Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

188 Глава V

У багатьох державах омбудсман наділений правом законо­давчої ініціативи.

У зв'язку зі збагаченням та універсалізацією каталогу прав та свобод людини на міжнародному й національному рівнях де­далі помітнішою стає необхідність спеціалізації правозахисної діяльності омбудсмана. Запроваджується омбудсман з питань рів­ноправ'я чоловіків і жінок (Фінляндія), у справах національних та етнічних меншин (Угорщина), з питань захисту прав спожи­вачів і контролю за конкуренцією (Фінляндія), з питань нагля­ду за станом справ в армії (ФРН, Данія)1.

Призначає омбудсмана і Європейський парламент. Він на­діляється повноваженням приймати скарги від будь-якої особи, яка знаходиться під юрисдикцією держави—члена ЄС або за­реєстрованої в ньому юридичної особи, що стосуються випадків поганої організації інститутів та органів ЄС (крім Суду ЄС). Ге­неральною Асамблеєю ООН призначається близький за функ­ціями Верховний комісар з прав людини2.

Отже, до сфери діяльності Уповноваженого належать від­носини між громадянином і представниками держави (органами, посадовими і службовими особами). До його компетенції не на­лежать справи, в яких громадяни взаємодіють між собою.

Згідно із ст. 101 Конституції України парламентський конт­роль за додержанням конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні здійснює Уповноважений Верховної Ра­ди України з прав людини (далі — Уповноважений). Порядок його діяльності визначається Законом України «Про Уповнова­женого Верховної Ради України з прав людини» від 23.12.1997 р.

Відповідно до зазначеного Закону сферою його застосуван­ня є відносини, що виникають при реалізації прав та свобод лю­дини і громадянина лише між громадянином України, незалеж­но від місця його перебування, іноземцем чи особою без грома­дянства, які перебувають на території України, та органами дер­жавної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадо­вими і службовими особами.

Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від ін­ших державних органів та посадових осіб. Його діяльність до-

Колесова Н. С. Зазнач, праця. — С. 430—435. 2 Баглай М. В. Зазнач, праця. — С. 110.

Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина 189

іювнює існуючі засоби захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, не скасовує їх і не тягне перегляду ком­петенції державних органів, які забезпечують захист і понов­лення порушених прав і свобод.

Уповноважений призначається на посаду і звільняється з по­сади Верховною Радою України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Уповноваженим може бути призначено громадянина Украї­ни, який на день обрання досяг сорока років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяль­ності та протягом останніх п'яти років проживає в Україні.

Не може бути призначено Уповноваженим особу, яка має судимість за вчинення злочину, якщо ця судимість непогашена і а незнята в установленому законом порядку.

Уповноважений призначається строком на п'ять років, який починається з дня складення ним присяги на сесії Верховної Ра­ди України.

Закон України «Про Уповноваженого Верховної Ради Украї­ни з прав людини» встановлює несумісність посади Уповнова­женого з представницьким мандатом, зайняттям іншою оплачу-напою чи неоплачуваною роботою або політичною діяльністю, крім викладацької, наукової або іншої творчої діяльності.

Актами реагування Уповноваженого щодо порушень поло­жень Конституції України, законів України, міжнародних дого-порів України стосовно прав та свобод людини і громадянина є конституційне подання Уповноваженого та подання до органів державної! влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від фор­ми власності та їх посадових і службових осіб.

Конституційне подання Уповноваженого — це акт реагу-наїпія до Конституційного Суду України щодо вирішення пи-і.піня про відповідність Конституції України (конституційнос-11) закону України чи іншого правового акта Верховної Ради України, акта Президента України та Кабінету Міністрів Украї­ни, правового акта Автономної Республіки Крим; офіційного і вумачення Конституції України та законів України.

І Іодання Уповноваженого — це акт, який вноситься Упов-

ніженим до органів державної влади, органів місцевого само-

иридування, об'єднань громадян, підприємств, установ, органі-

'

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]