Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

12. Виникнення українського козацтва та його роль в історії українського народу (XV - сер. XVII ст.)

У постійній виснажливій боротьбі зародилася і почала швидко розвиватися специфічна суспільна верства - козацтво. Колискою козацтва стала південна Україна, яка відігравала роль буфера між Кримським ханством та володіннями польських і литовських правителів, перебуваючи поза будь-яким політичним контролем і не маючи постійного населення.

Слово „козак” вперше вжито в „Таємній історії монголів” під 1240р. в значенні „самотня людина". У словнику половецької мови (1303р.) це слово трактується як „страж”, „конвоїр”. З'явившись у тюркській мові, слово „козак" в українського народу набуло значення особисто вільної, мужньої та хороброї людини, незалежної від офіційних властей, захисника України. Перші письмові згадки про козаків містять джерела XV ст., зокрема польського хроніста Мартина Бєльського (80-і рр.).

Наявність різноманітних наукових теорій щодо витоків і походження козацтва – хазарська, чорно-клобуцька-черкаська, болохівська, бродницька, татарська, уходницька, утікацька тощо–пояснюється неоднорідністю козацтва. Так, наприкінці XV-XVI ст. на українсько-татарському прикордонні знаходилося п'ять груп козаків: козаки-уходники, що займалися мисливством, рибальством, бджільництвом; міські козаки, що ходили в степ на промисли, або ж служили у заможних городян; південно-руські бояри - лицарі, що були основою козацьких загонів, оскільки створювалися для боротьби зі степовиками; прикордонна військово-промислова спільнота козаків - шляхтичів, які становили основну масу козацької старшини; збіглі селяни-козаки (голота), втікачі. Генезис козацтва поєднує руський і тюркський світи, землеробську і кочову цивілізації.

Питанням історії козацтва присв’ячена значна кількість досліджень науковців. Серед сучасних- В.Андрущенко, В.Федосов, В.Голобуцький, Г.Сергієнко, В. Щербак та інші.

Протягом XVI - XVII ст. козацтво перетворюється у впливову силу, як в Речі Посполитій, так і на міжнародній арені. У 1572 та 1578рр. відповідно 300 та 600 козаків були прийняті на державну військову службу, яких записували в реєстр. Реєстровці дістали від уряду Речі Посполитої право на окремий суд, звільнялися від податків, поборів, отримували земельні володіння, могли займатися промислами і торгівлею.

Запорізька Січ - це феномен та унікальне явище української історії. Вона стала військово-політичним центром і ядром державності українського народу. Дослідники назвали її „християнською козацькою республікою". Поява першої Січі пов'язана з іменем Дмитра Вишневецького, о. Хортиця, 1552-1556рр. Після Хортиці Січ по черзі знаходилася на о. Томаківці (60-і XVI СТ.-1593), р. Базавлук (1593 - 1638), Микитиному Розі (1638 - 1652)-звідки розпочав визвольну боротьбу Б. Хмельницький, р. Чортомлик (1652 -1709), яку вщент зруйнують за наказом Петра І, Кам'янська Січ, Олешківська Січ. Останньою на Запорожжі була Нова Січ(1734 - 1775) на р. Підпільній, а її кошовим отаманом - П. Калнишевський.

Своїм суспільним укладом, структурою, військовою організацією, писаними і неписаними законами, побутом і звичаями Січ не мала аналогів. Вона була зразком поєднання демократизму зі строгістю порядків і самодисципліни. Січ контролювала значні території, утримувала багатотисячну армію, адміністративний апарат. Запорожці мали символіку: прапори, гімн, герб. На центральній площі стояли церква, скарбниця, військовий арсенал, майстерні. Навколо них - курені-казарми. Козаки обирали свою старшину - гетьмана, кошового отамана, курінних отаманів шляхом вільного, демократичного голосування. Козаки виступили на чолі перших потужних повстань народних мас під проводом К. Косинського (1591-1593 рр.), С. Наливайка (1594-1596 рр.). У 1638р. польський уряд затвердив „ Ординацію Війська запорізького реєстрового", позбавивши козаків значних прав і свобод. Протягом 1638 -1647 рр. на теренах України не відбулося жодного значного повстання. Польська шляхта назвала цей період „золотим спокоєм". Отже, роль і місце козацтва полягає в тому, що вони боронили свій рідний край, суттєво гальмували процеси ополячення та окатоличення, зменшували тиск феодального гніту, сприяли накопиченню досвіду боротьби, служили прикладом для майбутніх поколінь борців за визволення народу , прискорювали формування національної самосвідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]