Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия управление предприятием / Стратегічне управління1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
41.99 Mб
Скачать

Глава 4. Визначення місії і цілей організації

    1. Поняття та характеристика елементів місії

Насамперед зазначимо, що місії та цілі організації не одне й те ж. Місія організації - це те, заради чого ство­рюється організація, чого вона хоче досягти у своїй діяль­ності. При цьому місію умовно можна розділити на три підпроцеси:

 перший - полягає у формуванні місії організації, тобто в концентрованій формі визначається суть існування організації, її призначення;

 другий - передбачає визначення перспективних цілей;

 третій - передбачає встановлення комплексу ко­роткотермінових цілей, в результаті чого стає зрозумілим, для чого функціонує організація і чого вона хоче досягти.

Потрібно зазначити, що при формуванні місії намага­ються поєднати образ і кредо організації: образ організа­ції виражає її внутрішній зміст, тобто для чого вона ство­рена; кредо формується з метою уточнення уявлення кон­кретних суб'єктів про організацію.

У спеціальній літературі опис образу розгля­дається в контексті таких елементів:

 історія організації;

 визначення сфери діяльності;

 особливості організації;

 стиль поведінки власників і управлінського пер­соналу.

Більш розвинене уточнення образу організації досягається шляхом формулювання основних принципів взаємовідносин з іншими суб'єктами ринку (кредо організації). Кредо організації характеризує нама­гання організації задовольняти інтереси власників, працівників, покупців продукції (послуг), ділових партнерів тощо.

Для спрощення процедури формування стратегічної місії пропону­ється скористатись переліком основних чинників, які мають бути при цьому враховані (табл. 2).

Формулювання чіткої стратегічної місії, однозначне її трактування сприяє розумінню персоналом основної мети і допомагає визначенню та зміцненню єдиної позиції при прийнятті стратегічного управлінського рішення.

Змістовний модуль 4. Стратегічне планування і його сутність.

Таблиця 2

Формулювання стратегічної місії організації

Чинники місії

Характеристика чинника

Коротка історична довідка про організацію

Виникнення організації та її основні здобутки на цьому шляху. Імідж організації, її відповідальність перед сус­пільством

Товари (послуги)

Потреби, які прагне задовольнити організація. Товари та послуги, які вона пропонує. Призначення товарів. Рівень задоволення потреби споживача. Базова технологія, яку використовує організація

Уявлення про себе

Особливості та конкурентні переваги, якими організація володіє

Філософія

Базові переконання, цінності та пріоритетні прагнення, які панують в організації. Стиль поведінки власників і управ­лінського персоналу

Власники

Рівень задоволення інтересів власників

Працівники

Позиція організації щодо свого персоналу

Клієнти

Стисла характеристика клієнтів організації

Розміщення

Основні конкуренти організації. Ділові контакти організа­ції з партнерами