Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Заняття № 3

  1. Співучасть у злочинах зі спеціальним суб’єктом.

  2. Ексцес виконавця.

  3. Відповідальність за невдале підбурювання та пособництво.

  4. Питання співучасті у необережних злочинах.

Задача № 1

Ч., перебуваючи в стані сп’яніння, прийшов на квартиру до учнів технікуму – неповнолітніх П., Б. та В. – і запропонував украсти з приміщення технікуму два комп’ютери і телевізор, на що вони дали згоду. Ч. стояв на сторожі біля входу в приміщення, а В., Б. і П. проникли в технікум, склали у валізи обумовлені два комп’ютери і телевізор, вартістю 1 600 доларів США, а також кольоровий ксерокопіювальний апарат, кольоровий принтер та сканер вартістю 3 тис.доларів США, але при виході з приміщення були затримані працівниками міліції.

Чи є в данному випадку співучасть?

Задача № 2

Перебуваючи у нетверезому стані, А. і В. вирішили «провчити» міліціонера П., який колись затримав їх за порушення громадського порядку. Зустрівши того на вулиці, вони почали його бити, а коли він упав, А. вихопив з кишені ножа і вдарив ним П. Від поранення останній помер. Встановлено, що ніж А. дав В. «на всякий випадок» за кілька хвилин до зустрічі з П. Сам він ударив потерпілого кілька разів рукою.

Чи є в діях А. ексцес виконавця

Задача № 3

Я. попросив водія автомобіля нафтобази І. вкрасти на базі й привезти йому за винагороду бочку бензину, а коли той за попередньою змовою зі сторожем нафтобази П. це зробив, Я. заплатив І. та П. 300 гривень. Місцевим судом Я. засуджено за ч.4 ст.27, ч.2 ст.185 КК України. В апеляційний скарзі Я. просив змінити кваліфікацію його дій, оскільки до вчинення крадіжки він підмовляв лише І., а про те, що той вчинив крадіжку за попередньою змовою з П., він дізнався лише тоді, коли І. разом з П. привіз викрадений бензин йому додому.

Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд?

Задача № 4

Старший слідчий прокуратури Б. розслідував справу про зґвалтування В. групою підлітків. Батьки підозрюваних домовились між собою дати тому хабара за закриття кримінальної справи. З цією метою вони звернулись до завідуючої юридичною консультацією Д. з проханням за винагороду домовитись з Б. про закриття кримінальної справи. Вона передала пропозицію батьків Б., і той погодився за хабар винести постанову про закриття кримінальної справи. Одержавши від батьків 5 тис.доларів США, Д. 700 доларів США передала Б., а решту привласнила.

Як слід вирішити справу?

Задача № 5

К. і Ш. наперед домовилися зробити крадіжку майна з квартири Б. Знаючи, що Б. з сім'єю на вихідні виїжджає на дачу, вони в суботній вечір за допомогою відмичок проникли в квартиру. Не включаючи світло, щоб не привертати увагу сусідів, почали шукати цінні речі. Зайшовши в одну з кімнат, К. знайшов старого, що прокинувся, який, як потім виявилось, був батьком Б. і не поїхав на дачу із-за того, що погано себе почував. Старий, злякавшись, став звати на допомогу. К. схопив металеву попільничку, що попалася під руку, вдарив нею старого в скроню. Потерпілий через декілька хвилин помер. Підбігши до Ш., К. велів йти і розповів про те, що трапилося. Захопивши ще деякі речі, злочинці сховалися. Викрадене майно поділили між собою.

Визначите форму співучасті в даному злочині. Хто повинен понести кримінальну відповідальність за умисне вбивство людини?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]