Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mитна справа. Дубініна А.А. Підручник. 2010..pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

Найбільше документів стосується митного оформлення імпортних вантажів, що свідчить про державні протекціоністські заходи, спрямовані на захист вітчизняного внутрішнього ринку від проникнення товарів іноземного виробництва. Водночас кількість документів, потрібних для проведення експортних операцій, не набагато менша, що свідчить про певні державні обмеження експорту деяких товарів. Найменше дозвільних документів вимагається у разі здійснення транзитних перевезень.

3.3. Вантажна митна декларація

Питання вантажної митної декларації регулюється «Положенням про вантажну митну декларацію» яке затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11липня 2007 р. № 910.

Вантажна митна декларацiя (ВМД) — письмова заява встановленої форми, що подається митному органу i мiстить вiдомостi про товари та транспортнi засоби, якi перемiщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також iншу iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податкiв, зборiв та iнших платежiв.

Партiю товарiв при оформленні ВМД вважається:

товари, якi перемiщуються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом (транспортною накладною, коносаментом тощо);

товари, якi перевозяться залiзничним транспортом i прибувають на станцiю призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача вiд одного вантажовiдправника з однiєї станцiї вiдправлення у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту);

товари, якi належать юридичним або фiзичним особам (суб’єктам пiдприємницької дiяльностi) i перемiщуються в ручнiй поклажi однiєю фiзичною особою у пасажирському вiддiленнi (салонi) транспортного засобу, яким прямує така особа.

ВМД заповнюється:

на товари, якi перемiщуються через митний кордон України юридичними i фiзичними особами (пiдприємцями) i митна вартiсть яких перевищує суму, еквiвалентну 100 євро, крiм пiдакцизних товарiв, якi декларуються незалежно вiд їх вартостi;

100

Розділ 3 ПОЛОЖЕННЯ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ТОВАРІВ

на товари, якi пiдлягають державному експортному контролю;

на товари, якi перемiщуються в режимi митного складу;

на товари, якi безпосередньо ввозяться фiзичними особами в супроводжуваному багажi або пересилаються в несупроводжуваному багажi, надходять на адреси фiзичних осiб або вивозяться фiзичними особами у випадках, передбачених законодавством;

на товари за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 згiдно з УКТЗЕД, що безпосередньо ввозяться (пересилаються) фiзичними особами на митну територiю України або надходять на адресу фiзичних осiб у несупроводжуваному багажi або вантажних вiдправленнях для вiльного використання;

на товари незалежно вiд їх митної вартостi в iнших випадках, передбачених законодавством;

на транспортнi засоби у випадках, передбачених законодавством.

ВМД заповнюється на партiю товарiв, якi належать юридичним особам або фiзичним особам (пiдприємцям), за умови, що до всiх товарiв цiєї партiї застосовується єдиний митний режим. У разi коли партiя складається з товарiв, якi мають рiзнi коди згiдно з УКТ ЗЕД, а також якщо товари з однаковим кодом згiдно з УКТ ЗЕД мають рiзнi данi (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на рiвень оподаткування, тощо), вiдомостi зазначаються на додаткових аркушах ВМД (форми МД-3 i МД- 5). У випадках, що визначаються ДМСУ, можуть складатися одна ВМД на кiлька партiй товарiв або кiлька ВМД на одну партiю товарiв.

ВМД заповнюється державною мовою за допомогою комп’ютера. Пiд час заповнення ВМД може застосовуватися iноземна мова, якщо переклад державною мовою назв суб’єктiв або фiрмового (комерцiйного) найменування товару є недоцiльним та iстотно не впливає на принцип здiйснення заходiв тарифного або нетарифного регулювання. ВМД, заповнена з пiдчистками та помилками, для оформлення не приймається. Порядок унесення виправлень у ВМД визначається ДМСУ.

