Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yaroshenko_-_RP_-_Genderni_aspekti_v_polititsi.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Чорноморський державний університет імені Петра Могили

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Ректор ЧДУ ім. Петра Могили

______________Л.П. Клименко

«___»________________2011 р.

Робоча програма

з дисципліни ________Гендерні аспекти в політиці ____________

назва

статус дисципліни _______________вибіркова__________________________

нормативна чи вібіркова

для спеціальності ______6.030104__«Політологія»______________________

шифр, назва

АВТОР ПРОГРАМИ:

кандидат політичних наук,доцент

вчене звання, науковий ступінь

кафедра політичних наук

назва кафедри

Ярошенко Віра Миколаївна

прізвище, ім’я, ім’я по-батькові автора

«___»________________2011 р.

Миколаїв – 2011

Лист погодження робочої програми

Робочу програму схвалено:

на засіданні кафедри______політичних наук___________________

назва кафедри, за якою закріплена дисципліна

Протокол № ____від «___»_____________2011 р.

Завідувач кафедри____________________ (________________________)

Підпис ПІБ

на засіданні методичної ради факультету________ політичних наук_____________

назва факультету, за яким закріплена дисципліна

Протокол № ____від «___»_____________2011 р.

Голова____________________ (________________________)

Підпис ПІБ

Робочу програму погоджено за формами навчання:

Денна форма навчання:

Декан факультету (Директор інституту) ________________________________

Назва, підпис, дата

Денно-вечірня, заочна форма навчання:

Декан факультету (Директор інституту) ________________________________

Назва, підпис, дата

Начальник навчально-

методичного відділу ________________ В.І.Калініченко

«___»________________ 2011 р.

Перший проректор _________________ О.М.Трунов

«___»_______________ 2011 р.

1. Концепція викладання дисципліни

Місце дисципліни «Гендерні аспекти в політиці» в системі підготовки фахівців означеного напряму.

Гендерні аспекти в політиці (політичні науки)– один з курсів в комплексі дисциплін політологічного напряму. Засвоєння курсу сприятиме формуванню професійного та загальноосвітнього рівня майбутніх спеціалістів в галузі політології, які будучи залучені до загальноцивілізаційних процесів, будуть ознайомлені з основами теорії та практики формування гендерної рівності на основі паритетної участі в політичній діяльності. Курс є спеціальною навчальною дисципліною для студентів, які вивчають цю науку як фахову.

Предметом гендерних аспектів в політиці є вивчення змісту і поняття гендерної демократії, гендерної рівноваги як стратегічної цілі соціуму та вироблення шляхів її досягнення у політичній сфері.

Дисципліна «Гендерні аспекти в політиці» виконує ряд соціально значимих функцій: пізнавальну, практично-політичну, світоглядну, виховну.

Методологічними підставамизмісту курсу є цивілізаційний, культурологічний, регіональний підходи. Принципами вивчення гендерних аспектів в політиціє принцип історизму, об’єктивності, соціального підходу, альтернативності.

Навчання предмету має сприяти:

  1. Формуванню політичної свідомості на основі засвоєння принципів рівноправної участі жінок і чоловіків у прийнятті політичних рішень;

  2. Вихованню гендерної культури;

  3. Удосконаленню професіоналізму у межах гендерного аналізу та удосконалення нормативно-організаційного і якісно-ціннісного характеру національної гендерної політики.

Курс «Гендерні аспекти в політиці» виконує такі завдання:

  1. Знайомить з основами теорії та практики формування гендерної рівності на основі паритетної участі в політичній діяльності.

  2. Сприяє засвоєнню знань про становлення фемінізму та боротьбу жіноцтва за загальне виборче право і право політичної діяльності, аналізу основних рис політичної культури жінок, розкриває зміст та шляхи досягнення рівних політичних прав чоловіків та жінок.

  3. Виробляє у студентів підхід до використання міжнародного пакету жіночих людських прав як невід”ємної і інтегральної частини загальних людських прав як механізму з реалізації жіночих прав в сучасному українському суспільстві, особливо у політичній сфері.

  4. Розвиває інтерес та повагу до світового досвіду гендерної рівності на основі паритетної участі в політичній діяльності.

  5. Сприяє формуванню переконань та ціннісних орієнтацій у системі рівної участі жінок і чоловіків у відстоюванні демократичних свобод, спрямованих на загальну збалансованість суспільства, зміну маскулінного/агресивного стилю політики на фемінний/дипломатичний.

Міждисциплінарні зв’язки. Курс «Гендерні аспекти в політиці» найтісніше пов’язаний з іншими науками: психологією, філософією, політологією, загальною теорією політики, економічною теорією, соціологією, юридичними науками, історією політичної думки, міжнародними відносинами і т.д. У дисципліні «Гендерні аспекти в політиці» розглядається процес формування гендерно-паритетної поведінки суб.єктів політичного процесу.

Вихідні компетенції студента

Студенти повинні знати:

  1. Поняття та основи гендеру та гендерної демократії, важливість зміни маскулінного /агресивного стилю політики на фемінний/дипломатичний стиль в сучасних умовах накопичення загрозливого арсеналу зброї та конфліктогенного середовища;

  2. Внесок жіноцтва в становлення цивілізації, історію становлення фемінізму та боротьби жіноцтва за загальне виборче право та право політичної діяльності, основні риси політичної культури жінок;

  3. Міжнародні та національні документи з жіночих людських прав, зміст та шляхи досягнення рівних політичних прав чоловіків та жінок тобто паритетної демократії, що є метою держав Євросоюзу, європейську та українську базу даних “Жінки при прийнятті політичних рішень”.

Студенти зобов’язані вміти:

1. Аналізувати чинне законодавство та статистику з точки зору дотримання гендерної рівності зокрема у соціальній політиці та у владній сфері;

2. Використовувати механізм захисту прав людини, зокрема жіночих людських прав;

3. Проводити навчальні семінари для жінок з метою утвердження їх самооцінки, віри у власні сили та бажання активної участі в політичному житті країни, надавати практичні рекомендації щодо електоральних жіночих кампаній і їх впровадження в життя при висуванні і обранні жінок-кандидаток до місцевих Рад, Верховної Ради України, на посаду Президента України.

Курс «Гендерні аспекти в політиці» розроблений за модульно-рейтинговою системою та включає в себе лекції (40 години), групові заняття (54 години), самостійну роботу (154 годин), систему контролю та обліку знань. Передбачає написання і захист одного реферату, тестування і підсумкової контрольної роботи за модулями й складання заліку та іспиту.

Залік та іспит є підсумковою формою контролю знань студентів і проводиться в усній формі. Робота студентів оцінюється за підсумками виконання основних видів завдань. Якщо студент не відвідував курсу лекцій, не відвідував практичні заняття і не виконав тестово-контрольні заходи, а, отже, не набрав необхідної кількості балів, то він, за рішенням кафедри, не допускається до складання заліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]