Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VI

сто десять днів до дня виборів. Таке рішення із зазначенням но­мерів, меж та центрів округів публікується Центральною вибор­чою комісією у триденний строк від дня прийняття нею від­повідного рішення в загальнодержавних друкованих засобах масової інформації, а також у семиденний строк від дня прий­няття зазначеного рішення — у регіональних друкованих засо­бах масової інформації.

Утворення виборчих дільниць

Для підготовки організації і проведення голосування та під­рахунку голосів виборців утворюються виборчі дільниці.

Виборча дільниця може бути звичайною, спеціальною або за­кордонною.

Виборчі дільниці утворюються з кількістю виборців від двад­цяти осіб до двох тисяч п'ятисот осіб. Виборчі дільниці поділя­ються на:

  1. малі (з кількістю виборців до 500 осіб);

  2. середні (з кількістю виборців від 500 до 1500 осіб);

  3. великі (з кількістю виборців понад 1500 осіб).

Якщо на відповідній території, у відповідному закладі чи установі налічується менше або більше від зазначених меж чи­сельності виборців і їх (або їх) надлишок неможливо віднести до іншої виборчої дільниці або неможливо утворити додаткову виборчу дільницю на цій території, у відповідному закладі чи установі, виборчу дільницю може бути утворено з меншою або більшою від відповідних граничних значень чисельністю ви­борців.

Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за п'ятдесят днів до дня виборів.

Окружна виборча комісія своїм рішенням установлює єди­ну нумерацію виборчих дільниць у межах територіального ви­борчого округу.

Звичайні виборчі дільниці утворюються для організації голо­сування виборців за місцем їх проживання. Такі виборчі діль­ниці формуються окружними виборчими комісіями не пізніш як за п'ятдесят днів до дня виборів за поданням виконавчих ко­мітетів сільських, селищних, міських (міст, де немає районних рад), районних у містах рад, а в разі відсутності таких органів — за пропозицією відповідно сільських, селищних, міських голів,

Форми безпосередньої демократи' (прямого народовладдя) 223

РОЛІВ районних у містах рад або посадових осіб, які згідно із за-і оиом здійснюють їх повноваження. Зазначені подання вно-I ч і ься до окружної виборчої комісії відповідними органами чи in клдовими особами не пізніш як за п'ятдесят вісім днів до дня

іиборів1.

()кружна виборча комісія своїм рішенням визначає межі кож­ні н звичайної виборчої дільниці (назва населеного пункту, ву-іиця, перелік житлових будинків), а також місцезнаходження и н.ііичної виборчої комісії та приміщення для голосування.

Спеціальні виборчі дільниці утворюються у стаціонарних лі­кувальних закладах, на суднах, які перебувають у день голосу-и.шия у плаванні під Державним Прапором України, на поляр­них станціях України, в установах кримінально-виконавчої си-I ими та в інших місцях тимчасового перебування виборців з Обмеженими можливостями пересування. Спеціальні виборчі и п.пиці утворюються таким чином, щоб виборці могли прого­ни у вати, не порушуючи режиму перебування в закладі (уста-

ч). Не допускається утворення однієї виборчої дільниці для

днох і більше закладів чи установ.

('неціальні виборчі дільниці формуються окружними вибор-чими комісіями за місцем розташування відповідних закладів чи установ або за місцем приписки судна чи полярної станції V к | іаїни не пізніш як за п'ятдесят днів до дня виборів на підста-иі подань районних державних адміністрацій чи міських вико-п.ніч их комітетів міст обласного (республіканського в Автоном­ії і и Республіці Крим) значення. Зазначені подання мають на­ший до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п ч гдесят вісім днів до дня виборів.

У військових частинах (формуваннях) виборчі дільниці, як Правило, не утворюються. Військовослужбовці голосують на Ійичайних виборчих дільницях, розташованих за межами вій-11<кі тих частин (формувань). Спеціальна виборча дільниця на ігри іорії військової частини (формування), дислокованої за ме­тим 11 населеного пункту на значній віддалі від нього, може утво­рюватися як виняток Центральною виборчою комісією за по-

іям відповідної окружної виборчої комісії. Таке подання має

п ги до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п'ятде-

I ч і п'ять днів до дня виборів. Підставою для такого подання є іИРриення командира військової частини (формування) до від-

224

Глава

повідної окружної комісії, яке має надійти не пізніш як за п'ят десят вісім днів до дня виборів.

