Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

296 Глава VI

не може бути винесено питання, віднесені законом до відання органів державної влади.

Рішення про проведення референдуму Автономної Респуб­ліки Крим приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим (п. З ч. 2ст. 26Конституції Автономної Республіки Крим від 21.10.1998p.), а рішення про проведення місцевого референду­му приймає сільська, селищна, міська рада (п. 18ч. 1ст. 26За­кону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

2) За предметом референдуму (тобто за питанням, вирі­шення якого відбувається шляхом народного голосування):

  • конституційні референдуми, коли шляхом референдуму ви­рішується питання прийняття, затвердження або зміни Кон­ституції;

  • законодавчі референдуми, коли народним голосуванням ви­рішуються питання, пов'язані з прийняттям, затвердженням, зміною, скасуванням законів.

Відповідно до ст. З Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» предметом всеукраїнського референдуму може бути:

затвердження Конституції України, її окремих положень та внесення до Конституції України змін і доповнень;

прийняття, зміна або скасування законів України або їх окре­мих положень;

прийняття рішень, які визначають основний зміст Консти­туції України, законів України та інших правових актів.

Крім того, згідно з частинами 1, 2ст. 5зазначеного Закону на всеукраїнський референдум можуть виноситися питання, від­несені Конституцією України до відання України. Виключно всеукраїнським референдумом вирішується питання про реалі­зацію права народу України на самовизначення та входження України до державних федеративних і конфедеративних утво­рень або вихід з них.

Стаття 74Конституції України встановлює, що не допуска­ється референдум щодо законопроектів з питань податків, бю­джету та амністії.

Відповідно до ч. З ст. 5Закону на всеукраїнський референ­дум не виносяться питання, віднесені законодавством України до відання органів суду і прокуратури; питання амністії та по­милування; питання про вжиття державними органами Украї-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 297

пи надзвичайних і невідкладних заходів щодо охорони громад-іі.кого порядку, захисту здоров'я та безпеки громадян; питання, пов'язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції Верховної Ради України, Пре­зидента України та Кабінету Міністрів України.

У теорії конституційного права існує думка про те, що обме­ження предмета можливого референдуму не відповідає прин­ципу народного суверенітету1, який закріплений у ст. 5Консти-і унії України. У зарубіжних державах (наприклад, в Італії) при закріпленні принципу народного суверенітету встановлюється, що він здійснюється у межах і у формах, установлених Конститу­цією. Однак у Конституції України таке застереження відсутнє.

3) За обов'язковістю:

  • обов'язкові референдуми, коли іншим чином рішення з пев­ного питання не може бути прийняте. Так, відповідно до ч. 1ст. 156Конституції України законопроект про внесення змін до розділів І, III, XIII Конституції України затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Прези­дентом України;

  • факультативні референдуми, які можуть бути проведені, а можуть бути і не проведені залежно від рішення певно­го органу або існування народної ініціативи. Предметом та­кого референдуму може стати будь-яке питання або проект державного чи самоврядного рішення, за винятком питань та проектів, винесення яких на референдум заборонено кон­ституцією або законом. Референдуми з ініціативи громадян завжди мають факультативний характер2.

А) За моментом проведення:

  • дозаконодавчі референдуми, які проводяться до розгляду за­конопроекту парламентом та є зазвичай консультативними;

  • післязаконодавчі референдуми, які проводяться після роз­гляду законопроекту парламентом та є, як правило, поста­новляючими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]