Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

35. Повоєнна відбудова і розвиток України в 1945 – середині 1950-х років: основні тенденції та особливості.

Україна на міжнародній арені.

В кінці другої світової війни і в перші повоєнні роки активізується зовнішньополітична діяльність УРСР. Ця активізація пояснюється двома чинниками:

1. Потреба легітимного врегулювання проблеми кордонів республіки, у зв’язку з приєднанням в ході війни Західноукраїнських земель.

2. Бажання керівництва СРСР посилити свій вплив в повоєнному світі за рахунок збільшення кількості суб’єктів міжнародного права, які б представляли інтереси радянської держави.

В бе­резні 1944 р. Верховна Рада УРСР прийняла постанову про відновлення прав зовнішньо­го представництва України. Було утворено Народний комісаріат закордонних справ України на чолі з Д. 3. Мануїльським.

Участь України в діяльності ООН і інших міжнародних організацій.

Україна –ООН. За наполягання СРСР українська делегація приймає участь у розробці Статуту ООН і стає країною-співзасновницею організації. В перші ж роки існування ООН Україна входить у склад багатьох комісій ООН: Економічної і Соціальної ради, Комісії ООН з прав людини, Комісії з питань освіти та науки, Ради Безпеки (1948-49).

В 1957 р. при ООН в Нью-Йорку відкривається постійне представництво УРСР.

В 40-50 –х рр. Україна стає співзасновником і членом багатьох інших міжнародних організацій: Всесвітньої організації охорони здоров’я (1946), Всесвітньої Ради Миру, Всесвітнього поштового союзу, Міжнародної організації праці, ЮНЕСКО ін.

В зовнішній політиці, дипломати УРСР жорстко притримувались лінії, яку проводило радянське керівництво. І хоча зовнішньополітична діяльність України мала суто формальний і декоративний характер, саме вона дозволила сформувати певний авторитет і накопичити довід, які будуть широко використовуватися в добу незалежності.

Відбудова народного господарства.

Наслідки війни для народного господарства:

1. Прямі збитки від військових дій (Зруйновано 714 міст і селищ міського типу та понад 28 тис. сіл, 16 тис. промислових підприємств. Загальна сума збитків - 289 млрд., крб.)

2. Зруйновано паливно-енергетичну та металургійну бази народ­ного господарства.

3. Зруйновано сільськогосподарську інфраструктуру. Припинили існування близько 30 тис. колгоспів, радгоспів, МТС; зменшились посівні площі; погіршилась культура землероб­ства, знизилась врожайність; зменшилась кількості кваліфікованих кадрів: все це разом у поєднанні з посухою (1946) і підвищенням державою планів хлібозаготівель призводить до голоду 1946-47 рр. , під час якого загинуло близько 800 тис. осіб.

4. Скоротились трудові ресурси, що було зумовлене знищенням на території республіки під час окупаційного режиму близько 3.9 млн. мирних жителів, вивезенням понад 2,2 млн. чоловік до Німеччини.

Результати.

Найбільших успіхів було досягнуто у відбудові промислового сектору. Протягом 1946-1950 рр. обсяг валової продук­ції промисловості усієї збіль­шився у 4,4 раза і перевищив рівень 1940 р. на 15%. У цей період було відбудовано 22 доменні, 43 мартенівські печі, 46 прокатних станів. Піднято з руїн металургійні заводи: «Азовсталь», «Запоріжсталь», Макіївський, Краматорський, Єнакієвський. Побудовано нові підприємства: Запорізький трансфор­маторний, Харківський підшипниковий, Київський мотоциклетний заводи, Лисичанський хімкомбінат на Ворошиловградщині. У 1950 р. Україна знову стала однією з провідних індустріальних країн Європи.

В той же час в набагато повільніше відбудовувалось легка промисловість (на 1950 р. – 80 % довоєнного рівня), сільське господарство (на 1950 р. – 60 % довоєнного рівня).

Радянизація західноукраїнського регіону.

Регіоном особливої уваги радянської влади стають новоприєднані землі Західної України. За десять повоєнних років тут було проведено всі ті перетворення, яких зазнала Східна Україна у 20-30-х рр.

Формування системи органів влади. Серцевину новоствореного державного та партійного апаратів складають переселенці зі Східної України. За 5 повоєнних років кількість комуністів збільшилась в 3 р. (88 тис.)

Індустріалізація. В повоєнні роки побудовано цілу низку нових промислових підприємств, які докорінно змінили структуру економіки регіону.

1. Реконструйовано і підприємства традиційних галузей: нафтова, деревообробна, побутова. (Чернівецька бавовнопрядильна, Станіславська меблева, Львівська картонна фабрики)

2. Створено нові галузі: машинобудівна (Станіславський паравозобудівний, Львівський машинобідівний заводи), приладобудівна (Львівський завод електроприладів), хімічна (Калушський калійний комбінат) ін.

Колективізація. До 1950 р. було створено 5,5 тис. колгоспів, які об’єднали 93% господарств.

Репресії проти уявних і справжніх ворогів влади. Радянизація супроводжувалась репресіями місцевого населення, частина якого не погоджувалась, або не розуміла політики влади.

1. Депортації. Протягом 1942-1943 рр. у східні райони СРСР депортовано бл. 500 тис. чол.

2. Ліквідація греко-католицької церкви. Спочатку радянська влада проводить репресії проти керівництва ГКЦ: арештовані єпископи на чолі з митрополитом Йосипом Сліпим.

3. Боротьба з ОУН-УПА. Апогею досягає в 1945-46 рр. (На 1 січня 1946 р. у Західній Україні діяло 604 підпільні організації, в яких брали участь 6867 осіб. Тільки з 1 квітня по 1 вересня 1946 р. загони УПА 1017 разів вступали в бій із загонами НКВС.) Після вбивства керівника УПА Романа Шухевича (5 березня 1950 р.) повстанський рух фактично припинився.

Трансформації політичного режиму в повоєнній Україні.

Перемога над фашистською Німеччиною довела дієвість і ефективність сталінської тоталітарної моделі держави. Тому в повоєнні роки відбувається консервація тих рис радянської політичної системи, що зформувались в 20-30х рр.

Відбудова партапарату в Україні. Чисельність КПУ зростає і на 1950 р. складає 700 тис. чол. На чолі партії в зазначений період стояли М. Хрущов, Л.Каганович, Мельников в другій половині 1940-х рр. відновлюються процеси партійних чисток (в 1947 р. Л.Каганович звільнив з посад біля 60 % партійних керівників обласного і районного рівня, виключено з партії 3%).

Боротьба з космополітами. Розгортається з кінця 1948 р. Жертвами стають представники єврейської культури в Україні. Феввер і Квітко - розстріляні в 1952 р.

Сталінські ідеологічні кампанії 40— 50-х рр. дорого обійшлись українській культурі, науці, всьому суспільству, негативно відбившись, на духовному і моральному його стані, на творчій долі багатьох людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]