввечері повертались додому. У під'їзді вони зіткнулися з Ф. і Р., які будучи в стані алкогольного сп'яніння, голосно лаялися нецензурною лексикою. Зробивши Ф. зауваження Ю. з дружиною пройшли до ліфтової площадки. Раптово до Ю. позаду підбіг Ф., і, не говорячи ні слова, став наносити удари по обличчю і корпусу. Дружина спробувала допомогти чоловікові, але Ф. грубо відштовхнув її. Закривши обличчя руками, щоб захиститися від ударів, Ю. кілька разів повідомив, що він співробітник СБУ і озброєний пістолетом. Ф. не взяв до уваги ці слова. Ю. дістав штатний пістолет і зробив попереджувальний постріл в повітря, але Ф. продовжував його бити. Тоді Ю. зробив три хаотичні постріли убік нападаючого. Ю. поранив Ф. у голову, Ф. помер через 2 години у лікарні.

Комплексною медико-криміналістичною експертизою було встановлено, що в голову Ф. потрапила куля, яка відскочила від стіни під'їзду. Ю. були заподіяні легкі тілесні ушкодження.

Дайте юридичну оцінку діянню Ю. Чи можна говорити про убивство в стані афекту?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]