У винятковому випадку утворення нового стаціонарного лі; кувального закладу, установи кримінально-виконавчої системи чи іншого закладу (установи) з тимчасовим перебуванням ви-І борців з обмеженими можливостями пересування, непередбаче ного виходу у плавання судна під Державним Прапором Украї­ни чи непередбаченого утворення (передислокації) військової частини (формування), дислокованої за межами населеного пунк-Л ту на значній віддалі від нього, спеціальна виборча дільниця мо-І же утворюватися Центральною виборчою комісією не пізніш які за десять днів до дня виборів за поданням відповідної окружної виборчої комісії. Зазначене подання вноситься окружною вибор-| чою комісією не пізніш як за п'ятнадцять днів до дня виборів] на підставі відповідного звернення районної державної адміні-1 страції, міського виконавчого комітету міста обласного (респуб-1 ліканського в Автономній Республіці Крим) значення, команди-1 ра військової частини (формування).

Закордонні виборчі дільниці утворюються Центральною ви-І борчою комісією за поданням Міністерства закордонних справ І України. їх засновують при дипломатичних та інших офіційних І представництвах і консульських установах України ла кордоном, І у військових частинах (формуваннях), дислоковані і.\ за межа­ми України.

Перелік держав, де проживає значна кількість виборців Украї­ни, визначається Центральною виборчою комісією не пізніше 15 вересня року, що передує року проведення чергових вибо­рів депутатів, за поданням Міністерства закордонних справ І України.

В окремих випадках закордонну виборчу дільницю може бути утворено з приміщенням для голосування за межами при-міщення офіційного представництва чи консульської установи України. Таку закордонну виборчу дільницю може бути утво- ] рено тільки на території великих міст держави, в яких прожива­ють чи перебувають не менше однієї тисячі громадян України, які мають право голосу.

Рішення окружної виборчої комісії про утворення звичай­них та спеціальних виборчих дільниць із зазначенням номерів виборчих дільниць, їх меж чи установ (закладів), у яких вони

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 225

утворені, місцезнаходження відповідних дільничних виборчих Комісій та приміщень для голосування публікується у регіо-п,і п.них та місцевих друкованих засобах масової інформації не

пій як на п'ятий день після дня прийняття цього рішення,

її и і, и разі неможливості, оприлюднюється в інший спосіб у цей

кс строк

Рішення Центральної виборчої комісії про утворення спеці-і п,мої виборчої дільниці у винятковому випадку публікується у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах ма-• і 'мої інформації не пізніш як на п'ятий день після дня прийнят-ін цього рішення, або, у разі неможливості, оприлюднюється в ІНШИЙ спосіб у цей же строк.

Рішення Центральної виборчої комісії про утворення закор-іічіііих виборчих дільниць публікується в загальнодержавних лрукованих засобах масової інформації. Відповідне офіційне Представництво чи консульська установа України в державі, де утворено закордонну виборчу дільницю, публікує повідомлен­ії и про утворення закордонної виборчої дільниці із зазначенням передбачених Законом відомостей у друкованих засобах масо-ВОІ інформації, доступних громадянам України, які проживають чи перебувають на відповідній території, або, в разі неможливос-и, оприлюднює таке повідомлення в інший спосіб не пізніш як п.і п'ятий день після дня отримання цього рішення.

Рішення окружної виборчої комісії про утворення звичай­них та спеціальних виборчих дільниць надається уповноваже­ним представникам партій (блоків) — суб'єктів виборчого про­пил у відповідному територіальному виборчому окрузі не піз­ніше наступного дня після дня його прийняття.