Достовiрнiсть зазначених декларантом вiдомостей у ВМД, яка заповнена згiдно з дiючими правилами та засвiдчена ним у встановленому порядку, закрiплюється одним з видiв митного забезпечення (штамп «Пiд митним контролем») на всiх аркушах ВМД та реєстрацiйним номером, а також реєстрацiєю ВМД у журналi облiку вантажних митних декларацiй. Пiсля завершення цiєї процедури декларант несе юридичну вiдповiдальнiсть за вiдомостi, зазначенi у ВМД. Ця декларацiя не може бути

101

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

вiдкликана декларантом. У разi необхiдностi для пiдтвердження вiдомостей, унесених до ВМД, прийнятої для оформлення, декларантом подаються додатковi документи. Вiдповiдальнiсть за неточнi вiдомостi у ВМД установлюється законодавством.

У разi прийняття ВМД для оформлення їй присвоюється реєстрацiйний номер та проводиться реєстрацiя в журналi облiку ВМД.

Реєстрацiйний номер ВМД — цифровий код, що складається з шiстнадцяти знакiв, а саме:

першi дев’ять знакiв — код митного органу, в якому ВМД прийнято для оформлення, згiдно з класифiкатором, затвердженим ДМСУ;

десятий знак — остання цифра поточного року, вiдокремлена з обох бокiв скiсною лiнiєю;

останнi шiсть знакiв — порядковий номер декларацiї в журналi облiку

ВМД (у порядку зростання протягом поточного року, починаючи з одиницi).

Журнал облiку ВМД мiстить: порядковий номер ВМД згiдно з журналом облiку; дату реєстрацiї; реєстрацiйний номер ВМД; тип ВМД; вiдомостi про вiдправника та одержувача (назва, юридична адреса, для резидентiв код Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України); вiдомостi про особу, яка вiдповiдає за фiнансове врегулювання; вiдомостi про декларанта; прiзвище, iм’я та по батьковi iнспектора, який прийняв ВМД для оформлення, номер штампа «Пiд митним контролем; прiзвище, ім’я та по-батькові iнспектора, який завершив митне оформлення, номер особистої номерної печатки; номер картки вiдмови у митному оформленнi; примiтки. За рiшенням начальника митницi до журналу облiку ВМД можуть вноситись iншi додатковi вiдомостi.

Митний орган може вiдмовити у митному оформленнi товарiв виключно у випадках, передбачених законодавством України, пiсля завершення процесу прийняття ВМД для оформлення. Реєстрацiйний номер ВМД, за якою було вiдмовлено у митному оформленнi, не може бути присвоєний iншiй декларацiї.

Митний орган не приймає ВМД для оформлення:

якщо вона подається без повного комплекту документiв, необхiдних для здiйснення митного оформлення товарiв;

якщо вона заповнена декларантом з порушенням Iнструкцiї про порядок заповнення ВМД;

в iнших випадках, передбачених законодавством України.

102

Розділ 3 ПОЛОЖЕННЯ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ТОВАРІВ

Уразi вiдмови у прийняттi ВМД для оформлення обов’язково заповнюється картка вiдмови у митному оформленнi згiдно з порядком, установленим ДМСУ.

ВМД, заповнена у звичайному порядку, вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митницi, що здiйснила митне оформлення товарiв i транспортних засобiв. Оформлена ВМД є пiдтвердженням надання особi права на розмiщення товарiв та/або транспортних засобiв у заявленому митному режимi i прав та обов’язкiв зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних фiнансових, господарських та iнших операцiй.

ВМД складається з:

єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 (додаток 6) як комплект з чотирьох зброшурованих аркушiв;

єдиного адмiнiстративного документа форми МД-4 як комплект з восьми зброшурованих аркушiв.

Уразi потреби до єдиного адмiнiстративного документа форми МД- 2 можуть додаватися додатковi аркушi форми МД-3 (додаток 7) як комплект з чотирьох зброшурованих аркушiв, а до єдиного адмiнiстративного документа форми МД-4 — додатковi аркушi форми МД-5 як комплект з восьми зброшурованих аркушiв. Кiлькiсть бланкiв єдиного адмiнiстративного документа форм МД-2 i МД-4 та додаткових аркушiв вiдповiдно форм МД-3 i МД-5, необхiдних для митного оформлення однiєї ВМД, визначаються ДМСУ.

