Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

27. Українські землі в складі Польщі, Румунії, Чехословаччини у 1920-30-ті роки.

По закінченню першої світової війни поза межами радянської держави опинились українські землі колишньої Австро-Угорської імперії а також Західна Волинь. В склад Польщі увійшла Галичина і Західна Волинь, в склад Румунії – Північна Буковина, в склад Чехословаччини - Закарпаття.

Українські землі у складі Польщі.

Залежно від приходу до влади тих чи інших політичних сил, зміни міжнародної ситуації, інших факторів в польській політиці по відношенню до українських земель історики виділяють кілька етапів:

І етап"невизначеності" (1919—1923 рр.). Влада Польщі над Західною Україною вважалася спірною. Тому уряд здійснює низку декларативних поступок (надано гарантії авто­номії українському населенню на Паризькій мирній конференції.)

II етап"тиску" (1923—1926 рр.). До влади приходять народові демократи (ендеки). В національній політиці нова влада керуються т.з. „інкорпораційною” програмою, яка передбачала примусову асиміляцію непольських народів з метою перетворення Польщі в стабільну однонаціональну державу.

Економічна політика ендеків мала на меті гальмування економічного розвитку українських земель (Польщі „Б”) і перетворення їх в аграрно-сировинний придаток польського центру (Польщі "А").

Єдиною легальною економічною протидією населення такій політиці стає кооперативний рух (кількість кооперативів за 20-ті рр. зросла в 5 р. і сягала 2500).

В культурній політиці домінантою стає активна полонізація.

- За законом 31 липня 1924 р. державною мо­вою на території Польщі стає польська мова.

- Офіційна влада взяла курс на ліквідацію української школи (кількість україномовних шкіл зменшується в 3 рази).

ІІІ етап"пошуку компромісу" (1926—1937 рр.)

У травні 1926 р. Ю. Пілсудський здійснює державний пере­ворот, внаслідок якого в Польщі установлюється т.з. режим "санації" (оздоровлення).

„Пілсудчики” розробляють нову геополітичну стратегію. Суть нового курсу полягала у відмові від національної асиміляції (денаціоналізації) неполяків, і активізації державної асиміляції національних меншин.

Політична боротьба українського населення.

Дискримінаційна політика польського уряду зумовлювало посилення опозиційних настроїв в українському суспільстві.

На 1925 р. українці в Польщі мали 12 легальних політичних партій. Найбільш впливові серед них:

- Українське народ­но-демократичне об'єднання (УНДО). Лідери — Д. Левицький, В. Мудрий, С. Баран, О. Луцький.

- Українська соціал-радикальна партія (УСРП). Ліде­ри — Л. Бачинський, І. Макух. Програма: обмеження приват­ної власності, незалежність України.

- Комуністична партія Захід­ної України (КПЗУ). Лідери — Й. Крілик, Р. Кузьма. Програма: націоналізація землі і промисловості, об'єднання Західної України з Радянською Україною.

Українські землі у складі Румунії

В склад Румунії після розпаду Австроугорщини потрапили Північна Буковина, Хотинський, Аккерманський та Ізмаїльський повіти Бессарабії

1 період (1918— 1928 рр. ) - період реакції. У провін­ції запроваджується воєнний стан, українські землі роздаються офіцерам румунської армії. Жорстоко придушується будь-які виступи проти влади (Татарбунарське повстанням, 1924 р.) Йде активна румунізація краю: закрито усі українські школи, переслідується українська церква. До 1927 р. Буковина втрачає автономію, якою володіла, перебуваючи під владою Австрії.Це спричинило хвилю розорень.

2 період (1928 -1937 рр.) - період відносної лібералізації. Політична криза, що охоплює румунську владу послаблює колоніальний тиск на українські землі. Проте вже в лютому 1933 р. тут відновлено надзвичайний стан.

3 період (1938 – 1939 рр.) – період тиску. У лютому 1938 р. встановлюється режим особистої диктатури Кароля II. Румунізація краю посилюється.

Політика влади викликала широкий опозиційний рух в українських землях. Найактивнішим він був на території Буковини, де діяли три основні політичні формування:

1. Комуністична партія Буковини. Ліде­ри – С. Канюк, В. Гаврилюк, Ф. Стасюк та ін. Програма: націоналізація земель і підприємств, возз'єд­нання з Радянською Україною.

2. Українська національна партія. Утворилася 1927 р. Лідер - В. Залозецький. Виступала за "органічну" роботу і компроміс з існуючим режимом.

3. "Революційний", або націоналістичний табір. Сформував­ся в середині 30-х років. Охоплював молодь і студентство (спортивне товариство "Мазепа", студентське товариство "Залізняк"). Лідери - О. Зибачинський, І. Григорович, Д. Квітковський.

Українські землі у складі Чехо-Словаччини

Закарпаття увійшло до складу Чехо-Словаччини. Приєднання відбулось за ініціативи Американської Народної Ради карпатських русинів, яку очолював Г. Жаткович. 12 листопадів 1918 р. на засіданні Ради в Скрентоні (США) було вирішено приєднати русинські землі на умовах автономії до Чехо-Словацької республіки.

Економіка Закарпаття від самого початку перетворилась на аграрно-сировинний придаток економічно високорозвинутих чеських земель. Водночас позиція властей Чехо-Словач­чини на українських землях у суспільно-політичній сфері була поміркованішою і виваженішою, ніж у Польщі та Румунії. В 30-х роках у Закарпатті вільно функціонує майже 30 політичних партій та організацій. Їх можна поділити на кілька напрямів:

- москвофіли, які розглядали населення Закарпаття як частину російського народу („Общество им. Духновича”);

- русини, які розглядали закарпатців як окремий народ;

- український рух, який прагнув забезпечити вільний розвиток української культури на Закарпатті (Християнсько-народна партія на чолі з А.Волошиним).

Однак в березні 1939 р. Німеччина приймає рішення про ліквідацію Чехо-Словаччини. Гітлер дає дозвіл Угорщині на окупацію Карпатської України. В умовах початку окупації сейм Карпатської України 15 березня 1939 р. проголосив незалежність і прийняв конституційний закон. 16 березня окупація Закарпаття Угорщиною закінчилась.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]