Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

19. Австрійська революція 1848-49 рр. Та західна україна.

Революція в Австрії почалась 13 березня 1848 року повстанням у Відні, що привело до повалення авторитарного режиму та приходу до влади ліберального уряду на чолі з Ф.Шварценбергом. 25 квітня 1848 року Фердинанд I “дарував” Конституцію підданим народам Австрії. Було скасовано цензуру, дозволено свободу слова, організацію національних гвардій у кожному краї монархії. Швидка “лібералізація” суспільного життя неминуче несла нестабільність.Одночасно вибухають повстання у підкорених країнах – Італії, Угорщині, Чехії, Галичині й Буковині, які вимагали автономії, а Венеція проголосила себе незалежною республікою.

3 травня 1848 р. було скасовано панщину в Галичині. Цей закон не поширювався на Буковину, що викликало незадоволення з боку селян. Вони перестали виконувати феодальні повинності, хоча дідичі змушували їх працювати на панських ланах. Закон про урбаріальні ( общинні ) повинності від 18 березня 1848 року скасував панщину, десятину, внутрішні грошові платежі, поміщицький суд на Закарпатті.

Події “ Весни народів “мали великий вплив на українців, які домагалися визнання своєї національності з боку як інших держав , так і австрійської влади. 2 травня 1848 р. у Львові виникла перша політична організація – Головна Руська Рада. Вона була заснована громадсько-церковними діячами Г.Яхимовичем (який її й очолив) і М.Куземським, а всього входило до її складу близько 30 членів. У поданій до австрійського уряду петиції обгрунтовувалась правомірність галицьких русинів на свою державу. Паралельно ГРР видала свій Маніфест до народу, в якому підкреслювала єдність українців під владою Австрійської і Російської імперій. Бл. 50 “руських рад” виникли на місцях.

Австрійський уряд побоювався великої активності населення Сх. Галичини. Надавши українцям і полякам право бути обраним до рейхстагу, імператор спостерігав за конфліктом між ГРР і ЦРН. Поляків підтримав і Руський Собор, утворений у Львові, на чолі якого стояв князь Лев Сапіга. Він рішуче виступав проти поділу Галичини на польську й українську області.

Головна Руська Рада видавала у Львові перший український часопис народною мовою “Зоря Галицька“, добивалася зрушень в культурній сфері загалом. Незважаючи на ці здобутки, Головна Руська Рада не мала чіткої програми вирішення “ української проблеми “. Її беззастережна підтримка австрійського уряду не дозволила зробити рішучі кроки і водночас прирікала на протистояння антимонархічним рухам, польським та угорським націоналістичним колам.

Вплив революції на західноукраїнське суспільство був суперечливий. Воно здобуло досвід публічної політики, парламентаризму (зокрема,під час роботи першої Державної ради у Відні (1848р.), де українські представники захищали свої соціальні й національні інтереси). Однак, питання про утворення української провінції у складі імперії вирішено так і не було. Події 1848-1849 рр. показали слабкість національної буржуазії, яка не вимагала від уряду корінних реформ і не змогла очолити боротьбу мас. Скасування феодальних повинностей змогло лише частково вирішити селянську проблему. Найбільшу поразку революція зазнала у національному питанні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]