Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mитна справа. Дубініна А.А. Підручник. 2010..pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

4.8.3. Проведення митного аукцiону

Митний аукцiон проводиться безпосередньо лiцитатором у формi публiчних торгiв. До початку торгiв лiцитатор iнформує учасникiв митного аукцiону про товари, що пiдлягають реалiзацiї, та умови їх продажу. Початком торгiв вважається момент оголошення стартової цiни продажу лота, який першим виставлено на торги. За кожним лотом, що виставляється на митному аукцiонi, лiцитатор оголошує номер, зазначений в iнформацiйнiй картцi, найменування товару, його стислу характеристику, стартову цiну i шкалу кроку аукцiону. Лот виставляється на торги за наявностi не менше нiж двох учасникiв митного аукцiону.

Особи, якi не є учасниками аукцiону, можуть бути присутнi на митному аукцiонi за умови внесення ними вхiдної плати. Розмiр вхiдної плати визначається органiзатором митного аукцiону i не повинен перевищувати одного неоподатковуваного мiнiмуму доходiв громадян. Учасникам митного аукцiону i присутнiм у залi особам забороняється розмовляти, пересуватися, вести пряму телевiзiйну трансляцiю без вiдповiдного дозволу на те органiзатора митного аукцiону, фотографувати учасникiв пiд час проведення торгiв, користуватися вiдеокамерами, засобами мобiльного та пейджерного зв’язку, радiотелефоном тощо.

Пiд час митного аукцiону аукцiонний комiтет забезпечує ведення протоколiв щодо кожної аукцiонної угоди, до яких заносяться номери i назви лотiв, стартова i продажна цiна товарiв, пропозицiї учасникiв митного аукцiону та вiдомостi про переможцiв митного аукцiону. Протокол пiдписується лiцитатором i переможцем митного аукцiону, що одержав право на придбання товару. Переможець митного аукцiону, що вiдмовився вiд пiдписання протоколу, позбавляється права на подальшу участь у митному аукцiонi. За умови достатньої кiлькостi учасникiв митного аукцiону торги за вiдповiдним лотом поновлюються. Вiдповiдно до затвердженого протоколу проведення митного аукцiону переможцi митного аукцiону здiйснюють розрахунки за придбанi на митному аукцiонi товари з органiзатором митного аукцiону готiвкою або в безготiвковiй формi протягом трьох днiв iз дня затвердження протоколу (без урахування дня його затвердження, вихiдних та святкових днiв). Право власностi на товари переходить до переможця митного аукцiону пiсля повного розрахунку за придбанi товари. Придбанi покупцем на митному аукцiонi товари поверненню органiзаторовi митного аукцiону не пiдлягають.

198

Розділ 4 МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ ПОЛОЖЕННЯ

Митний аукцiон може бути припинений i товари знято з продажу на вимогу будь-кого з учасникiв чи органiзатора митного аукцiону в разi невиконання аукцiонним комiтетом вимог щодо змiсту iнформацiї про товари, які виставлені на аукционі, або порушення iнших правил проведення митного аукцiону.

У разi коли протягом трьох хвилин пiсля триразового оголошення стартової цiни лота учасники митного аукцiону не виявляють бажання придбати запропонований лiцитатором лот, вiн знiмається з торгiв на цьому митному аукцiонi. Товари (лоти), виставленi та не проданi на митному аукцiонi протягом 15 календарних днiв з дня iнформацiйного повiдомлення про проведення митного аукцiону або проданi в кiлькостi, що не перевищує 30 вiдсоткiв їх обсягу, пiдлягають уцiнцi, але не бiльше нiж на 20 вiдсоткiв їх вартостi, визначеної в актi опису, оцiнки та передачi товарiв. Уцiнка товарiв з обмеженим строком зберiгання або користування проводиться у скороченi строки, залежно вiд їх споживчих якостей. Товари, на якi згiдно iз законодавством установлено державнi фiксованi та регульованi цiни, можуть, бути уцiненi лише до розмiру їх мiнiмальної цiни, затвердженої в установленому порядку. У разi коли товари на митному аукцiонi не були реалiзованi, органiзатор митного аукцiону повертає цi товари митному органу або органу державної виконавчої служби, з яким укладено договiр про реалiзацiю товарiв.

Кошти, одержанi вiд реалiзацiї аукцiонних товарiв, пiсля вирахування сум комiсiйної винагороди перераховуються органiзатором митного аукцiону, який реалiзував зазначенi товари, вiдповiдно на рахунки митного органу чи органу державної виконавчої служби протягом трьох днiв (без урахування вихiдних та святкових днiв). У разi несвоєчасного перерахування органiзатором митного аукцiону коштiв, одержаних вiд реалiзацiї товарiв, на вiдповiднi рахунки митного органу або органу державної виконавчої служби для подальшого розрахунку з державним бюджетом органiзатор митного аукцiону вiдповiдно до договору, укладеного з цими органами, сплачує пеню в розмiрi 120 вiдсоткiв облiкової ставки Нацiонального банку України за кожний день прострочення з належної до сплати суми.

Митний аукцiон вважається таким, що не вiдбувся, у разi:

вiдсутностi покупцiв або за наявностi тiльки одного учасника митного аукцiону;

несплати переможцем митного аукцiону в установленi строки повнiстю належної суми за придбанi товари, зазначеної в протоколi;

порушенняумовпроведеннямитногоаукцiону, визначенихцимПорядком.

199

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]