Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

15. Спроби збереження та причини і фактори втрати української козацької державності у XVIII ст.

В намаганнях зберегти українську державність важливе місце належить П. Орлику, який був обраний (в еміграції) після І.Мазепи гетьманом України (1710-1742рр.). Моделюючи майбутній устрій України, він створює проект під назвою "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького." Уперше в Європі було вироблено принципи вільної держави, заснованої на природному праві народу на свободу й самовизначення та демократичних засадах суспільного життя.

За період правління гетьмана Д.Апостола (1727-1734рр.) внутрішнє становище України стабілізувалося: припинилися зловживання влади і старшини; старшина отримала підтвердження на свої маєтності; міщани -нову можливість для заняття ремеслом, промислами, торгівлею; наведено порядок у фінансах, податковій системі, сформовано бюджет.

Після смерті Д.Апостола у 1734р. вибори нового гетьмана знову були заборонені. Поширювала свою діяльність на території Гетьманщини "Таємна канцелярія". У 1750р. гетьманом Лівобережжя став 22-річний К.Розумовський, брат О.Розумовського, з яким російська імператриця Єлизавета була у таємному шлюбі, оскільки він походив з українського козацького роду.

К.Розумовський спробував реформувати українські військові частини, уніфікувати зброю, обмундирування, а також створити систему шкіл з військовою наукою для козацьких дітей, намагався заснувати університет в Батурині, який перетворювався на столицю європейського зразка. У 1760 р. запроваджено новий порядок судочинства.

У 1763р. українська старшина, подає імператриці Катерині II чолобитну про встановлення спадкового гетьманства для роду Розумовських, що фактично виводило б Україну з підпорядкування імператриці, а сам гетьман одержував усі атрибути монаршої влади. В листопаді 1764р. вийшов царський маніфест про скасування чину Гетьмана.

Вся повнота влади зосередилася в руках II Малоросійської колегії (1764-1782 рр.). У червні 1775р. згідно царського Маніфесту була знищена Запорозька Січ. У 1781р. був ліквідований полково-сотенний устрій, а Лівобережжя поділили на три намісництва - Київське, Чернігівське, Новгород-Сіверське (згодом Малоросійське генерал-губернаторство). В 1782р. запроваджені російські адміністративні та податкові установи.

В липні 1783р. було ліквідовано й козацтво як соціальний стан, а 10 полків реорганізовано в регулярні кавалерійські, пізніше - карабінерні війська. У травні 1783р. юридично запроваджено кріпосне право і на селян Лівобережжя і Слобожанщини поширювалися загальноросійські закони. Автономія України була ліквідована, вона стала провінцією Росії.

Провінцією Речі Посполитої стала Правобережна Україна ще в кінці ХVIII ст. Визвольну боротьбу правобережного козацтва в 1700 – 1704 рр. очолив Семен Палій. Повстанці звільнили від шляхти Київщину, Черкащину, Поділля, але рух був придушений польсько-російськими військами.

Соціальне напруження викликало хвилю повстань, відомих, як гайдамацький та опришківський рух. Учасниками гайдамаччини були незаможні селяни-кріпаки, робітники з ґуралень, млинів, фільварків, запорізькі козаки, міщани, православні священики. У другій половині ХУШ ст. гайдамаччина переростає у жорстке національно-визвольне повстання , яке отримало назву Коліївщина і охопило Київщину, Брацлавщину, Поділля, Волинь. Боротьбу очолили в 1768р. Максим Залізняк, Іван Гонта та інші. Учасників аналогічних рухів на території Галичини, Закарпаття, Буковини називали опришками („нищівники"). Народним месником в 1738-1745рр. був Олекса Довбуш, якого порівнюють з Робін Гудом. Австрійський уряд придушив рух лише в І пол. XIX ст.

Отже, спробам зберегти державну незалежність України перешкоджали: експансія порубіжних держав; міжнародні угоди про територіальний розподіл ( на кінець ХУШ ст. українські землі опинилися в складі двох імперій - Російської та Австрійської); внутрішня боротьба між козацькою старшиною; суперечності соціально-політичного і економічного характеру; різні геополітичні орієнтири; низький рівень національної свідомості тощо. Однак, вплив козацько-гетьманської держави на майбуття України ніколи не припинявся.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]