Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_ispitu_z_BOIT_1_trimestr_1_8.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.24 Mб
Скачать

14. Системи комп'ютерної графіки

Комп'ютерною, або машинною, графікою називають наукову дисципліну, яка розробляє сукупність засобів та прийомів автоматизації кодування, обробки й декодування графічної інформації.

розрізнюють лише три види комп’ютерної графіки. Це, зокрема: растрова графіка, векторна графіка і фрактальна графіка. Вони відрізняються принципами формування зображення при відображенні на екрані монітору або при друкуванні на папері.

Растрову графіку використовують при розробці електронних (мультимедійних) та поліграфічних видань. Ілюстрації, виконані засобами растрової графіки, рідко створюються вручну за допомогою комп’ютерних програм. Часто з цією метою використовують і сканують ілюстрації, підготовлені художником на папері, чи фотографії. На теперішній час для введення у комп’ютер растрових зображень широко використовують цифрові фото – та відеокамери. Відповідно, більшість графічних редакторів, призначених для роботи з растровими ілюстраціями, орієнтовані не стільки на створення зображень, скільки на їх обробку.

Програмні засоби для роботи з векторною графікою навпаки призначені, в першу чергу, для створення ілюстрацій і, меншою мірою, для їх обробки (перетворення). Такі засоби широко використовують в рекламних агентствах, дизайнерських бюро, редакціях та видавництвах. Оформлювальні роботи, які базуються на використанні шрифтів і простих геометричних елементів, виконуються засобами векторної графіки набагато простіше. Можна назвати також багато прикладів створення високохудожніх творів, які реалізовані засобами векторної графіки. Разом з тим, слід зазначити, що підготовка й виконання таких зображень названою технікою дуже складна справа.

Програмні засоби для роботи з фрактальною графікою призначені дляавтоматичної генерації зображень шляхом математичних розрахунків. Створення фрактальної художньої композиції полягає не в малюванні чи оформленні, а впрограмуванні. Фрактальну графіку рідко застосовують для створення друкованих чи електронних документів, зате частіше використовують при підготовці розважальних програм.

15. Файлові системи. Класифікація файлових систем.

Файлова система — спосіб організації данних, який використовується операційною системоюдля збереження інформації у виглядіфайлівнаносіях інформації. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на логічному або фізичному пристрої. Створення файлової системи відбувається в процесі форматування.

В залежності від організації файлів на носії даних, файлові системи можуть поділятись на:

  • ієрархічні файлові системи — дозволяють розміщувати файли в каталоги;

  • пласкі файлові системи — не використовують каталогів;

  • кластерні файлові системи— дозволяють розподіляти файли між кількома однотипними фізичними пристроями однієї машини;

  • мережеві файлові системи— забезпечують механізми доступу до файлів однієї машини з інших машинмережі;

  • розподілені файлові системи— забезпечують зберігання файлів шляхом їх розподілу між кількома машинами мережі.

Класифікація файлових систем

За призначенням файлові системи можна класифікувати на наступні категорії:

  • Для носіїв з довільним доступом (наприклад, твердий диск):FAT32,HPFS,ext2і ін. Останнім часом поширилися журнальовані файлові системи, такі якext3,Reiserfs,JFS,NTFS,XFS.

  • Для носіїв з послідовним доступом (наприклад, магнітні стрічки): QIC.

  • Для оптичних носіїв — CDіDVD:ISO 9660,HFS,UDF.

  • Віртуальні файлові системи: AEFS і ін.

  • Мережні файлові системи: NFS,SMBFS,SSHFS,Gmailfs.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]