Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать
    1. Завдання фінансового аналізу

Завдання фінансового аналізу зумовлені завданням управління підприємством у 3-х сферах діяльності – фінансовій, інвестиційній та операційній (виробничій), що поєднані рухом фінансових ресурсів.

Завдання фінансового аналізу полягають в інформаційному забезпеченні прийняття обґрунтованих рішень за такими напрямками діяльності

1) фінансовою – управління пасивами; забезпечення підприємства фінансовими ресурсами; визначення оптимального розміру, складу і структури джерел фінансування зі свідомим ризиком за очікувані вигоди, що пов’язаний з використанням зовнішніх позик;

2) інвестиційною – управління активами; розподіл фінансових ресурсів, визначення оптимального розміру, складу і структури активів підприємства, вибір і реалізація інвестиційних проектів;

3) операційної – управління фінансовими результатами діяльності; прибуткова поточна діяльність завдяки ефективному використанню наявних ресурсів.

Необхідно також враховувати істотний вплив зовнішніх чинни­ків: зміни рівня цін на матеріально-технічні ресурси, зокрема на енер­гоносії; зміни ставок %; зміни у податковому законодавстві. Слід вра­ховувати специфіку галузі, форму власності, розміри підприємства.

    1. Організація аналітичної роботи на підприємстві

Основні функціональні структури, які виконують фінансовий аналіз, - фінансовий відділ та бухгалтерія та інші економічні підрозді­ли - маркетингу, планування.

2 Інформаційна база фінансового аналізу

2.1 Фінансова і статистична звітність

З 1 січня 2000 р. на підприємствах України незалежно від форм власності (крім банків і бюджетних установ) запроваджені перелічені далі форми фінансової звітності, що відповідають міжнародним стан­дартам:

• Форма 1 "Баланс" - звіт про фінансовий стан, що відображає активи, зобов'язання і капітал підприємства на встановлену дату;

Форма 2 "Звіт про фінансові результати" - дані про доходи, ви­трати та фінансові результати діяльності підприємства за звіт­ний та попередній періоди;

• Форма 3 "Звіт про рух грошових коштів", що відображає над­ходження та витрачання коштів у звітному періоді за операційними, інвестиційними та фінансовими напрямками діяльності підприємства;

• Форма 4 "Звіт про власний капітал", що відбиває зміни у скла­ді власного капіталу протягом звітного періоду;

"Примітки до звітів" - сукупність показників і пояснень, які за­безпечують деталізацію та обґрунтованість статей фінансових звітів, розкривають іншу інформацію.

Фінансова звітність забезпечує такі інформаційні потреби кори­стувачів:

  • придбання, продаж та володіння цінними паперами:

  • участь у капіталі підприємства;

  • оцінювання якості управління;

  • оцінювання здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання;

  • забезпеченість зобов'язань підприємства;

  • визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;

  • регулювання діяльності підприємства;

  • прийняття інших рішень

Разом з новими формами фінансової звітності впроваджуються новий План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкція про засто­сування Плану рахунків.

Статистична звітність.

Форма № 1 "Підприємство" - містить такі дані: зміни складу та структури активів підприємства; обсяг виробленої та реалізованої продукції в поточних цінах; витрати на виробництво продукції; струк­тура запасів; валові інвестиції в основний капітал (придбання, ство­рення та відновлення основних фондів та матеріальних активів).

Форма № 1-Б - фінансові результати; дебіторська та кредитор­ська заборгованість.

Форма № 1-ПВ - дані про стан заборгованості з виплати заробі­тної плати.

Форма № 1-п - "Річний звіт підприємства по продукції" - інфо­рмація про обсяг виробництва продукції (робіт, послуг) у порівняних поточних та оптових цінах підприємства за звітний та попередній ро­ки; про виробництво окремих видів промислової продукції в натура­льних одиницях вимірювання та за фактичною вартістю за звітний рік у поточних оптових цінах.

Форма № 22 "Зведена таблиця основних показників, які компле­ксно характеризують господарську діяльність підприємства" - дані про основні фінансові результати діяльності підприємства: балансо­вий прибуток або збиток, виручку від реалізації продукції та про при­дбані сировину та матеріали в далекому та близькому зарубіжжі, про іноземні кредити та інвестиції.

Форма № 5-с "Звіт про витрати на виробництво продукції" - мі­стить розшифровку матеріальних та інших витрат.