Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

25. Українська центральна рада : ідеологія і тактика.

Організаційним центром консолідації тих політичних сил, які виступали за створення авторитетної й дієздатної влади в Україні мирним демократичним шляхом стала Українська Центральна Рада, яка була утворена на зборах української інтелігенції в Києві між 3-11 березня 1917 р. і проіснувала до кінця квітня 1918 р..Її незмінним головою був професор-історик М.Грушевський, який мав за плечима вже чималий досвід політичної діяльності як в Західній Україні, так і в самій Наддніпрянщині.

Партійно-політичну базу УЦР формували в основному три партії –українських соціал -демократів (УСДРП), українських есерів (УПСР) та соціалістів-федералістів (УПСФ).

Незважаючи на окремі програмні розходження, УСДРП, УПСР та УПСФ зуміли домо-витись між собою щодо пріоритетів загальнонаціональної політики – демократична,феде-ративна перебудова Росії в союзі з російською демократією, конституційне завершення цього процесу Всеросійськими Установчими Зборами, досягнення широкої національно- територіальної автономії України, внутрішні соціально-економічні реформи в ній спи-раючись на владу автономного парламенту й уряду. 1-м Універсалом УЦР (від 10 червня 1917 р.) проголошувалась автономія України, 111-м (від 20 листопада (7-го за ст.стилем)) визначалась її політична форма – Українська Народна Республіка (УНР) у добровільно-му, федеративному зв’язку з рештою частин Росії.

Таким чином, УЦР мусила діяти лише як громадське об’єднання, без якихось владних повноважень. Це потягло за собою доволі суперечливі наслідки.З одного боку, Рада уник-ла політичної відповідальності за діяльність все менш популярного Тимчасового уряду, могла поступово нарощувати свій масовий вплив, розбудовувати систему поширення цього впливу (мережу інструкторів- організаторів, Селянську спілку з її 15 тис. осеред-ків, більше 2 тис. “просвіт”, українські ради на фронтах і т.д.).

А після більшовицької революції в Петрограді (25-26 жовтня за ст.ст.) та створення Раднаркому в серйозну проблему для УЦР та Генерального Секретаріату В.Винниченка перетворилися й взаємовідносини з більшовиками та петроградським урядом.

Розчарування мас у політиці УЦР, їх перехід на нейтралістські, або й “пробільшовицькі” позиції, розвал українських частин дозволили більшовикам відносно швидко – наприк.січня 1918 р.– оволодіти переважною частиною української території, розчленувавши її на 5 державно- територіальних утво-рень (Кривдонбас, Одесько-Чорноморська республіка й т.п.).

Для подолання глибокої політичної кризи керівництво УЦР вдалося до політичних за-ходів у двох напрямках. По-перше, прискорення радикальних соціальних реформ (січневі закони про соціалізацію землі, про державний контроль над промисловістю, про 8-годин-ний робочий день та ін.). По-друге, до винесення конфлікту в Україні на міжнародний рі-вень, що потягло за собою й інтервенцію австро-німецького альянсу. Політичними підставами для цього стали ряд актів: проголошення незалежності УНР 1У Універсалом від 11 січня 1918 р., укладення сепаратного Брестського мирного договору з Четверним Союзом 9 лютого 1918 р. й офіційне звернення про допомогу регулярними військами Німеччини 13 лютого 1918 р.. Одночасно, керівництво УЦР привело до влади “пронімецький”уряд В.Голубовича. Однак, спроба суміщення в політиці УЦР двох складових – соціаль-них реформ та австро-німецької інтервенції - на ділі принесла наслідки, фатальні і для УЦР,і для українського народу.

Окупувавши на кінець квітня 1918 р. всю Україну, інтервенти ліквідували й сам режим УЦР, на їхнє переконання,- недієздатний в плані військово-економічної експлуатації України в інтересах союзників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]