Рішення Центральної виборчої комісії про утворення закор-і"іппіх виборчих дільниць надається представникам партій (бло­ків) - суб'єктів виборчого процесу у Центральній виборчій ко­ми п не пізніше наступного дня після дня його прийняття.

Утворення виборчих комісій. Припинення діяльності виборчих комісій

Систему виборчих комісій, що здійснюють підготовку та про­ведения виборів депутатів, становлять:

  1. Центральна виборча комісія;

  2. окружні виборчі комісії;

  3. дільничні виборчі комісії.

N Конституційне право України

226

Глава

Повноваження виборчих комісій щодо підготовки та прове­дення виборів депутатів здійснюються:

  1. Центральної виборчої комісії — на всій території України та у закордонному виборчому окрузі;

  2. окружної виборчої комісії — у межах територіального ви­борчого округу;

3) дільничної виборчої комісії — у межах виборчої дільниці. Повноваження окружної виборчої комісії закордонного ви­ борчого округу здійснює Центральна виборча комісія.

Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення ви­борів депутатів і забезпечувати додержання та однакове засто­сування законодавства України про вибори депутатів.

Статус Центральної виборчої комісії визначається Консти­туцією України, Законом України «Про Центральну виборчу комісію» та іншими законами України. Центральна виборча ко­місія очолює систему виборчих комісій, які організовують під­готовку і проведення виборів депутатів, і є комісією вищого рів­ня щодо всіх окружних та дільничних виборчих комісій, перед­бачених Законом.

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 85 Конституції України призна­чення на посади та звільнення з посад членів Центральної вибор­чої комісії за поданням Президента України належить до пов­новажень Верховної Ради України. У ст. 7 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» зазначено, що членом Комісії мо­же бути громадянин України, який на день призначення досяг двадцяти п'яти років, має право голосу, проживає в Україні не менше п'яти останніх років та володіє державною мовою.

Центральна виборча комісія не є правонаступником окруж­них виборчих комісій.

Статус окружних та дільничних виборчих комісій визнача­ється Законом.

Окружна виборча комісія — юридична особа. Вона також І комісією вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій в межах відповідного територіального виборчого округу з питань виборів депутатів.

Дільнична виборча комісія не є юридичною особою. Це су­б'єкт відповідного виборчого процесу, що має право звертатися в межах своїх повноважень до органів державної влади та орга-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 227

мін місцевого самоврядування, а також до підприємств, закла-іііі, установ та організацій, їх посадових та службових осіб. Діль­нична виборча комісія має власну печатку, зразок якої затвер-і кується Центральною виборчою комісією.

До складу окружної виборчої комісії чи дільничної вибор­чої комісії звичайної або спеціальної виборчої дільниці можуть Входити виборці, які проживають у межах території України.

Виборець може входити до складу лише однієї виборчої ко­місії, що здійснює підготовку та проведення виборів народних Івпутатів України, а також виборів Президента України, депу-і.іііи Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, комісії все­українського або місцевого референдуму, якщо зазначені вибо­їні чи референдум проводяться одночасно з виборами народних іепутатів України.

До складу окружної чи дільничної виборчої комісії не мо-і v її, входити кандидати у депутати, представники партій (бло-кііі) у Центральній виборчій комісії, уповноважені особи партій (блоків) — суб'єктів виборчого процесу, посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самовряду-и.іпня, працівники судів та правоохоронних органів, а також гро­мадяни, які утримуються в установах кримінально-виконавчої 11 к теми або мають судимість за вчинення умисного злочину, як­ий > ця судимість не погашена або не знята в установленому за-КОМОМ порядку.

До складу дільничної виборчої комісії спеціальної виборчої Дільниці, утвореної в стаціонарному лікувальному закладі або в гайові кримінально-виконавчої системи, не можуть входити Працівники відповідного закладу або установи.

У разі якщо одночасно з виборами депутатів проводяться інші вибори, до складу окружної чи дільничної виборчої комісії

  • н- можуть входити кандидати, які балотуються на цих виборах, їх уповноважені чи довірені особи, уповноважені особи інших

  • об'єктів відповідного виборчого процесу.

