Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Розрахунок коефіцієнтів фінансової стабільності підприємства

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхилення

Задача №49

Розрахувати i проаналізувати такі коефіцієнти фінансової стабільності підприємства за даними балансу, зробити висновки щодо рівня фінансової стабільності підприємства за даними аналітичної таблиці:

Розрахунок коефіцієнтів фінансової стійкості підприємства

Показники, методика розрахунку

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхи-

лення

Коефіцієнт фінансової незалежності автономності, концентрації (частка власного капіталу в загальній сумі капіталу) (ряд.480:ряд.280).

Коефіцієнт фінансової стабільності (частка власного капіталу і довгострокових зобов’язань у валюті балансу) [(ряд.380+ряд.480):ряд.280]

Коефіцієнт заборгованості (відношення позикового капіталу і власного капіталу) – ліверидж [(ряд.480+500+510+530):ряд.380]

Коефіцієнт фінансування (відношення власного капіталу до позикового) [ряд.380:(ряд.480+500+510+530)]

Коефіцієнт фінансової маневреності (відношення власних оборотних коштів до власного капіталу) [(ряд.380+480-080):ряд.380]

Коефіцієнт інвестування (відношення власного капіталу до необоротних активів) (ряд.380:ряд.080)

Призначення коефіцієнтів для аналізу

1. Коефіцієнт фінансової незалежності характеризує фінансову стійкість підприємства. Оптимальне значення — 0,5—0,6.

2. Коефіцієнт фінансової стабільності показує питому вагу джерел грошових коштів довгострокового користування в загальній cyмi балансу. Оптимальне значення — не більше 0,7.

3. Коефіцієнт заборгованості. Його оптимальне значення — 0,8—0,2. Коли позикових коштів більше, ніж власних, то така си­туація завжди призводить до зниження фінансової стабільності підприємства.

4. Коефіцієнт фінансування показує, яка частина діяльності підприємства фінансується за рахунок власного капіталу, а яка — за рахунок позикових коштів. Оптимальне значення — більше або дорівнює 1.

5. Коефіцієнт фінансової маневреності показує, яка частина коштів знаходиться в мобільній формі i чи можна відносно вільно маневрувати цими коштами. Якщо частка власних оборотних коштів у власному капіталі зменшується, то це призведе до необхідності залучення позикових коштів i кредитів для забезпечення джерелами зростання оборотних коштів.

6. Коефіцієнт інвестування показує, якою мipoю власний капітал покриває виробничі інвестиції. Оптимальне значення становить 0,5—0,7. Коли коефіцієнт збільшується, то це означає, що власні кошти використовуються на придбання оборотних коштів, що призводить до залучення позикових коштів i знижує фінансову стабільність.