Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия управление предприятием / Стратегічне управління1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
41.99 Mб
Скачать

10.4. Стиль управління конфліктами

  • Суб'єкт управління повинен не тільки відрізнятися позитивним імі­джем у трудовому колективі, але й манерою поведінки, тобто стилем управління, щоб досягти поставленої перед ним мети. Вибір правильного стилю управління є міцною основою, фундаментом розв'язання соціаль- но-психологічних проблем та забезпечення ефективного землекористу­вання.

  • Стиль управління - це сукупність найхарактерніших і стабільних манер розв'язання проблем, які виникають у процесі прийняття управлін­ських рішень.

    Змістовний модуль 10. Стильуправління при реалізації стратегїї підприємства.

    У вітчизняній науковій і спеціальній літературі виділяють переважно три стилі управління: авторитарний, демократичний і лібе­ральний.

    • Коротка характеристика цих стилів наведена в табл. 22. Потрібно підкреслити, що в житті у чистому вигляді ці стилі не проявляються, але тенденція проглядається. Зупинимось коротко на суті кожного з них.

    Авторитарний (автократичний) стиль полягає у високій концентра­ції

    влади у руках керівника, який самовладно вирішує більшість питань щодо забезпечення умов раціонального використання й охорони земель. Такий стиль управління притупляє активність виконавців, оскільки кері­вник, не консультуючись із підлеглими, нав'язує бачення у вирішенні тих чи інших питань, тим самим відучаючи людей думати, а навчає тіль­ки виконувати накази. Керівники цього стилю управління не терплять зауважень і заперечень з боку підлеглих, вважаючи, що підпорядковані йому люди є малокваліфікованими спеціалістами і не здатні запропону­вати щось для розв'язання важливих проблем. Правда, авторитарний стиль, як свідчить практика, в окремих випадках має і позитивні сторони. Це виражається, насамперед, в оперативності апарату управління, в ко­лективі встановлюється сувора виконавська дисципліна, підвищується відповідальність працівників за якість виконання рішень тощо.

    Демократичний стиль управління передбачає прийняття управлінсь­ ких рішень після погодження їх з виконавцями. Керівник цього стилю управління уникає нав'язування своєї волі підлеглим, він адекватно реа­гує на критику на свою адресу, виробляючи управлінські рішення, бере до уваги думку підлеглих. І де зовсім не означає, що такий керівник не має власної думки або хоче перекласти відповідальність на підлеглих.