Секретар окружної чи дільничної виборчої комісії має воло-іи п державною мовою в обсязі, необхідному для ведення діло-ін ідства.

()кружна виборча комісія утворюється Центральною вибор­чі и< і комісією не пізніш як за шістдесят днів до дня виборів у скла-

228 Глава VI

ді голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб. Право подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій мають партії (блоки), які в поточному складі Верховної Ради України станом на 15вересня року, що передує рокові про­ведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції блоків), а також інші партії (блоки) —суб'єкти виборчого процесу.

До складу окружної виборчої комісії обов'язково включа­ються (за наявності відповідного подання) по одному представ­нику від партій (блоків), які в поточному складі Верховної Ра­ди України станом на 15вересня року, що передує рокові про­ведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції блоків). Не більше ніж по одному представнику від інших партій (бло­ків) —суб'єктів виборчого процесу включаються до складу окружної виборчої комісії шляхом жеребкування, що проводить­ся Центральною виборчою комісією не пізніше ніж на третій день після закінчення строку внесення відповідних подань.

Кандидатури, внесені до складу окружної виборчої комісії, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності зазна­ченим вище вимогам, порушення вимог щодо подання кандида­тур до складу окружних виборчих комісій або застосування пе­редбаченого механізму жеребкування.

У разі якщо в установлений строк не надійшли подання що­до складу окружної виборчої комісії або якщо кількість запро­понованих до складу окружної виборчої комісії осіб становить менше дванадцяти, окружна виборча комісія утворюється Цент­ральною виборчою комісією за поданням її Голови у кількості дванадцяти осіб з обов'язковим урахуванням поданих кандида­тур від передбачених Законом партій (блоків).

Голова, заступник голови та секретар окружної виборчої ко­місії не можуть бути представниками однієї партії (блоку) —суб'єкта виборчого процесу.

Кожна партія (блок), кандидатури від якої включені до скла­ду окружних виборчих комісій, має право на пропорційну част­ку кожної категорії керівних посад в окружних виборчих комі­сіях. Частка керівних посад для кожної партії (блоку) в межах загальнодержавного виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, внесених від партії (блоку) до складу окружних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількос-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 229

і і осіб, включених до складу окружних виборчих комісій від партій (блоків). Особа, що увійшла до складу окружної вибор­чій комісії за поданням Голови Центральної виборчої комісії, не може бути призначена на керівну посаду у виборчій комісії, крім випадків, коли до складу відповідної виборчої комісії не надійшли або надійшли у недостатній кількості подання від пар-іііі (блоків). Порядок розподілу керівних посад між партіями (блоками) в межах установлених часток визначається Централь­ною виборчою комісією. При цьому має бути дотримано при­близну рівномірність територіального розподілу посад, одержа­них представниками кожної партії (блоку).

Рішення про утворення окружних виборчих комісій та про їх склад, ухвалене відповідно до вимог Закону, публікується І Існтральною виборчою комісією у триденний строк від дня його прийняття в загальнодержавних друкованих засобах масової ін­формації. Витяг із цього рішення про утворення окружних ви­борчих комісій у відповідному регіоні та про їх склад публіку-і і ься Центральною виборчою комісією у регіональному друко-ваному засобі масової інформації у семиденний строк від дня прийняття зазначеного рішення.

Дільнична виборча комісія створюється відповідною окруж­ноювиборчою комісією не пізніш як за тридцять п'ять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та ін­ших членів комісії.

Дільнична виборча комісія утворюється у складі:

  1. для малих дільниць — 10—18осіб;

  2. для середніх дільниць — 14—20 осіб;

  3. для великих дільниць — 18—24особи.

На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п'ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох—чотирьох членів комісії.

Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих КОМІСІЙ мають партії (блоки), які в поточному складі Верховної Ради України станом на 15вересня року, що передує рокові про­ведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції блоків), .і також інші партії (блоки) —суб'єкти виборчого процесу. Від Імені партії (блоку) подання вносить уповноважена особа пар­ні (блоку) у відповідному територіальному або загальнодержав­ному виборчому окрузі.

