Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

10. Інкорпорація українських земель до складу Литви, Польщі та інших держав (сер. Хіу - сер. Хуі ст.)

У ХІУ ст. історичні події розвивалися в досить несприятливому для Русі-України напрямі: вона була ослаблена золотоординським ігом, прпинилася галицько-волинська князівська династія, посилилися агресивні наміри Польщі, Угорщини, Литви. З середини ХІУ ст. українські землі підпадають під владу кількох країн. Зокрема, в 1349 році Галичину захопила Польща. Упродовж 1370-1387 рр. Галичиною володіла вже Угорщина, а в 1387 р., за короля Ягайла, Галичина та Холмщина остаточно були приєднані до Польщі. Буковину захопило Молдавське князівство, Закарпаття - Угорщина. Більшість українських земель потрапила в сферу інтересів Великого Князівства Литовського, яке в другій половині ХІУ ст. стало однією з найбільших держав в Східній Європі. В її складі руські землі становили 9/10 території.

Початок литовської політичної зверхності припадає на князювання Любарта на Волині та Галичині. У 50-х роках ХІУ ст. з ослабленням Золотої Орди розпочався наступ Литви на Подніпров'я. Великий князь литовський Ольгерд Гедимінович (1345-1377) проголосив, що „вся Русь просто повинна належати литовцям". У 1355-1356 рр. він захопив Чернігово-Сіверщину, а в 1362 р., розгромивши за допомогою руських на р. Сині Води монголо-татарське військо, остаточно приєднав до Литовської держави Київщину, Поділля і Переяславщину. Це вдвічі збільшило державну територію ВКЛ. У 1377 році до Литовсько-Руської держави увійшли Берестейський, Володимирський і Луцький уділи. М.Грушевський влучно відзначив, що „землі прилучалися литовським князем без ґвалту і крику".

Литовські князі, забезпечуючи управління придбаними територіями, керувалися принципом - „старого не змінюємо, а нового не запроваджуємо". Перебуваючи на значно нижчому рівні суспільно-політичного і культурного розвитку, литовці запозичували руські державні і громадські форми, релігію, побут, писемність. Руська (українська і білоруська) мова стала державною в ВКЛ, нею велося все діловодство, писали літературні твори. В основі Литовських статутів (1529,1566, 1588 рр.) - кодексів середньовічного права ВКЛ лежали звичаєві і писані норми „Руської правди".

За часів Литовсько-Руської держави провідну роль в українських землях відіграє Київське князівство, яке значно розширило територію, приєднавши Переяславщину, частину Чернігово-Сіверщини. Князь Володимир Ольгердович протидіяв великому князю литовському, організував карбування власної монети і почав титулуватися як самостійний володар. Спробою відновити статус Київської держави і вийти з-під Литви було невдале повстання в 1508 році князя М.Глинського.

Об'єднавчо-інтеграційні процеси між Литвою і Польщею знайшли своє відображення ще в Кревській (1385 р.) і Городельській (1413 р.) уніях, які торкалися долі українських земель, дискримінації православного населення, його окатоличення і полонізації. Противники унії об'єдналися навколо литовського князя Вітовта і добилися в 1392 році збереження автономії ВКЛ. Для політичної єдності держави, князь Вітовт ліквідував удільні князівства - Волинське, Новгород-Сіверське, Київське, Подільське. Управління намісників посилює соціальний гніт, невдоволення.

З 1480 року, після повалення ординського гніту в Московській державі, українські землі потрапляють в епіцентр Московсько-Литовського протистояння. Зростають промосковські настрої, відбуваються „від'їзди князів" з своїми землями до Росії, посилюються ідеологічні впливи та військові дії по приєднанню українських земель до Московської держави. Так, в результаті війни 1500-1503 рр. Москва закріпила за собою всю Чернігово-Сіверщину. Литва усвідомлювала потребу політичного єднання з Польщею.

Отже, перебування українських земель в середині ХІУ- середині ХУІ століть у складі Литви, Польщі та інших держав виявило спочатку толерантне ставлення до місцевого населення, його традицій, досвіду, а пізніше -зверхність, обмеження, асиміляцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]