Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ТДП.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
487.94 Кб
Скачать

41. Поняття і зміст системи законодавства

Система законодавства — це система всіх упо­рядкованих певним чином нормативно-правових актів даної держави.

Структура системи законодавства — це зумовле­на системою права, інтересами держави та потре­бами практики правового регулювання внутрішня організація впорядкованих нормативно-правових актів (та інших письмових нормативно-правових джерел), яка виражається в їх єдності й погодже­ності, а також у розподілі за галузями, інститу­тами та іншими групами законодавства.

Структура системи законодавства має два ос­новних різновиди:

-   галузева (розподіл нормативно-правових актів за предметом правового регулювання);

субординаційна або ієрархічна, (розподіл нор­мативно-правових актів за певними групами залеж­но від юридичної сили (закони, укази та ін.).

Крім того, у федеративних державах система законодавства структурується на законодавство суб'єктів федерації (законодавство республік, шта­тів) та законодавство федеральне (союзне законо­давство). Отже, в таких випадках утворюється ще й федеративна структура законодавства (напри­клад, у Російській Федерації).

Перший різновид структури законодавства знач­ною мірою наближається до структури системи пра­ва, проте повністю з нею не збігається, оскільки залежить не тільки від останньої, а й від інших со­ціальних чинників. Якщо система права фор­мується цілком об'єктивно, то система законодавст­ва завжди є результатом цілеспрямованої діяльності певних суб'єктів систематизації, а тому залежить від інтересів держави, потреб юридичної практики, рівня розвитку юридичної науки, законодавчої техніки тощо.

42. Співвідношення системи права і системи законодавства

- структура системи права - горизонтальна (галузева) структура, тобто система права складається з галузей права, що мають свій особливий предмет і метод регулювання, а ті, у свою чергу, складаються з інститутів права, норм права; система законодавства має як горизонтальну (галузеву), так і вертикальну (ієрархічну) структуру;

- первинний структурний елемент системи права - норма права , системи законодавства - нормативне правове приписання, тобто юридично обов'язкова, граматично й логічно завершена частина структурного підрозділу нормативно-правового акту (статті, частини статті, абзацу, параграфа, пункту);

- система права - це внутрішня форма права (галузі, інститути, норми права), система законодавства - це зовнішня форма права, тобто форма зовнішнього вираження, закріплення (объективирования) утримування права (норм права);

- система права ширше системи законодавства, оскільки законодавство охоплює не всі норми права, тобто є формою (джерелом) не всіх норм права, є й інші джерела (форми права);

- система права виникає як результат об'єктивно існуючих суспільних відносин (трудових, майнових, сімейних), система законодавства - результат діяльності законодавця (суб'єктів правотворческой діяльності).

43. Поняття і види систематизації нормативно-правових актів

Систематизація – це діяльність правотворчих органів щодо упорядкування та вдосконалення правових актів, приведення їх до певної внутрішньо узгодженої системи.

Систематизація правових актів традиційно здійснюється міністерством юстиції, яке співпрацює з іншими міністерствами та окремими фахівцями.

Види систематизації:

Консолідація - це об’єднання, зовнішня обробка нормативного матеріалу – розташування його за галузями права, у хронологічному порядку; як наслідок, видають збірник нормативно-правових актів з окремих галузей права.

Інкорпорація - Це спосіб систематизації, внесення поточних змін і доповнень до чинного законодавства в межах конкретного правового акта; як наслідок, нормативні акти офіційно перевидаються зі змінами і доповненнями на конкретну дату.

Кодифікація - Це спосіб систематизації, за яким нормативні акти переробляють, удосконалюють, а на їх основі створюють новий нормативний акт (кодекс, статут, положення), що регулює відносини у певній галузі права. Як наслідок, кодекс за формою і за суттю є новим правовим актом, що змінює старий

Звід законів - Це об’єднання, зовнішня обробка нормативного матеріалу, розташування його за галузями права, у хронологічному порядку тощо; як наслідок – видають збірник нормативних актів з окремих галузей права.

На сьогодні поширення набуває новий вид систематизації правових актів з використанням комп’ютерних технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]