Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

8 Аналіз фінансової стійкості підприємства

8.1 Поняття фінансової стійкості

Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалеж­ності підприємства щодо володіння своїм майном і його використан­ня. Цей ступінь незалежності можна оцінювати за різними критеріями:

• рівнем покриття матеріальних обігових коштів (запасів) стабі­льними джерелами фінансування;

• платоспроможністю підприємства (спроможністю покрити те­рмінові зобов'язання мобільними активами);

• часткою власних або стабільних джерел фінансування.

8.2 Фінансова стійкість за критерієм стабільності джерел покрит­тя запасів

Вартість запасів (3) порівнюється з послідовно поширюваним переліком таких джерел фінансування: власні обігові кошти (ВОК), власні обігові кошти і довгострокові кредити та позики (ВОК+Кд); власні обігові кошти, довго- та короткострокові кредити та позики (ВОК+Кд+Кк). Згідно з цим сума власних обігових коштів визнача­ється як різниця між власним капіталом (ВК) та вартістю необоротних активів (НА), на покриття якої насамперед спрямовується власний ка­пітал, тобто

ВОК = ВК-НА.

Наявність власних обігових коштів - мінімальна умова фінансо­вої стійкості.

Загальноприйнятою формулою визначення власних обігових коштів (інша назва цього показника - робочий капітал) є різниця між оборотними активами та короткостроковими зобов'язаннями, або різ­ниця між сумою власного капіталу і довгострокових зобов'язань та необоротними активами. Власні обігові кошти є частиною обігових коштів, яка фінансується за рахунок власних коштів та довгостроко­вих зобов'язань. При цьому останні прирівнюються до власних коштів, хоча вони не є такими.

Для визначення типу фінансової стійкісті розмір власних обіго­вих коштів розраховують як різницю між власним капіталом і необо­ротними активами. Відповідно до забезпеченості запасів згаданими ва­ріантами фінансування можливі 4 типи фінансової стійкості:

1. Абсолютна стійкість - для забезпечення запасів достатньо власних обігових коштів; платоспроможність підприємства гарантована: З < ВОК

2. Нормальна стійкість - для забезпечення запасів крім власних обіго­вих коштів залучаються довгострокові кредити та позики; платоспро­можність підприємства гарантована:

З < ВОК + Кд

3. Нестійкий фінансовий стан - для забезпечення запасів крім власних обігових коштів та довгострокових кредитів та позик залучаються ко­роткострокові кредити; платоспроможність порушена, але її можливо відновити:

З < ВОК + Кд+Кк

4. Кризовий фінансовий стан - для забезпечення запасів не вистачає "нормальних" джерел їх формування; підприємству загрожує банк­рутство:

З >ВОК + Кд+Кк.

Забезпеченість запасів джерелами формування є сутність фінан­сової стійкості, її зовнішнім проявом, а наслідком є платоспромож­ність.

8.3 Показники платоспроможності (ліквідності)

Поряд з абсолютними показниками фінансової стійкості доціль­но розраховувати сукупність відносних аналітичних показників - ко­ефіцієнтів ліквідності. Основними з них є коефіцієнти поточної, шви­дкої та абсолютної ліквідності.

1. Коефіцієнт поточної ліквідності (покриття, загальної плато­спроможності)

Кл.п. = Поточні активи = ПА

Поточні пасиви ПП

Значення Кл.п. показує, скільки грошових одиниць обігових коштів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зо­бов'язань. Критичне значення Кл.п. = 1. Значення Кл.п. = 1-1,5 свідчить про те, що підприємство вчасно ліквідує борги.

2. Коефіцієнт ліквідності швидкої

Кл.ш. = Поточні активи – Запаси = ПА – З

Поточні пасиви ПП

3. Коефіцієнт ліквідності абсолютної

Кл.а. = Грошові кошти = К

Поточні пасиви ПП

Значення цього коефіцієнта повинно перебувати в межах 0,2-0,35. Він характеризує здатність підприємства негайно ліквідувати короткострокову заборгованість.

8.4 Оцінка ринкової стійкості підприємства

Ринкова стійкість визначається показниками, що характеризу­ють рентабельність підприємства, ефективність менеджменту, ділову активність, інвестиційну діяльність, дивідендну політику.

За критерієм вартості залучення капіталу, а також ураховуючи позитивний вплив фінансового важеля, було б вигідно формувати ак­тиви за рахунок позикових коштів. Проте, якщо їх величина переви­щує величину власних коштів, підприємству загрожує банкрутство, тому що позичальники водночас можуть виставити вимоги щодо по­вернення боргів.

Підприємство з неризиковим співвідношенням між власними та позиковими коштами упевніше почувається на ринку капіталів за ра­хунок додаткової емісії акцій або кредитів банків.

  1. Коефіцієнт автономії (незалежності):

Кавт = Власний капітал = ВК