Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mитна справа. Дубініна А.А. Підручник. 2010..pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

потреби проведення перевiрки й вжиття вiдповiдних заходiв до посадових осiб, що провели митне оформлення.

До Посвiдчення посадовою особою митного органу вносяться вiдмiтки про обмеження щодо передання транспортного засобу його власником у володiння та/або користування, та/або розпорядження iншим громадянам чи пiдприємствам без сплати належних податкiв i зборiв (обов’язкових платежiв) при наданнi пiльг з оподаткування транспортного засобу, що ввозиться для постiйного користування на митнiй територiї України.

Посвiдчення виписується у двох примiрниках. Перший примiрник разом з документами, що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб (право користування ним), реєстрацiйними й технiчними документами, митною декларацiєю видається власниковi транспортного засобу для подання до пiдроздiлiв МВС України, якi вiдповiдно до законодавства України вповноваженi здiйснювати державну реєстрацiю та зняття з облiку транспортних засобів. У митнiй декларацiї, а також у реєстрацiйних i технiчних документах учиняється запис «Видано Посвiдчення вiд «___»________ 200_ року №___», який завiряється вiдтиском особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка видала Посвiдчення. Другий примiрник Посвiдчення разом iз заявою власника транспортного засобу (уповноваженої особи), завiреною посадовою особою митного органу оформлення копiєю Акта про проведення митного огляду транспортного засобу, другим примiрником квитанцiї МД-1 i ксерокопiями iнших документiв, архiвується й зберiгається в справах митного органу протягом установленого строку.

Електронна копiя Посвiдчення протягом чотирьох годин з моменту його оформлення передається уповноваженою посадовою особою митного органу до ЄАIС у встановленому ДМСУ порядку. Номер i дата видачi Посвiдчення вносяться до електронної копiї митної декларацiї, оформленої при ввезеннi транспортного засобу на митну територiю України для постiйного користування, що мiститься в ЄАIС.

5.5.2. Порядок митного оформлення транспортних засобів, що тимчасового вивозяться за межи митної території України

У разi тимчасового вивезення транспортного засобу за межi митної територiї України його власник або уповноважена особа подає митному органу наступні документи:

237

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб;

що пiдтверджують право на надання пiльг в оподаткуваннi (у разi митного оформлення транспортного засобу з наданням пiльг в оподаткуваннi);

iншi документи, потрiбнi для митного оформлення транспортного за-

собу, подання яких митному органу передбачено законодавством України.

Посадова особа митного органу здiйснює митний огляд транспортного засобу, перевiряє та встановлює вiдповiднiсть iдентифiкацiйного номера, номерiв кузова, шасi (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати введення в експлуатацiю транспортного засобу даним, зазначеним у реєстрацiйних та технiчних документах на транспортний засіб, а також проводить документальну перевiрку факту постiйної реєстрацiї транспортного засобу у пiдроздiлах МВС України, якi вiдповiдно до законодавства України вповноваженi здiйснювати державну реєстрацiю транспортного засобу, та вiдсутностi тимчасової заборони на зняття з облiку цих транспортних засобів i приймає рiшення про можливiсть здiйснення пропуску транспортного засобу через митний кордон України. Особi, яка здiйснила декларування, передаються оригiнали технiчних та iнших документiв, що були пiдставою для пропуску транспортного засобу через митний кордон України.

У разi зворотного ввезення тимчасово вивезеного транспортного засобу його власник або уповноважена особа подає митному органу документи, що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб. Посадова особа митного органу здiйснює митний огляд транспортного засобу, перевiряє та встановлює вiдповiднiсть iдентифiкацiйного номера, номерiв кузова, шасi (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати введення в експлуатацiю транспортного засобу даним, зазначеним у реєстрацiйних та технiчних документах на транспортний засіб, i приймає рiшення про можливiсть здiйснення пропуску транспортного засобу через митний кордон України.

Транспортний засіб, який тимчасово вивозиться за межi митної територiї України, повинен бути зареєстрований у пiдроздiлах МВС України, якi вiдповiдно до законодавства України вповноваженi здiйснювати державну реєстрацiю та зняття з облiку транспортних засобів, та повинен мати реєстрацiйнi документи, номернi знаки та розпiзнавальний знак держави, якi вiдповiдають чинним стандартам України та вимогам мiжнародної Конвенцiї про дорожнiй рух.

