Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

30. Соціально-економічні перетворення в Україні у 1920-х-30-х рр.: індустріалізація, колективізація та їх наслідки.

Головними соціально-економічними перетвореннями в Україні в кінці 1920-х 30-х роках були індустріалізація та колективізація.

Індустріалізація.

Новий економічний курс повинен був вирішити низку завдань:

1) забезпечити економічну самодостатність СРСР;

2) зміцнити обороноздатність країни;

3) створити матеріально-технічну базу для модернізації промисловості і сільського господарства;

4) підвищити матеріальний добробут і куль­турний рівень трудящих.

Однак побудова нових і модернізація старих промислових підприємств вимагала значних коштів. Від початку найважливішими проблемами стають питання термінів та джерел фінансування індустріалізації.

Остаточний варіант плану був прийнятий на ХVI партконференції (квітень 1929) і передбачав поступове нарощування індустріального потенціалу держави. Однак документ так і залишився на папері, оскільки вже у листопаді 1929 р. у Сталін проголосив курс на різке форсування індустріа­лізації («великий перелом»). Радянський Союз активно закуповував за кордоном обладнання і техніку для нових промислових підприємств (1931 р. радянські закупки становили 1/3 світового експорту машин і обладнання, у 1932 р. — близько 1/2).

Етапи індустріалізації:

1. 1926 – жовтень 1928 рр.початок індустріалізації. Зросли капіталовкладення в промисловість, розпочалась реконструкції старих виробничих фондів, будуються нові, в основному дрібні та середні підприємства. Закладено Дніпрогес.

2. 1928 – 1932 рр.перша п’ятирічка - форсована індустріалізація. Посилено фінансування промислового сектору України. (20% союзних капіталовкладень, 400 з 1500 підприємств); будуються і реконструюються великі промислові об’єкти З метою забезпечення фінансування індустріалізації влада розпочинає колективізацію і розкуркулення.

3. 1933-1937 рр. друга п’ятирічка - уповільнення індустріалізації. Зменшуються капіталовкладенння в українську промисловість (закладено 1000 підприємств з 4500 союзних); будуються переважно середні та малі підприємства. Найбільші новобудови: Харківський турбінний, Новокраматорський завод важкого машинобудування, азотний.

4. 1938-1941 рр. – третя п’ятирічка – згортаня індустріалізації. Спад виробництва, репресії серед міністрів, директорів та інженерів.

Спорудження тисяч нових заводів протягом одного десятиріч­чя вивело Україну на рівень великих індустріальних країн: напере­додні війни республіка зайняла 2 місце в Європі за виплавкою чавуну, 3 місце за виробництвом сталі, 4 місце у світі за видобутком вугілля.

Наслідки індустріалізації.

1. Змінилась структури народного господарства України.

- зросла доля промисловості, що перетворило економіку Україну з аграрної в індустріально-аграрну;

- змінилося на користь першого співвідношення між виробництвом засобів виробництва (група А - машинобудування, чорна металургія, та кам'яновугільна промис­ловість), і предметів споживання (група Б);

- зросла питома вага великої промисловості в порівняні з дрібною (92,5 % на 1938 р.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]