Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ТДП.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
487.94 Кб
Скачать

80. Підстави звільнення від юридичної відповідальності. Презумція невинності.

Підставами звільнення від кримінальної відповідальності є : звільнення особи на підставі закону України про амністію чи акта помилування; у зв'язку з дійовим каяттям ; у зв'язку з примиренням винного з потерпілим; у зв'язку з передачею особи на поруки; у зв'язку із зміною обстановки, якщо вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною; у зв'язку із закінченням строків давності. Підставами звільнення від адміністративної відповідальності є: давність притягнення до відповідальності, передача матеріалів справи на розгляд товариського суду, обмеження усним зауваженням у разі скоєння незначного адм. правопорушення. Підставами звільнення від цивільної відповідальності за новим ЦКУ є : те що правопорушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Юридичний зміст принципу презумпції невинності складають такі основні правила: а) обов'язок доказувати винність особи лежить на слідчому, прокурорі, а в справах приватного обвинувачення — на потерпіло­му або його представникові. При цьому особа не повинна доводи­ти як свою невинність взагалі, так і наявність обставин, що вик­лючають

її кримінальну відповідальність або пом'якшують її; б) висновок про винність особи у вчиненні злочину не може грунтуватися на припущеннях; в) усі сумніви щодо доведеності вини особи у вчиненні злочи­ну тлумачаться на її користь Статтею 62 Конституції України передбачено: «Особа вва­жається невинуватою у вчиненні злочину і ве може бути підда­на кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчи­ненні злочину. Обвинувачення не може грунтуватися на доказах, одержа­них незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумні­ви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідстав­ним засудженням.

81. Обставини, які виключають юридичну відповідальність.

Обставини, які виключають кримінальну відповідальність:

1. необхідна оборона, якою визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

2. Уявна оборона, якою визнаються дії, пов'язані із заподіянням шкоди за таких обставин, коли реального суспільно небезпечного посягання не було, і особа, неправильно оцінюючи дії потерпілого, лише помилково припускала наявність такого посягання.

3. Не визнаються злочинними дії потерпілого та інших осіб безпосередньо після вчинення посягання, спрямовані на затримання особи, яка вчинила злочин, і доставлення її відповідним органам влади, якщо при цьому не було допущено перевищення заходів, необхідних для затримання такої особи.

4. Не є злочином заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, щобезпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності.

5. Не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. 6. Дія або бездіяльність особи, що заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, визнається правомірною, якщо вона була вчинена з метою виконання законного наказу або розпорядження.

7. Не є злочином діяння (дія або бездіяльність), яке заподіяло шкоду правоохоронюваним інтересам, якщо це діяння було вчинене в умовах виправданого ризику для досягнення значної суспільно корисної мети.

8. Не є злочином вимушене заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам особою, яка відповідно до закону виконувала спеціальне завдання, беручи участь в організованій групі чи злочинній організації з метою попередження чи розкриття їх злочинної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]