Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_ispitu_z_BOIT_1_trimestr_1_8.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.24 Mб
Скачать

11. Операційні системи, функції.

Операційна система (скор. ОС) — це базовий комплекс програмного забезпечення, що виконує управлінняапаратним забезпеченнямкомп'ютераабовіртуальної машини; забезпечує керування обчислювальним процесом і організовує взаємодію з користувачем.

Операційна система звичайно складається з ядра операційної системита базового наборуприкладного програмного забезпечення.

12. Інструментальні засоби - системи програмування, склад

Система програмування - система автоматичного програмування, що складається з мови програмування,компілятораабоінтерпретаторапрограм, які написані на цій мові, відповідної документації, а також допоміжних засобів для підготовки програм до виконання; Інструментальна система (development environment) — комплекс програмних або програмних і технічних засобів, який використовується фахівцями з програмування як інструмент для розробки програмного забезпечення (програм, програмних комплексів та систем тощо).

Мова програмування — формальна мова представлення програм для системи програмування.

Мови програмування низького рівня

Мови програмування низького рівня орієнтовані на конкретний тип процесора і враховують його особливості.

Переваги

з допомогою мов низького рівня створюються ефективні і компактні програми, оскільки розробник отримує доступ до всіх можливостей процесора.

Недоліки

Програміст, що працює з мовами низького рівня, має бути високої кваліфікації, добре розуміти будову комп’ютера.

Отримана програма не може бути перенесена на комп’ютер з іншим типом процесора.

Мови низького рівня, як правило, використовують для написання невеликих системних додатків, драйверів пристроїв, модулів стиків з нестандартним обладнанням, коли найважливішими вимогами є компактність, швидкодія і можливість прямого доступу до апаратних ресурсів.

Асемблер

Мови програмування високого рівня можна сказати є зрозумілішими людині, ніж комп'ютеру. Особливості конкретних комп’ютерних архітектур в них не враховуються, тому створені програми легко переносяться з комп’ютера на комп’ютер, де встановлено транслятор цієї мови. Розробляти програми на таких мовах значно простіше і помилок допускається менше.

Основні мови програмування:

  • Pascal

  • Java

  • C

  • C++

  • Delphi

13. Прикладне програмне забезпечення, склад, призначення.

Прикладне програмне забезпечення — це програми, призначені для виконання конкретних завдань користувача.

Прикладне програмне також прикладна програмаприкладне ПЗзастосовна програма — частина програмного забезпечення, що потребує безпосередньої взаємодії та забезпечуєкористувачевірозв'язання певної задачі. Цим самим поняття прикладного ПЗ є протилежним досистемногота іншого допоміжного ПЗ (наприкладопераційна система), котрі «лише» забезпечують можливість виконання роботи, але не приносять безпосередньої користі користувачеві.

Наочним прикладом аналогічного поділу може бути електричний струм: електромережа не приносить прямої користі користувачеві, але забезпечує роботу електричних пристроїв, надаючи їм електроенергію, в свою чергу користувач використовує ці пристрої для вдоволення потреб, тобто отримує користь.

Проте таке чітке розмежування не завжди можливе, особливо у вбудованих системах(наприкладмобільний телефонабокавоварка) де програмне таапаратне забезпеченняє єдиним цілим.

Окрім того, виробники системного ПЗнерідко вбудовують також і прикладні програми, відомим прикладом єОСWindows, де стандартно вбудовано велику кількість прикладного ПЗ. Ця практика не завжди відповідає вимогам користувачів певної системи.

Є чимало стандартизованогоприкладного ПЗ, котре спрямовано на задоволення потреб якомога ширшого кола. Але значна частина прикладного ПЗ розробляється індивідуально «з нуля» або ж на основі стандартних програм для рішення вузьких завдань, наприклад: в межах однієї компанії чи галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]