Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mитна справа. Дубініна А.А. Підручник. 2010..pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

транзит залишається у справах митницi i є пiдставою для зняття транспортного засобу з контролю.

Контроль за виконанням зобов’язання про транзит здiйснюється митним органом, яким проводилося митне оформлення транспортного засобу при ввезеннi його на митну територiю України. Контроль за доставкою транспортних засобів, що перемiщуються громадянами через митну територiю України транзитом, здiйснюється в порядку, установленому ДМСУ. Граничний строк транзиту транспортних засобів через митну територiю України не повинен перевищувати 10 дiб.

5.6. Вимоги до лікарських засобів та наркотичних речовин при їх митному оформленні

Закон України «Про лікарські засоби» визначає порядок імпорту та експорту лікарських засобів, якими є «речовини або їх суміші природного, синтетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для запобігання вагітності, профілактики, діагностики та лікування захворювань людей або зміни стану і функцій організму». До лікарських засобів належать:

діючі речовини (субстанції);

готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти);

гомеопатичні засоби;

засоби, які використовуються для виявлення збудників хвороб, а також боротьби із ними або паразитами;

лікарські косметичні засоби;

домішки до харчових продуктів.

Вони мають бути зареєстровані в Україні, а на кожну товарну партію — оформлений сертифікат якості підприємства-виробника. Безпосередній контроль за ввезенням на митну територію України лікарських засобів здійснюється Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів.

При МОЗ України створено Національне агентство з контролю за якістю та безпекою продуктів харчування, лікарських засобів та виробів медичного призначення (НАзК) яке видає дозвільні документи (додатки 21, 22), що є підставою для перетину митного кордону та проведення митного оформлення ввезених на митну територію України незареєстрованих в

243

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

Україні імунобіологічних препаратів, біоматеріалів, у тому числі дослідних зразків біологічним препаратів та хімічних речовин, медичної техніки, виробів медичного призначення та лікарських засобів (додаток 23). Незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитись на митну територію України для:

проведення докліничних досліджень і клінічних випробувань;

реєстрації лікарських засобів в Україні (зразки препаратів у лікарських формах);

експонування на виставках, ярмарках, конференціях тощо без права реалізації;

індивідуального використання громадянами.

Ввезення на митну територію України зареєстрованих в Україні лі-

карських засобів що використовуються у фармацевтичній промисловості здійснюється на підставі ліцензії, що видається МЗЕЗТ України за погодженням з Держкоммедбіопромом. Перелік документів необхідних для одержання погодження на імпорт фармацевтичної продукції:

заяву на отримання положення;

завірену копію контракту та лист-заяву на проведення експортної оцінки контракту;

експертний висновок про можливість застосування в Україні фармацевтичних препаратів, виданих уповноваженим органом у разі відсутності їх реєстрації в Україні;

сертифікат походження;

дозвіл комітету по контролю за наркотиками при МОЗ (при ввезені продукції, що потребує такого дозволу);

експертний висновок ТПП;

копія ліцензії.

Погодження оформляється у 3 примірниках, два з яких передаються суб’єкту підприємницької діяльності — один із них пред’являється митим органом при ввезені, другий — для оформлення ліцензії на імпорт, третій береться на окремий облік в установі, яка видала Погодження.

Ввезення на митну територію України харчових добавок, біологічноактивних добавок, спеціальних харчових продуктів здійснюється за наявності документів, виданих НАзК:

сертифікатів здоров’я що видаються на кожну партію харчових добавок, біологічно-активних добавок, спеціальних харчових продуктів, і

244

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

є підставою для використання їх в Україні, а також для здійснення їх експорту;

одноразових дозволів на харчові добавки, біологічно-активні добавки, спеціальні харчові продукти (що ввозяться на митну територію України для реєстрації та сертифікації, експонування на виставках та ярмарках, особистого використання фізичними особами, у виключних випадках для ліквідації наслідків стихійного лиха, катастроф, тощо).