230

ГлаваУІ

До складу дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціаль­ної виборчої дільниці, за винятком випадків заснування дільнич­ної виборчої комісії спеціальної виборчої дільниці, утвореної на судні, яке в день виборів перебуває у плаванні під Держав­ним Прапором України, на полярній станції України, обов'яз­ково включаються (за наявності відповідного подання) по од­ному представнику партій (блоків), які в поточному складі Вер­ховної Ради України станом на 15 вересня року, що передує року проведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції бло­ків). Не більше ніж по одному представнику від інших партій (блоків) — суб'єктів виборчого процесу включаються до складу дільничної виборчої комісії шляхом жеребкування, що прово­диться окружною виборчою комісією не пізніше ніж на третій день після закінчення строку внесення відповідних подань. Кан­дидатури, включені до складу дільничної виборчої комісії, мо­жуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності встанов­леним Законом вимогам до членів дільничної виборчої комісії, або застосування передбаченого механізму жеребкування, а також внесення подання з порушенням вимог, закріплених у Законі.

У разі якщо в установлений строк не надійшли подання що­до складу дільничної виборчої комісії або якщо кількість осіб, запропонованих до її складу, менше встановленої мінімальної, окружна виборча комісія зобов'язана утворити дільничну ви­борчу комісію за поданням голови окружної виборчої комісії у складі, не більшому ніж середня кількість осіб від встановленої кількості, з обов'язковим урахуванням поданих кандидатур від партій (блоків). Пропозиції щодо таких кандидатур голові окруж­ної виборчої комісії можуть подавати члени окружної виборчої комісії, дільничні виборчі комісії, місцеві організації партій.

Кожна партія (блок), кандидатури від якої включені до скла­ду дільничних виборчих комісій, має право на пропорційну част­ку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комі­сіях окремо малих, середніх, великих виборчих дільниць у межах територіального виборчого округу, яка залежить від кількості кандидатур від відповідних партій (блоків), унесених до складу дільничних виборчих комісій. Частка керівних посад для кож­ної партії (блоку) у кожній категорії виборчих дільниць у ме­жах територіального виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від партії (блоку) до скла-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 231

ду виборчих комісій кожної категорії виборчих дільниць, у від­ношенні до загальної кількості осіб, включених до складу вибор­чих комісій відповідної категорії виборчих дільниць від партій (блоків). Особа, що увійшла до складу дільничної виборчої ко­місії за поданням голови окружної виборчої комісії, не може бу-іи призначена на керівну посаду у виборчій комісії, крім випад­ків, коли до складу відповідної виборчої комісії не надійшли або надійшли у недостатній кількості подання від партій (блоків). Порядок розподілу керівних посад між партіями (блоками) в межах установлених часток визначається Центральною вибор­чою комісією.

Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії не можуть бути представниками однієї партії (блоку) — суб'єкта виборчого процесу.

Рішення про утворення дільничної виборчої комісії публі­кується у регіональних та місцевих друкованих засобах масової Інформації не пізніш як на п'ятий день після дня його прийнят­тя або, у разі неможливості, оприлюднюється в інший спосіб у цей же строк. Рішення про формування дільничної виборчої ко­місії спеціальної виборчої дільниці, утвореної у винятковому ви­падку, а також рішення про зміни у складі дільничної виборчої комісії публікується чи оприлюднюється в установленому по­рядку та в установлені строки, однак не пізніше останнього дня перед днем виборів.

Дільнична виборча комісія закордонної виборчої дільниці утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за тридцять п'ять днів до дня виборів у складі голови, заступни­ка голови, секретаря та інших членів комісії. Кількісний склад дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці ви­значається у загальному порядку.

До складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої ДІЛЬНИЦІ можуть входити виборці, які проживають або перебу-иають у період підготовки та проведення виборів на території підповідної іноземної держави.

Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць мають партії (блоки), які в поточному складі Верховної Ради України станом на 15 ве­ресня року, що передує рокові проведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції блоків), інші партії (блоки) — суб'єк-

232

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]