Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mитна справа. Дубініна А.А. Підручник. 2010..pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

2)другi аркушi видаються фiзичнiй особi або особi, уповноваженiй пiдприємством;

3)третi аркушi залишаються в уповноваженої особи митного органу до повернення їх у встановленому порядку у вiддiл фiнансiв та бухгалтерського облiку митного органу пiсля закiнчення квитанцiйної книжки.

При прийняттi на зберiгання товарiв i розмiщеннi їх на складi (у касi) митного органу комiрником (касиром) митного органу на зворотному боцi першого й третього аркушiв МД-1 у спецiально визначеному мiсцi проставляються його пiдпис i прiзвище й дата прийняття товарiв на зберiгання. Повернення товарiв зi складу (з каси) митного органу здiйснюється пiсля вiдповiдного письмового звернення фiзичної особи (уповноваженої нею особи або особи, уповноваженої пiдприємством) в установленi законодавством строки до митного органу, що прийняв на зберiгання цi товари, на пiдставi резолюцiї на цiй заявi керiвника митного органу або особи, що його замiщує, за умови пред’явлення фiзичною особою (уповноваженою нею особою або особою, уповноваженою пiдприємством):

других аркушiв МД-1 i додаткових аркушiв (за наявностi);

паспорта (iншого документа, що посвiдчує особу) i нотарiально завiреного вiдповiдного доручення (якщо звертається уповноважена особа). Другi аркушi МД-1 i додаткові аркуши пiсля повернення товарiв зали-

шаються у справах митного органу. При поверненнi товарiв зi складу (з каси) митного органу на зворотному боцi другого аркуша МД-1 у полi «Службовi вiдмiтки» комiрником (касиром) митного органу вчиняється запис «Видано» та проставляється дата видачi товарiв, пiдпис i прiзвище.

Повернення товарiв (крiм валюти України) може бути здiйснене виключно тим митним органом, що прийняв їх на зберiгання. Повернення валюти України може бути здiйснене будь-яким митним органом пiсля пред’явлення фiзичною особою (уповноваженою нею особою або особою, уповноваженою пiдприємством) другого аркуша МД-1.

5.2.2. Митне оформлення несупроводжуємого пасажирського багажу

Несупроводжуємий багаж — товари, які переміщуються через митний кордон України окремо від фізичної особи (власника або уповноваженої особи) на її адресу.

213

Дубініна А. А., Сорокіна С. В., Зельніченко О. І. МИТНА СПРАВА

Несупроводжуємий багаж підлягає митному оформленню тією митницею, в зоні діяльності якої проживає відправник. При відправленні несупроводжуємого багажу його власник пред’являє митниці квиток для проїзду за кордон, закордонний паспорт та повинен заповнити дві митні декларації. У несупроводжуємому багажу не підлягає випуску валюта, цінності, продукти харчування. Митниця після оформлення багажу робить у деклараціях відмітки про пропущені предмети, а на останній сторінці паспорта — про оформлення багажу, засвідчує їх печаткою. Одна з декларацій видається власнику багажу, яку він повинен пред’явити на прикордонній митниці. Відмітка про відправлення багажу іноземними громадянами (за винятком студентів) ставиться на візі або квитку.

Несупроводжуємий багаж може бути відправлений з України:

громадянами, що прямують за кордон на постійне місце проживання;

громадянами України, що прямують за кордон у службових справах на термін більше одного року;

іноземними громадянами, що прямують за кордон у службових справах;

іноземними студентами, термін тимчасового перебування яких на Україні перевищує один рік.

Несупроводжуємий багаж може бути відправлений в Україну:

громадянами, які їдуть в Україну на постійне місце проживання;

громадянами України, які були у службовому відрядженні за кордоном більше одного року;

іноземними громадянами, які прямують в Україну в службових справах, як правило на довготривалий термін перебування;

іноземними студентами, строк тимчасового перебування яких в Україні перевищує один рік;

представниками міжнародних іноземних організацій, представництв та осіб, які користуються на території України митними пільгами. Також слід враховувати, що несупроводжуємий багаж не може місти-

ти предмети (партію товару) явно комерційного призначення.

У разі вивезення або пересилання в несупроводжуваному багажі, міжнародних поштових відправленнях громадянами товарів та інших предметів, придбаних громадянами України, в кількості не більш як товарна партія, мито та митні збори не здійснюються. Якщо громадянин вивозить предмети, які підпадають під товарну партію, йому необхідно в митниці, в зоні діяльності якої він мешкає, оформити ВМД типу «ЕКГ» (експорт громадян). Як виняток, громадяни мають можливість оформити вантаж у

214

Розділ 5 ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ПАСАЖИРІВ, ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

прикордонній митниці, при перетині кордону. Громадяни інших країн можуть оформляти вантажі в митниці, в зоні діяльності якої, вони тимчасово мешкають, або в прикордонній митниці.

Товарною партією визначаються товари, придбані в Україні, які вивозяться або пересилаються громадянами на суму еквівалентну 100 000 евро, в перерахуванні по курсу НБУ на день оформлення митної декларації. У разі вивозу громадянами товарної партії митне оформлення здійснюється в порядку, встановленому для суб’єктів підприємницької діяльності. Затверджений Кабінетом Міністрів України перелік предметів, які не можуть складати товарну партію, передбачає наступні:

товари, тимчасово вивезені з України під зобов’язання зворотного ввозу;

товари, які входять у склад спадщини;

товари, раніше ввезені під зобов’язання зворотного вивозу або транзиту;

культурні цінності, тимчасово вивезені за наявністю відповідних дозволів;

призи, подарунки, при наявності відповідних документів та нотаріальних посвідчень;

товари (крім промислового призначення), які вивозяться не більш як

на суму валюти, зазначеної у ввізній митній декларації, за наявністю відповідних чеків.

Несупроводжуємий багаж громадян, які виїжджають з України на постійне місце проживання може містити без оподаткування предмети, що належать особисто їм і призначені для особистого користування. Побутові предмети пропускаються в кількості одного предмета або комплекту на сі- м’ю. Автомобілі, мотоцикли тощо пропускаються без митного оподаткування по одному предмету на особу за умови, що вiн є власником такого транспортного засобу не менше року та за умови перебування такого транспортного засобу на облiку в країнi постiйного мiсця попереднього проживання не менше року. Багаж громадян, що прямують на постійне місце проживання, приймають до митного оформлення після пред’явлення митниці повністю оформлених документів на всіх членів сім’ї. Ці громадяни можуть оформити тільки одну відправку. При виїзді в країни СНД митнику пред’являють внутрішній паспорт з випискою, листок вибуття на постійне місце проживання. При виїзді в країни далекого зарубіжжя пред’являється віза на постійне місце проживання.

215

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]