238

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

5.5.3. Порядок митного оформлення транспортних засо$ бів, що вивозяться за межи митної території України для постійного користування

У разi вивезення транспортного засобу за межi митної територiї України його власник або уповноважена особа здiйснює в установленому порядку декларування транспортного засобу i подає митному органу вантажну митну декларацiю, заповнену в установленому порядку, i документи:

що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб;

що пiдтверджують право на надання пiльг в оподаткуваннi (у разi митного оформлення транспортного засобу з наданням пiльг в оподаткуваннi);

iншi документи, потрiбнi для митного оформлення транспортного за-

собу, подання яких митному органу передбачено законодавством України.

Транспортний засіб, який вивозиться за межi митної територiї України для постiйного користування, повинен бути знятий з облiку в пiдроздiлах МВС України, якi вiдповiдно до законодавства України вповноваженi здiйснювати державну реєстрацiю та зняття з облiку транспортних засобів, та повинен мати реєстрацiйнi документи з вiдмiткою про зняття його з облiку, номернi знаки для разових поїздок та розпiзнавальний знак держави, якi вiдповiдають чинним стандартам України та вимогам мiжнародної Конвенцiї про дорожнiй рух.

Уразi вивезення транспортного засобу за межi митної територiї України

увипадках, визначених у статтi 250 МКУ, його власник або уповноважена особа здiйснює в установленому порядку декларування транспортного засобу i подає митному органу два примiрники митної декларацiї, заповненої в установленому порядку, i вище зазначені документи. До пiдпункту 4.1 пасажирської митної декларацiї, крiм iнших вiдомостей, вносяться такi данi про транспортний засіб:

тип, марка та модель;

колiр;

рiк виготовлення та введення в експлуатацiю;

iдентифiкацiйний номер, номери кузова, шасi (рами), двигуна;

об’єм двигуна (куб. см);

найменування, номери й дати видачi документiв, на пiдставi яких здiйснюється митне оформлення (документiв, що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб, тощо).

239

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

Посадова особа митного органу здiйснює митний огляд транспортного засобу, перевiряє та встановлює вiдповiднiсть iдентифiкацiйного номера, номерiв кузова, шасi (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати введення в експлуатацiю транспортного засобу даним, зазначеним у митнiй декларацiї, реєстрацiйних та технiчних документах на транспортний засіб, а також проводить документальну перевiрку факту зняття з облiку транспортного засобу у пiдроздiлах МВС України, якi вiдповiдно до законодавства України вповноваженi здiйснювати державну реєстрацiю та зняття з облiку транспортних засобів, i приймає рiшення про можливiсть здiйснення митного оформлення транспортного засобу. Власниковi транспортного засобу (уповноваженiй особi) разом з оригiналами технiчних та iнших документiв, що були пiдставою для митного оформлення транспортного засобу, передається примiрник митної декларацiї. Другий примiрник митної декларацiї залишається в справах митного органу.

Виїзд транспортного засобу за межi зони митного контролю здiйснюється на пiдставi оформленої в повному обсязi митної декларацiї. Завершення митного оформлення транспортного засобу засвiдчується в митнiй декларацiї вiдтиском особистої номерної печатки та пiдписом посадової особи митного органу. Електронна копiя митної декларацiї протягом чотирьох годин з моменту оформлення транспортного засобу передається уповноваженою посадовою особою митного органу до ЄАIС у встановленому ДМСУ порядку. При цьому до електронної копiї митної декларацiї вносяться:

данi про власника або уповноважену особу (якщо декларування здiйснюється останньою): прiзвище, iм’я та по батьковi, країна постiйного проживання, громадянство (пiдданство), серiя й номер паспорта або iншого документа громадянина, що дає йому право на перетин державного кордону України;

данi про транспортний засіб: тип, модель та марка, колiр, рiк виготовлення та введення в експлуатацiю, iдентифiкацiйний номер, номери кузова, шасi (рами), двигуна, об’єм двигуна (куб. см);

найменування, номери й дати видачi документiв, що були пiдставою для здiйснення митного оформлення (документiв, що пiдтверджують право власностi на транспортний засіб, тощо);

митний режим (вивезення);

дата митного оформлення;

код пiдроздiлу, який здiйснив митне оформлення транспортного засобу, вiдповiдно до Класифiкатора;

240

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]