Ввезенню підлягають харчові добавки, біологічно-активні добавки, спеціальні харчові продукти тільки тієї кількості і того виробника, що зазначені у Сертифікаті здоров’я або в одноразовому дозволі. Медична техніка та вироби медичного призначення, що не зареєстровані та не сертифіковані в Україні можуть ввозитись на митну територію України без права реалізації та використання в медичній практиці після отримання одноразового дозволу НАзК для проведення реєстрації, перереєстрації та сертифікації, експонування на виставках, ярмарках тощо. У разі надання гуманітарної допомоги або за певних обставин (стихійне лихо, катастрофа, тощо), медична техніка та вироби медичного призначення, що не зареєстровані та не сертифіковані в Україні, можуть ввозитись на митну територію України з метою застосування в медичній практиці лише після проведення державної експертизи їхньої якості та безпеки на підставі одноразового дозволу НАзК. Митні органи мають повноваження завершувати процедуру митного оформлення імпорту лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичної техніки лише за наявності документа, що засвідчує державну реєстрацію того чи іншого препарату. Такими є Сертифікат здоров’я або одноразовий дозвіл, виданий НАзК.

Контроль за переміщенням наркотиків запроваджено в Україні Законом, що визначив основні правила обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів. Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів затверджено наказом Комітету з контролю за наркотиками при Міністерстві охорони здоров’я України. На державному рівні визначено і порядок видачі дозвільних документів-сертифікатів на ввезення в Україну та вивезення з неї зазначених медичних препаратів.

Сертифікати на переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів видаються на кожну окрему партію уповноваженим органом — Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ України (додаток 24). Положення про видачу сертифікатів визначає, що вона здійснюється після розгляду пакета документів, який вміщує:

245

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

заяву на бланку підприємства на ім’я голови Комітету, в якій зазначається мета ввезення, назви та реквізити імпортера та експортера, назва та кількість продукції, її лікарські форми, назва підприємствавиробника, найменування та кількість одиниць тари, вид транспорту, назва пункту пропуску на державному кордоні України, через який планується ввезення, тощо;

рахунок-фактуру, транспортні та митні документи, що містять відомості про кількість наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

нотаріально засвідчену копію зовнішньоекономічного контракту, згідно з яким імпортуються зазначені препарати;

свідоцтво Бюро реєстрації лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я України про реєстрацію препаратів, які планується імпортувати в Україну;

сертифікат якості на препарати з зазначенням терміну їхньої придатності;

зобов’язання підприємства-імпортера про використанні препаратів

тільки для заявлених цілей.

Зазначений перелік документів подається на розгляд при плануванні імпорту препаратів, що попередньо зареєстровані в Україні. Якщо планується імпорт препаратів не зареєстрованих в Україні, перелік документів суттєво змінюється і вирішальне значення має лист-клопотання Бюро реєстрації лікарських засобів, у якому обґрунтовується потрібність ввезення цих препаратів. У разі експорту наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів до Комітету з контролю за наркотиками також подаються відповідні документи, зміст яких має певні особливості, пов’язані з властивостями товару. Представлений митним органам відповідним чином оформлений сертифікат на ввезення чи вивезення лікарських засобів, є підставою для проведення їх митного оформлення.

5.7. Порядок переміщення через митний кордон культурних цінностей

Переміщення через митний кордон Украхни культурних цінностей здійснюється у відповідності із законом України «Про вивезення, ввезення

246

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

та повернення культурних цінностей», який регулює вiдносини, пов’язанi з вивезенням, ввезенням та поверненням культурних цiнностей, i спрямований на охорону нацiональної культурної спадщини та розвиток мiжнародного спiвробiтництва України у сферi культури.

Культурнi цiнностi (згідно зі ст. 1 вищезазначеного Закону) об’єкти матерiальної та духовної культури, що мають художнє, iсторичне, етнографiчне та наукове значення i пiдлягають збереженню, вiдтворенню та охоронi вiдповiдно до законодавства України, а саме:

оригiнальнi художнi твори живопису, графiки та скульптури, художнi композицiї та монтажi з будь-яких матерiалiв, твори декоративноприкладного i традицiйного народного мистецтва;

предмети, пов’язанi з iсторичними подiями, розвитком суспiльства та держави, iсторiєю, науки i культури, а також такi, що стосуються життя та дiяльностi видатних дiячiв держави, полiтичних партiй, громадських i релiгiйних органiзацiй, науки, культури та мистецтва;

предмети музейного значення, знайденi пiд час археологiчних розкопок;

складовi частини та фрагменти архiтектурних, iсторичних, художнiх пам’яток i пам’яток монументального мистецтва;

