Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_ispitu_z_BOIT_1_trimestr_1_8.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.24 Mб
Скачать

70. Адресування комірок в Excel 2010

Адресация ячейки - это адреса или ссылки, которые могут быть относительными и абсолютными и используются в формулах, функциях в виде аргументов.

Абсолютная ссылка - это не изменяющийся при копировании и перемещении формулы адрес ячейки, содержащий исходное данное (операнд). Абсолютная адресация позволяет указывать фиксированный адрес. Абсолютные ссылки используются в формулах тогда, когда нежелательно автоматическое изменение ссылки при копировании. Различают два типа абсолютной ссылки: полная и частичная.

Полная абсолютная ссылка указывается, если при копировании или перемещении адрес клетки, содержащий исходное данное, не меняется. Для этого символ $ ставится перед наименованием столбца и номером строки. Например: $B$5, $D$12 - полные абсолютные ссылки.

Частичная абсолютная ссылка указывается, если при копировании и перемещении не меняется номер строки или наименование столбца. При этом символ $ в первом случае ставится перед номером строки, а во втором - перед наименованием столбца. Например: B$5, D$12 - частичная абсолютная ссылка, не меняется номер строки; $B5, $D12 - частичная абсолютная ссылка, не меняется наименование столбца.Если просто использовать название одной ячейки в какой-нибудь другой, адрес ячейки будет восприниматься относительно. Относительная ссылка - это изменяющийся при копировании и перемещении формулы адрес ячейки, содержащий исходное данное (операнд).Другими словами, адрес помечается относительно той ячейки, в которой его указывает пользователь. При помощи символа абсолютной адресации можно гибко варьировать способ адресации ячеек. Например, $B11 обозначает, что при копировании формул будет изменяться только адресация строки ячейки, а при обозначении B$11 - только столбца. Такая адресация называется смешанная. Смешанная ссылка используется, когда при копировании формулы может изменяться только какая-то одна часть ссылки - либо буква столбца, либо номер строки.

71 Дії з аркушами книги Excel 2010.

Додавання аркушів.Для додавання нового робочого аркуша в книгу клацніть правою кнопкою миші на будь-якій вкладці з листами і виберіть команду “Додати” в контекстному меню. Після цього клацніть на ярлику “Лист” в діалоговому вікні “Вставка” і потім на кнопці “ОК”. Новий аркуш відобразиться зліва від поточного, на вкладці якого ви клацнули. Порядковий номер створеного аркуша буде на одиницю більше найбільшого в поточній робочій книзі — “Лист4”, “Лист5” і т.п. (демонстрація). В одній книзі можна добавити багато робочих аркушів.

Видалення аркушів.Для видалення робочого аркуша з книги, клацніть правою кнопкою миші на його вкладці і виберіть команду Видалити в контекстному меню, що з'явилося.В деяких книгах робочий аркуш зручніше заховати, а не видаляти. Такий підхід особливо ефективний для аркушів, що містять статичні дані, які обробляються формулами, що містяться на інших аркушах, і рідко редагуються. Після того, як аркуш був захований у інших користувачів не виникне бажання досліджувати (і, можливо, змінити) його дані. Щоб приховати аркуш, необхідно вибрати команду "Лист” → ”Скрыть” меню “Формат”. Для відображення прихованого аркуша поточної книги викликається команда "Лист” → "Отобразить" меню "Формат".

Перейменування робочого аркуша Заміна однотипних послідовних імен робочих аркушів (“Лист1”, “Лист2” і т.п.) більш наочними, наприклад "Прогноз об'єму продажів в 3-у кварталі", "Рекламні витрати" або "Основна таблиця", дозволить значно швидше орієнтуватися в робочій книзі. Для перейменування робочого аркуша, натисніть двічі на його вкладці (або клацніть на ній правою кнопкою миші і виберіть команду перейменувати). Введіть нове ім'я і натискуйте клавішу <Enter>.

Переміщення, копіювання, вставка і видалення робочих аркушів У багатьох випадках найпростіший шлях створення робочої книги з декількома аркушами полягає в створенні першого аркуша і подальшому його копіюванні. Хоча у книзі, що створюється, вже є набір порожніх робочих аркушів, ви можете їх додавати, копіювати, видаляти і міняти місцями.Ця процедура може здатися вам вельми громіздкою, вкажіть на вкладку аркуша, який ви хочете скопіювати, натискуйте клавішу <Ctrl> і перетягнете покажчик миші управо або вліво. В міру перетягування форма покажчика зміниться на маркер аркуша із знаком "плюс". Коли ви відпустите кнопку миші, Excel створить копію аркуша, що перетягується, привласнивши йому те ж ім'я з номером копії в дужках.При копіюванні аркуша з даними усередині однієї робочої книги, або в іншу книгу Excel вирізає вміст комірок, довжина яких перевищує 255 символів. Для переміщення аркуша всередині робочої книги, наведіть покажчик на його вкладку, клацніть і переміщайте курсор, що видозмінився, до місця, що вказано чорним маркером, в якому потрібно розмістити аркуш. Хоча можна перемістити і розмістити робочі аркуші між книгами, ця операція набагато швидше і акуратніше виконується за допомогою контекстного меню. Переміщення або копіювання робочого аркуша з однієї книги в іншу виконується таким чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]