Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия управление предприятием / Стратегічне управління1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
41.99 Mб
Скачать

2.3. Методи прогнозування

Методи економічного прогнозування. - це сукупність способів, при­йомів розробки прогнозів, які дозволяють на основі аналізу даних ретро­спективного періоду, зовнішніх і внутрішніх факторів впливу, а також їх кількісних змін здійснити переконливі передбачення стосовно майбут­нього розвитку економіки чи суспільства в цілому. Нині в літератур­них джерелах відзначається, що у системі прогнозування нараховується понад 150 методів прогнозування, хоча практичне застосування знахо­дять 20-30 методів. В основі вибору методу прогнозування лежить мета і завдання прогнозу на прогнозний період, на який він формується, тощо.

За ступенями формалізації методи економічного прогнозування поді­ляються на інтуїтивні, або, як їх часто називають, експертні, та формалі­зовані.

  • Інтуїтивні методи прогнозування

Вивчення спеціальної літератури дозволяє зробити висновок, що в історичному плані інтуїтивні методи прогнозування були першими, ніж вся решта.

Змістовний модуль 2. Основи прийняття стратегічних рішень.

_______________________________________________________________________________________________________________

Правда, в період бурхливого розвитку економіко-математичних ме­тодів, комп'ютерних технологій останні були невиправдано витіснені на задній план. Адже часто траплялося так, що застосування інших методів прогнозування не давало реальної відповіді на поставлену проблему, тому гіриходилось удаватися до цього методу.

В частині інтуїтивних методів дуже важливе місце відводиться мето­ду експертних оцінок, які дають висококваліфіковані спеціалісти. Мето­дика експертних оцінок передбачає інтерв'ювання, анкетування, опиту­вання, різні таблиці тощо.

У практиці прогнозування великий інтерес представляють колектив­ні експертні оцінки, які ґрунтуються на колективному мисленні, що за­безпечує більш точний результат. Перевагою цього методу є той факт, що він застосовується там, де інші методи не можуть знайти свого засто­сування. Нині, у вік великої інформованості незалежних експертів, цей метод займає високу сходинку у вертикальній ієрархії методів прогнозу­вання.

Формалізовані методи прогнозування

Розглядаючи формалізовані методи прогнозування, слід зазначити, що до останніх відносяться методи екстраполяції та моделювання.

Суть методу екстраполяції полягає в тому, що на основі аналізу ста­тистичних даних за ряд років встановлюють закономірності (тенденції) зміни показників, які враховують у прогнозному періоді. При цьому екс­траполюються оціночні, функціональні, системні та структурні характе­ристики. Екстраполяційні методи є найбільш поширеними.

Правда, важко погодитися з такою категоричністю згадуваного авто­ра, оскільки, як показує досвід зарубіжних корпорацій, вітчизняних під­приємств, метод екстраполяції у системі стратегічного управління не знаходить (і не може знаходити) свого застосування, оскільки розробка прогнозів із врахуванням лише тенденцій розвитку властива оперативно­му управлінню.

Крім того, також поширеним методом прогнозування є моделюван­ня. Саме за допомогою моделювання певного умовного образу об'єкта дослідження можна найбільш точно окреслити його майбутнє. З метою оптимізації планових показників, їх повної збалансованості нині в прогнозуванні все частіше застосовують економіко-математичні методи, що грунтуються на використанні ЕОМ, комп'ютерних технологій та ін.

У свою чергу, моделі поділяються на макроекономічні, міжгалузеві, галузеві, міжрегіонапьні та регіональні, які дозволяють зрозуміти весь контекст методу моделювання.

Змістовний модуль 2. Основи прийняття стратегічних рішень.

_____________________________________________________________________________________________________________

Питання до Змістовного модулю 2.

  1. Назвіть основні наукові підходи в системі управління.

  2. Охарактеризуйте структуру системи стратегічного управління.

  3. Пригадайте класифікацію управлінських рішень.

  4. Опишіть етапи прийняття стандартного управлінського рішення.

  5. Назвіть фактори, що впливають на якість управлінського рішен­ня.

  6. Розкрийте специфіку видів прогнозування.

7.Назвіть і охарактеризуйте методи економічного прогнозування.

Змістовний модуль 3. Цільовий підхід у стратегічному управлінні підприємством.

План.

3.1. Сутність стратегічного управління підприємством і його відмінність від оперативного управління.

3.2. Принципи складання стратегій ідприємства.

3.3. Елементи стратегічного управління та їх сутність.

Змістовний модуль 3. Цільовий підхід у стратегічному управлінні підприємством.

Стратегічне управління як реалізація цільового підходу