старовиннi книги та iншi видання, що становлять iсторичну, художню, наукову та лiтературну цiннiсть, окремо чи в колекцiї;

манускрипти та iнкунабули, стародруки, архiвнi документи, включаючи кiно-, фото- i фонодокументи, окремо чи в колекцiї;

унiкальнi та рiдкiснi музичнi iнструменти;

рiзноманiтнi види зброї, що має художню, iсторичну, етнографiчну та наукову цiннiсть;

рiдкiснi поштовi марки, iншi фiлателiстичнi матерiали, окремо чи в колекцiї;

рiдкiснi монети, ордени, медалi, печатки та iншi предмети колекцiонування;

зоологiчнi колекцiї, що становлять наукову, культурно-освiтню, на- вчально-виховну або естетичну цiннiсть;

рiдкiснi колекцiї та зразки флори i фауни, мiнералогiї, анатомiї та па-

леонтологiї.

Відповідно до законодавства України культурними цінностями України є:

247

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

культурні цінності, створені на території України громадянами України;

культурні цінності, створені на території України іноземцями чи особами без громадянства, які постійно проживають або проживали на території України;

культурні цінності, виявлені на території України;

ввезені на територію України культурні цінності, придбані археологічними, археографічними, етнографічними, науково-природничими та іншими експедиціями за згодою відповідних органів країни походження цих цінностей;

ввезені на територію України культурні цінності, придбані в результаті добровільного обміну;

ввезені на територію України культурні цінності, отримані в дарунок або законно придбані за згодою відповідних органів країни походження цих цінностей;

незаконно вивезені культурні цінності України, що перебувають за межами її території;

культурні цінності, евакуйовані з території України під час війн та збройних конфліктів і не повернуті назад;

культурні цінності, тимчасово вивезені з території України і не повернуті в Україну;

культурні цінності, переміщені на територію України внаслідок другої світової війни як часткова компенсація за заподіяні окупантами збитки. Спеціально уповноваженим державним органом контролю за вивезен-

ням, ввезенням і поверненням культурних цінностей при Міністерстві культури і мистецтв України є Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України (ДСКПКЦ). ДСКПКЦ виконує покладені на неї завдання у взаємодії з Головним архівним управлінням України, Національною комісією з питань повернення в Україну культурних цінностей, ДМСУ, правоохоронними органами.

Не пiдлягають вивезенню з України наступні культурнi цінності:

культурнi цiнностi, занесенi до Державного реєстру нацiонального культурного надбання;

культурнi цiнностi, включенi до Нацiонального архiвного фонду;

культурнi цiнностi, включенi до Музейного фонду України. Заявлені до вивезення (тимчасового вивезення) та повернуті після

тимчасового вивезення культурні цінності підлягають обов’язковій державній

248

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

експертизі. Порядок проведення державної експертизи культурних цінностей та розміри плати за неї затверджуються Кабінетом Міністрів України. Відмова фізичної чи юридичної особи, яка порушила клопотання про вивезення (тимчасове вивезення) культурних цінностей, подати на державну експертизу заявлені до вивезення культурні цінності розглядається як відмова заявника від їх вивезення. Клопотання про право на вивезення культурних цінностей подається не пізніше ніж за місяць до дати їх вивезення власником чи уповноваженою ним особою до ДСКПКЦ. До клопотання додаються:

документ, що підтверджує право власності на культурні цінності;

висновок державної експертизи.

ДСКПКЦ за клопотанням власника культурних цінностей чи уповно-

важеної ним особи приймає на підставі висновку державної експертизи рішення про можливість або неможливість вивезення культурних цінностей. Про прийняте рішення власник культурних цінностей чи уповноважена ним особа письмово повідомляється в місячний термін від дня офіційного надходження клопотання. У разі, якщо результат державної експертизи дає підстави для занесення заявленої до вивезення культурної цінності до Державного реєстру національного культурного надбання, матеріали експертизи передаються відповідному центральному органу виконавчої влади незалежно від згоди особи, яка порушила клопотання. У разі прийняття ДСКПКЦ рішення про можливість вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей власнику культурних цінностей чи уповноваженій ним особі видається свідоцтво встановленого зразка на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей (додаток 25). Зразок свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей затверджується Кабінетом Міністрів України. Свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей є підставою для пропуску зазначених у ньому культурних цінностей за межі митної території України. Вивезення культурних цінностей без цього свідоцтва забороняється.

