Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

290 Глава VI

  1. зобов'язати суб'єкта оскарження утриматися від учинен­ня певних дій;

  2. поновити іншим способом порушені виборчі права гро­мадян, права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу;

  3. зобов'язати суб'єкта оскарження та (або) інший орган, партію (блок), засіб масової інформації, посадову чи службову особу здійснити передбачені законодавством, що регулює орга­нізацію та порядок проведення виборів депутатів, дії, які випли­вають із факту скасування рішення, визнання оскаржених дій або бездіяльності протиправними.

Виборча комісія вищого рівня на підставі скарги, рішення суду або з власної ініціативи може скасувати рішення виборчої комісії нижчого рівня та прийняти рішення по суті питання або зобов'язати виборчу комісію нижчого рівня повторно розгляну­ти порушене питання.

Копія рішення суб'єкта розгляду скарги видається чи над­силається суб'єкту звернення зі скаргою, суб'єкту оскарження, заінтересованим особам, відповідній виборчій комісії, іншому суб'єкту, про якого йдеться у рішенні, не пізніше наступного дня після прийняття рішення, а у разі прийняття рішення напе­редодні, в день виборів або на наступний день — невідкладно.

Рішення суду, прийняте в першій інстанції, набирає закон­ної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження у терміни, встановлені Законом.

Закон також передбачає особливості: перегляду судових рі­шень; оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів вико­навчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, закладів та організацій, їх посадових та службових осіб; оскарження рішень чи дій партій (блоків), інших об'єднань гро­мадян; оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інфор­мації, їх власників, посадових осіб та творчих працівників; оскар­ження дій чи бездіяльності кандидата у депутати; оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, членів виборчих комісій.

Особи, винні в порушенні законодавства про вибори депу­татів, притягаються до кримінальної, адміністративної або ін­шої відповідальності (конституційно-правової, цивільно-пра­вової, дисциплінарно-правової) в порядку, встановленому за­коном.

Форми безпосередньої демократи' (прямого народовладдя) 291

Сьогодні стосовно інституту відповідальності за порушення шіборчого законодавства прийнято виділяти не лише негатив­ну (чи ретроспективну) відповідальність, а й позитивну (про-піективну), тобто спрямовану в майбутнє. її зміст обумовлюєть­ся тим, що вона розглядається як відповідна та передбачена за­коном поведінка, належне ставлення всіх учасників виборчого процесу до своїх обов'язків.

Конституційно-правова відповідальність за порушення ви­борчого законодавства може бути визначена як самостійний вид юридичної відповідальності, що передбачає належне і сумлінне ииконання суб'єктами конституційного права своїх обов'язків у сфері виборчого права або настання негативних наслідків чи не­бажаної зміни конституційно-правового статусу для цих суб'єк­тів за порушення норм виборчого законодавства. Основна мета конституційно-правової відповідальності у виборчому процесі полягає у попередженні відхилень від вимог диспозиції вибор­чої норми та поновленні порядку, який встановлено законом.

Наприклад, відповідно до ч. З ст. 36 Закону України «Про вибори народних депутатів України» член окружної, дільничної ішборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому пін бере участь, в обов'язковому порядку ознайомлюється зі зміс­том частин 7—12 цієї статті, після чого складає присягу члена комісії. Відповідно до пунктів 8, 9 ч. З ст. 37 зазначеного Зако­ну повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з відмовою скласти присягу члена комісії або пору­шенням присяги члена комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить. Або ж, наприклад, відповідно до ч. 9 СТ. 75 Закону України «Про вибори народних депутатів Украї­ни» у разі порушення офіційним спостерігачем від партії (бло­ку) вимог ч. 8 цієї статті (у котрій визначено, які діяння не має нрава вчиняти офіційний спостерігач від партії (блоку)) вибор­ча комісія робить йому попередження. У випадку повторного або грубого порушення вимог ч. 8 цієї статті виборча комісія може позбавити його права бути присутнім на своєму засіданні.

Відповідальність за адміністративні правопорушення, що по­сягають на здійснення народного волевиявлення та встановле-

292

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]