Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VI

тій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів вибор­ців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному вибор­чому окрузі.

Кандидати у депутати, включені до виборчого списку партії (блоку), який отримав менше трьох відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, права на участь у розподілі де­путатських мандатів не мають.

Депутатські мандати розподіляються між виборчими спис­ками партій (блоків) пропорційно до кількості отриманих голо­сів виборців кандидатами у депутати, включеними до виборчих списків партій (блоків), котрі отримали три і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодер­жавному виборчому окрузі.

Центральна виборча комісія на підставі відомостей про кіль­кість голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, вклю­чених до виборчого списку кожної партії (блоку), встановлює сумарну кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у де­путати, внесених до виборчих списків партій (блоків), що отри­мали три і більше відсотків голосів виборців.

Кількість голосів виборців, необхідних для отримання одно­го депутатського мандата (далі —виборча квота), обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, на число депутатських мандатів, яке дорівнює кількісному складу Вер­ховної Ради України, визначеному Конституцією України (да­лі —загальна кількість депутатських мандатів).

Кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у депута­ти, включених до виборчого списку цієї партії (блоку), ділить­ся на виборчу квоту. Ціла частина отриманого числа становить кількість депутатських мандатів, що одержали кандидати у де­путати від цієї партії (блоку). Дробові залишки враховуються при розподілі решти депутатських мандатів.

Партії (блоки), виборчі списки від яких мають більші порів­няно з іншими дробові залишки після ділення відповідно до за­значеного вище порядку, отримують по одному додатковому депутатському мандату, починаючи з виборчого списку партії (блоку), що має найбільший дробовий залишок. Якщо дробові залишки у двох чи більше виборчих списках партій (блоків) од­накові, першим додатковий депутатський мандат отримує той виборчий список партії (блоку), за кандидатів у депутати від

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 271

якої віддано більшу кількість голосів виборців. Розподіл додат­кових депутатських мандатів закінчується після вичерпання за­гальної кількості депутатських мандатів.

Результатом виборів депутатів є визначення в порядку чер­говості у виборчих списках партій (блоків) осіб, обраних депу­татами від партій (блоків), відповідно до кількості депутатських мандатів, отриманих виборчими списками партій (блоків). За результатами парламентських виборів 2006p., тривідсотковий бар'єр подолали п'ять політичних сил: Партія регіонів набрала 31,14відсотка голосів виборців, Блок Юлії Тимошенко — 22,29,Іілок «Наша Україна» — 13,95,Соціалістична партія — 5,69,Ко­муністична партія — 3,66.Таким чином, у Верховній Раді Украї­ни Партія регіонів отримала 186мандатів, БЮТ — 129,Блок «На­ша Україна» — 81,Соцпартія — 33і Компартія — 21мандат1.

Протокол Центральної виборчої комісії про результати ви­борів депутатів складають у двох примірниках. Протокол підпи­сують Голова, заступники Голови, секретар та інші члени Цент­ральної виборчої комісії, присутні на засіданні Центральної ви­борчої комісії, та засвідчується печаткою Центральної виборчої комісії. У протоколі зазначають дату і час (години і хвилини) ного підписання членами Центральної виборчої комісії. Член Центральної виборчої комісії, присутній на засіданні, зобов'яза­ний підписати протокол про результати виборів депутатів. У разі своєї незгоди з установленими результатами виборів, зафіксо­ваними у протоколі Центральної виборчої комісії, член Централь­ної виборчої комісії підписує протокол із приміткою «З окремою думкою». Письмовий виклад окремої думки додається до про­токолу про результати виборів депутатів. У разі відсутності у про­токолі підпису члена Центральної виборчої комісії проти його прізвища зазначається причина відсутності члена Центральної виборчої комісії на її засіданні. Перший примірник протоко­лу мають право підписати кандидати у депутати, представники партій (блоків) у Центральній виборчій комісії, уповноважені особи партій (блоків) у загальнодержавному виборчому окрузі, які були присутні при встановленні результатів виборів народ­них депутатів України. Зміст протоколу невідкладно оприлюд­нюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Урядовий кур'єр. - 2006. - 12 квітня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]