Культурні цінності, що ввозяться в Україну, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Міністерством культури і мистецтв України, Головним архівним управлінням України разом з ДМСУ. Під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подається свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до

249

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

Ввезення культурних цiнностей, щодо яких оголошено розшук, забороняється. Такi культурнi цiнностi пiдлягають вилученню митними органами України з метою повернення їх у встановленому порядку власнику. Це також стосується контрафактних примiрників художнiх творiв. Культурнi цiнностi, вилученi митними або правоохоронними органами, а також конфiскованi за рiшенням суду, передаються безоплатно Мiнiстерству культури i мистецтв України, спецiально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства, якi забезпечують їх зберiгання, експертизу та iнформацiю про них з метою уточнення права власностi на них. Пiсля встановлення права власностi на зазначенi культурнi цiнностi вони передаються в установленому порядку їх законному власнику чи уповноваженiй ним особi. Витрати на зберiгання та експертизу культурних цiнностей вiдшкодовує власник, якщо iнше не передбачено законодавством України або рiшенням суду. Якщо вилученi або конфiскованi культурнi цiнностi оберненi вiдповiдно до закону в доход держави, Мiжвiдомча рада з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цiнностей вирiшує питання про безоплатну передачу цих культурних цiнностей для постiйного зберiгання в державну частину музейного, бiблiотечного та архiвного фондiв або релiгiйним органiзацiям.

Тимчасове вивезення культурних цінностей може здійснюватися фізичними та юридичними особами:

для організації виставок;

для проведення реставраційних робіт і наукових досліджень;

у зв’язку з театральною, концертною та іншою артистичною діяльністю;

в інших випадках, передбачених законодавством України.

Культурні цінності, тимчасово вивезені з України і не повернуті в обумовлений угодою термін, вважаються незаконно вивезеними.

Клопотання про дозвіл на тимчасове вивезення культурних цінностей подається власником чи уповноваженою ним особою до ДСКПКЦ. До клопотання додаються:

нотаріально завірена копія угоди з приймаючою стороною про мету, гарантії надійного зберігання та повернення культурних цінностей в обумовлений угодою термін;

250

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

документ про страхування культурних цінностей, що тимчасово вивозяться, із забезпеченням усіх випадків страхового ризику або документ про державні гарантії фінансового покриття будь-якого ризику, виданий країною, яка приймає культурні цінності;

документ, що підтверджує право власності на культурні цінності;

висновок державної експертизи.

Свідоцтво на право тимчасового вивезення культурних цінностей не може бути видано, якщо:

відсутні гарантії щодо забезпечення надійного зберігання та повернення культурних цінностей в обумовлений угодою термін;

заявлені для тимчасового вивезення культурні цінності в такому стані, що не можна змінювати умови їх зберігання;

культурні цінності є предметом спору щодо права власності на них;

страхова вартість культурних цінностей, заявлених для тимчасового вивезення, не відповідає їх реальній вартості;

культурні цінності, заявлені для тимчасового вивезення, перебувають у розшуку;

у державі, до якої передбачено здійснити тимчасове вивезення культурних цінностей, сталося стихійне лихо, виникли збройні конфлікти, введено надзвичайний стан або існують інші обставини, що перешкоджають забезпеченню надійного зберігання і по-

верненню культурних цінностей, які тимчасово вивозяться в цю державу.

Культурні цінності, що тимчасово ввозяться в Україну, підлягають реєстрації у порядку, встановленому ДСКПКЦ разом з ДМСУ.

У разі переїзду громадян на постійне місце проживання до інших держав їм дозволяється вивозити особисті нагороди, на які є орденські книжки або нагородні посвідчення. Вивезення громадянами, які переїжджають на постійне місце проживання до іншої держави, нагород, що залишилися їм від померлих батьків, можливе за умови подання документів, що підтверджують переїзд громадян на постійне місце проживання до іншої держави, свідоцтва про смерть, орденських книжок або нагородних посвідчень та документів, що підтверджують родинні зв’язки. Родинні цінності, які не перебувають на постійному зберіганні в державних музеях, установах, бібліотеках та інших державних сховищах культурних цінностей, вивозяться відповідно до законодавства України.

251

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]