Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VI

чення або виключення із загального списку виборців його або інших осіб, або наявність чи відсутність відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Громадянин, який перебуває за кордоном, подає відповідну скаргу до офіційного представництва чи консульської установи України, де він озна­йомився із загальним списком виборців. Зазначена установа чи представництво невідкладно передають скаргу до робочої групи обліку виборців, які проживають або перебувають за кордоном.

Після утворення виборчих дільниць робочі групи обліку виборців на основі відповідного уточненого загального списку виборців складають списки виборців по кожній звичайній вибор­чій дільниці та передають їх відповідному сільському, селищно­му, міському голові, голові районної у місті ради або іншій по­садовій особі, яка відповідно до закону здійснює його повнова­ження.

Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

У списку виборців на виборчій дільниці зазначаються прі­звище, ім'я, по батькові, дата народження (число, місяць, рік), місце проживання та адреса житла виборця, а для військово­службовців строкової служби та осіб, що перебувають в устано­вах кримінально-виконавчої системи, — адреса місця перебу­вання. У списку виборців передбачаються відповідні місця для підписів виборців за отримання виборчого бюлетеня у день ви­борів та приміток. Виборці включаються до списку в порядку, зручному для проведення голосування.

Практично в усіх країнах Європейського Союзу реєстрація виборців здійснюється не безпосередньо перед виборами, а на періодичній основі — реєстри виборців оновлюються або щомі­сячно, або принаймні один раз на рік — у більшості випадків або на підставі повідомлень про зміну персональних даних про виборців, або на підставі даних, які надаються самими виборця­ми. Майже у 20 державах ЄС складання і ведення реєстрів ви­борців, підтримання цих реєстрів в актуальному стані покладено на виконавчі органи місцевого самоврядування. Лише у деяких країнах Європейського Союзу ведення реєстру виборців забез­печує ЦВК, Міністерство внутрішніх справ або інший централь­ний орган виконавчої влади. Виборцям надається можливість уточнення даних реєстрів у позавиборчий період, а в період ви-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 219

пирії! вони мають змогу уточнити списки виборців, які склада­ми і.с.я на основі даних реєстрів. Практично в усіх країнах ЄС уточнення списків у день виборів заборонено1.

Виборець, який не раніше ніж за тридцять днів до дня вибо-рІВ вибуває з населеного пункту, де він включений до списку ииборців на звичайній виборчій дільниці, або повертається з-за Кордону в Україну, може звернутися до дільничної виборчої ко­місії з письмовою заявою з проханням видати йому відкріпне посвідчення на право голосу на виборах депутатів та виключити

н зі списку виборців. У заяві зазначаються причина, з якої

мін ііс може проголосувати за місцем свого проживання, та но­мер територіального виборчого округу або закордонний вибор­чим округ, в якому він має намір проголосувати у день виборів. Г.іку заяву виборець може подати не пізніше 20 години остан­ні.! >ї п'ятниці перед днем голосування. На підставі цієї заяви та п.іпіорта громадянина України; тимчасового посвідчення гро­мадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадян-і і на України); військового квитка (для звичайних виборчих діль­ниць) або паспорта громадянина України для виїзду за кордон (н окремих країнах, до яких дозволений виїзд громадян Украї­ни за паспортом громадянина України, — за паспортом грома­ми пна України); дипломатичного паспорта; службового пас-ппрта; посвідчення особи моряка (для закордонних виборчих (Ільниць) два члени дільничної виборчої комісії видають ви­борцю відкріпне посвідчення.

Відкріпні посвідчення виготовляються у кількості двох від-і ні ків від кількості виборців, унесених до уточнених загальних писків виборців.

Виборець, який має намір проголосувати на підставі відкріп-

посвідчення, звертається не пізніше 12 години останньої

і убога перед днем голосування до окружної виборчої комісії н риторіального виборчого округу, зазначеного на відкріпному in (свідченні, із заявою, яка подається разом із відкріпним посвід-'іі'ііпям та документом, в якому зроблено відмітку про видачу Нікого посвідчення. У заяві виборець зазначає, на якій з визна­ченії х відповідно до Закону виборчих дільниць він має намір

Безп'ятчук Ж., Євгеньєва А., Ковриженко Д. та ін. Зазнач, праця. — І!, .48.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]