Уразi коли у полi будь-якої графи ВМД не вистачає мiсця для внесення обов’язкових вiдомостей або для проставлення посадовою особою митного органу службових вiдмiток (внесення вiдомостей), вiдомостi зазначаються у доповненнях, що є невiд’ємною частиною ВМД. З єдиним адмiнiст-

ративним документом форми МД-2 i додатковим аркушем форми МД- 3 використовується доповнення форми МД-6. З єдиним адмiнiстративним документом форми МД-4 i додатковим аркушем форми МД-5 використовується доповнення форми МД-7. Доповнення оформляється на самокопiювальних бланках формату А4 як комплект з чотирьох зброшурованих аркушiв (форма МД-6) або комплект з восьми зброшурованих аркушiв (форма МД-7). Порядок внесення вiдомостей до доповнення форм МД-6 i МД-7 визначається ДМСУ. Електронна копiя ВМД повинна обов’язково мiстити вiдомостi, наведенi у доповненнях форм МД-6 (у разi застосування бланкiв форм МД-2 i МД-3) або МД-7 (у разi застосування бланкiв форм МД-4 i МД-5).

103

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

На всiх аркушах доповнення проставляється штамп «Пiд митним контролем» пiд час прийняття ВМД до оформлення та особиста номерна печатка пiд час завершення оформлення.

Пiд час митного оформлення товарiв у випадках, визначених ДМСУ, замiсть додаткових аркушiв форм МД-3 i МД-5 допускається застосування специфiкацiї форми МД-8 (додаток 8). Специфiкацiя оформляється на самокопiювальних бланках формату А4. Кiлькiсть примiрникiв специфiкацiї повинна вiдповiдати кiлькостi аркушiв у комплектi ВМД, що подається до митного оформлення. Кiлькiсть аркушiв у кожному примiрнику специфiкацiї необмежена. Разом iз специфiкацiєю подається її електронна копiя. Iнформацiя, внесена до електронної копiї специфiкацiї, повинна вiдповiдати iнформацiї, внесенiй декларантом до оригiналу. На всiх аркушах специфiкацiї проставляється штамп «Пiд митним контролем» пiд час прийняття ВМД до митного оформлення та особиста номерна печатка пiд час завершення митного оформлення.

ВМД оформляється на стандартних самокопiювальних бланках єдиного адмiнiстративного документа форм МД-2 i МД-4 та додаткових аркушiв вiдповiдно форм МД-3 i МД-5. Вiдривна частина бланкiв повинна вiдповiдати формату А4. Бланки єдиного адмiнiстративного документа форм МД-2 i МД-4, додаткових аркушiв вiдповiдно форм МД-3 i МД-5, доповнення форм МД-6 i МД-7, специфiкацiї форми МД-8 виготовляються друкарським способом за зразками, затвердженими ДМСУ. ДМСУ визначає випадки, коли ВМД може оформлятися на бланках єдиного адмiнiстративного документа та додаткових аркушах, виготовлених за допомогою комп’ютера, або подаватися тiльки в електронному виглядi, та випадки, коли пiд час оформлення ВМД можуть використовуватися бланки доповнень та специфiкацiй, виготовленi за допомогою комп’ютера. Митнi процедури, що пов’язанi з оформленням ВМД, поданої митному органу тiльки в електронному виглядi, визначаються ДМСУ.

Разом з ВМД подається її електронна копiя, яка використовується для прискорення проведення процедури митного оформлення товару i митної статистики зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Iнформацiя, внесена до електронної копiї ВМД, повинна вiдповiдати iнформацiї, внесенiй декларантом до оригiналу. Форма та структура електронної копiї ВМД, або ВМД, що подається тiльки в електронному виглядi, кодування символiв, засоби пересилання визначаються ДМСУ.

Порядок оформлення, розподiлу та використання аркушiв ВМД форм МД-2, МД-3, МД-4, МД-5, МД-6, МД-7 i МД-8 визначається ДМСУ.

104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]