Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 3. Поняття злочину та його види – 4 години

Заняття № 1

  1. Формування й розвиток визначення поняття злочину в історії кримінального права.

  2. Поняття злочину за кримінальним правом України.

  3. Ознаки злочину.

Завдання:

1. Складіть та запишіть до конспекту схему ознак злочину.

Задача № 1

М., перебуваючи у стані сп’яніння, вирішив покінчити життя самогубством. Для досягнення цієї мети він угнав пустий автобус і на значній швидкості спрямував його на товсте дерево. Внаслідок цього М. дістав тяжке тілесне ушкодження, пошкодив автобус, заподіявши авто підприємству значні матеріальні збитки.

Онайомтеся із ст.ст.121, 194, 289 КК. Чи є дії М. злочинними?

Задача № 2

Б., який відбував покарання за крадіжку чужого майна, щойно звільнився з місць позбавлення волі й повертався додому потягом. На одній із станцій до вагона зайшла жінка з корзиною свіжих огірків, які вона везла на ринок. Б. таємно викрав три огірки. Його було засуджено за крадіжку чужого майна. Б. оскаржив вирок, посилаючись на те, що його дії лише формально містять ознаки крадіжки. Апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги, оскільки Б. має непогашену судимість за тотожний злочин.

Чи правильно судом вирішено справу?

Задача № 3

Громадянка С. займалася лікувальною діяльністю вдома без спеціального дозволу і не маючи належної медичної освіти. В результаті цієї діяльності громадянин П. отримав тяжке отруєння медикаментами.

Ознайомтеся із ст.138 КК. Чи володіє вчинене діяння всіма ознаками злочину?

Задача № 4

Сторож Г. недбало виконував свої обов’язки з охорони будівельного складу сільськогосподарського кооперативу, під час чергування часто спав, відлучався з об’єкта. Цим скористався З., який викрав зі складу будівельні матеріали на суму 550 гривень.

Ознайомтеся із ст.ст.185, 197 КК. Чи є дії Г. та З. злочинними?

Задача № 5

Г. продав С. комп’ютер, гроші за який той обіцяв віддати через місяць. Однак ані через місяць, ані через три С. грошей не віддав, а комп’ютер повернути відмовився. Коли С. не було вдома, Г. таємно проник до його квартири і забрав свій комп’ютер.

Ознайомтеся із ст.185 КК. Чи є дії Г. злочинними?

Задача № 6

Ц. подав заяву до прокуратури з проханням встановити, ким підроблено його підпис у відомості на зарплату, оскільки грошей у сумі 840 гривень він не одержав. Розслідуванням справи було встановлено, що Ц. навмисно спотворив свій підпис, щоб ще раз одержати зарплату.

Ознайомтеся із ст.ст.190, 358 КК. Чи є дії Ц. злочинними?

Заняття № 2

  1. Поняття та ознаки малозначного діяння (ч. 2 ст.11 КК України).

  2. Поняття та практичне значення класифікації злочинів.

  3. Відмінність злочинів від інших правопорушень.

Завдання:

1. Ознайомтеся з Постановою Пленуму Верховного Суду України від 28.05.2004 р. № 9 „Про деякі питання застосування судами України адміністративного та кримінального законодавства у зв’язку з набранням чинності Законом України від 22.05.2003р. „Про податок з доходів фізичних осіб”. Визначте у конспекті 1) принцип визначення неоподатковуваного мінімуму, що використовується для кваліфікації злочинів; 2) розмір неоподатковуваного мінімуму на поточний рік, що використовується для кваліфікації злочинів.

2. Розгляньте ст.185 КК та ст.51 КпАП, а також ст.296 КК та ст.173 КпАП, складіть та запишіть до конспекту характеристику відмінностей адміністративного правопорушення та злочину.

3. Випишіть до конспекту по 3 статті КК України, які містять: 1) злочини невеликої тяжкості; 2) середньої тяжкості; 3) тяжкі злочини та 4) особливо тяжкі злочини.

Задача № 1

Н. вночі заліз до чужого хліва і вкрав корову вартістю 530 гривень. Його було засуджено за крадіжку чужого майна. Н. оскаржив вирок, наполягаючи на закритті справи за відсутністю в його діях складу злочину. Апеляційний суд відхилив скаргу, посилаючись на значний розмір заподіяної Н. шкоди.

Варіант: Вартість викраденої корови становила 1 000 гривень.

Ознайомтеся із ст.185 КК. Чи підлягає Н. кримінальній відповідальності?

Задача № 2

Л. після закінчення робочого дня, споживши спиртні напої, сів за кермо автомобіля і попрямував додому. Із-за сильного сп'яніння він не справився з управлінням машини, і вчинив наїзд на громадянина К. і громадянку С. В результаті наїзду С. загинула, а К. було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Л. був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України до 8 років позбавлення волі з позбавленням права управляти транспортним засобом строком на 3 роки.

До якого виду належить злочин, вчинений Л.?

Задача № 3

Підсобний робочий П. під час роботи на продовольчому складі викрав 6 кілограм муки вартістю 75 грн.

Чи утворює вчинене П. діяння злочин? Ознайомтеся із ст. 185 КК України.

Задача № 5

На фабриці дитячих іграшок було виготовлено 100 самокатів за ціною 150 грн. за штуку. Після надходження товару в продаж, покупцями було виявлена тріщина в платформі.

Чи підлягає кримінальній відповідальності керівництво фабрики? Ознайомтеся із ст. 227 КК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]