Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

39.Перебудова в Україні: сутність, періоди, особливості.

На початок 80-х рр. найвище керівництво СРСР усвідомлює безперспективність продовження консервативного курсу. Нова реформаційна політика, спрямована на оновлення всіх сфер життя радянського суспільства була ініційована новим генеральним секретарем ЦК КПРС М. Горбачовим і отримала назву перебудови.

Процес перебудови розпочався у середині 80-х рр. і про­йшов у своєму розвитку низку етапів:

І етап (квітень 1983 р. — січень 1987 р.) – визрівання перебудовчого курсу.

Ініціатором змін в цей період було найвище керівництво партії та держави, яке, проте, не мало чіткої програми реформ. На квітневому пле­нумі ЦК КПРС в 1985 р. М. Горбачов проголосив курс на прискорення соціально-економічного розвитку країни. Ключовими засобами прискорення визначено:

- пожвавлення науково-технічного прогресу;

- тех­нічне переозброєння промислової галузі;

- зміцнення трудової та тех­нологічної дисципліни, підвищення відповідальності кадрів та ін.

В зовнішньополітичній сфері відбуваються рішучі зміни в напрямку нормалізації відносин з західними країнами («нове політичне мислення»).

Незадоволене діями влади українське суспільство почало швидко радикалізуватися. Перебудовчі ініціативи влади особливо активно підтримала українська інтелігенція, яка намагалася змінити радянську національну політику. Особливо гостро обговорювалась проблема статусу української мови в Україні.

ІІ етап (січень 1987 р. – травень 1989 р.) – етап радикального реформування радянської політичної та економічної моделі.

Провал перших економічних перебудовчих ініціатив, підштовхнули радянське керівництво до більш рішучих змін.

Початок етапу поклав січневий (1987 р.) Пленум ЦК КПРС, на якому поставлено завдання демократизації суспільного життя, як головної передумову успішного економічного реформування.

В Україні кадрові зміни не зачепили найвищого партійного керівництва, яке до 1989 р. залишалось незмінним.

Ідея перебудови як низки структурних економічних і політичних змін проникає в маси і отримує широку соціальну базу:

1. З підтримкою реформаційного курсу радянського керівництва виступають перші неформальні організації (Українсь­кий культурологічний клуб (Київ, 1987 р.), Товариство Лева (Львів, весна 1988 р.), «Народний союз сприяння перебудові» (Одеса) та ін.)

2. Відбувається перші масові акції на підтримку перебудови на яких звучить критика консерватизму української партійної бюрократії, її національна політика (червень, липень 1989 р. – Львів).

Перші кроки реалізації реформаційного курсу.

Закон про державне підприємство 1987 р. розширив права підприємств (визначення цін на вироблену продукцію, оплату праці, вибір торгових і виробничих партнерів і т.п.).

В березні 1989 р. на черговому Пленумі ухвалено постанову про розвиток фермерських селянських господарств.

Результати. Реформа призводить до поступового розбалансування державного сектору народного господарства УРСР. Старі виробничо-економічні зв’язки республіканських підприємств руйнуються, а нові - встановлюються вкрай повільно.

Масовий демократичний рух змушує партійну верхівку проводити подальші демократичні перетворення. На ХІХ партконференції (літо 1988) вперше за роки радянської влади було постав­лено питання про необхідність, глибокого реформування політичної системи.

Програма політичних змін декларувала:

- побудову правової держави;

- формування парламентської демократичної системи;

- запровадження принципу розподілу влад і т.д.

Розпочинаючи реформу партія сподівалась укріпити і легалізувати свою владу провівши через вибори на ключові посади в державі своїх представників.

ІІІ етап (травень 1989 р. - липень 1990 р.) — період протистояння прихильників і противників перебудови.

В травні 1989 р. розпочинає роботу І з'їзд Рад СРСР, вибори до якого вперше проводились на альтернативній основі. Попри абсолютне домінування на з’їзді та на обраній Верховній Раді СРСР комуністів, серед делегатів та депутатів, опиняється частина безпартійних, що свідчило про кінець безумовної партійної монополії на владу.

Лише у вересні 1989 р, було проведено у Києві установчий з'їзд Народного руху України, що об'єднував у своїх рядах близько 280 тисяч членів (голова І. Дра­ч). Під тиском наростаючої активності новоутворених суспіль­них організацій лют­невий Пленум ЦК КПРС (1990 р.) приймає рішення про відміну 6 статті.

В економічній сфері відбувається поглиблення кризових явищ.

ІV етап лютий (лютий 1990 р. – серпень 1991 р.) – криза радянської політики перебудови.

У березні 1990 р. на III з'їзді народних депутатів СРСР президентом СРСР було обрано М. Горбачова, який отримав широкі повноваження.

Однак зупинити процеси децентралізації партійне керівництво вже не могло. Політичне життя в Україні на цьому етапі перебудови відзна­чалось значною активністю і інтенсивністю.

1. Пожвавлюються процеси політичного структурування українського суспільства. Зростає кількість і вплив громадських та політичних організацій, опозиційно налаштованих до влади (Народний Рух, УРП, УНДП, ін.).

21 січня 1990 р. демократичні сили в честь роковин злуки УНР і ЗУНР організовують живий ланцюг від Києва до Львова, який стає демонстрацією сили і єдності націонал-демократичного табору.

2. Суспільно-політичний рух стає масовим явищем. 30 вересня 1990 р. відбувається 100-тис. маніфестація в Києві. 2-17 жовтня 1990 р. – студентське голодування на Майдані

3. Інституалізується республіканське політичне життя. Таким чином політика Перебудови започаткована радянським керівництвом в середині 1980-х років з метою модернізації і удосконалення радянської соціалістичної системи, призвела до повного розбалансування і краху системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]