Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

8. Фінансова глобалізація. Чинники глобалізації світових фінансів.

Фінансова глобалізація – зростаюча фінансова єдність та взаємозалежність фін-екон систем країн світу. Є одним із процесів глобалізації. Включає: 1) вільний та ефективний рух капіталів між країнами та регіонами, 2)функціонування глоб ринку, 3) формування системи наднац регулювання міжн фінансів, 4) реалізацію глобальних фін стратегій ТНК та ТНБ.

Чинники глобалізації світових фінансів:

1) технічний прогрес (здійснення міжн фін угод в режимі реального часу); 2) зростаюча конкуренція між кредитними і фін інститутами, між фін ринками (тріада ЄС, США, Яп); 3) реструктуризація кредитних і фін інститутів (M&A);

4) транснаціоналізація бізнесу; 5) інтеграційні процеси (ЄС, НАФТА); 6) послаблення жорсткого контролю над здійсненням міжн угод (лібералізація і дерегулювання фін ринків); 7) макроекон стабілізація і реформи в країнах, що розвив., та кр. з перехідною ек-кою (привабливі для інвесторів); 8) активний розвиток процесів сек’юритизації активів в промисл розвинутих країнах.

+ наявність вільного руху капіталу між країнами;

конкур. за доступ до капіталу і пошук нових можл-стей;

розвиток інформаційних технологій; стандартизація фін продуктів; фінансові інновації.

З 1980 р. система фін ринків стала функціонувати на глоб рівні. Виникла світова фін мережа з найб центрами: Нью-Йорк, Чикаго, Лондон, Цюріх, Франкфурт, Париж, Токіо, Гонконг, Сінгапур, Бахрейн, Багамські та Кайманові о-ви.

9. Глобалізація фін ринку та фін революція.

Фінансова інновація: фін інструменти та технології.

Глобалізація фінансових ринків полягає в посиленні їхній ролі в процесі руху фін ресурсів між країнами, що супроводжується зростанням міжн мережі фін організацій та виникненням якісних змін в їхній структурі управління та філософії менеджменту.

Рушійними факторами глобалізації фін ринків є:

  • наявність вільного руху капіталу між країнами;

  • лібералізація і дерегулювання фін ринків;

  • конкур. за доступ до капіталу і пошук нових можл-стей;

  • мінливість і нестабільн. ринків, особл в кр, що розвив;

  • розвиток інформаційних технологій;

  • стандартизація фін продуктів;

  • фінансові інновації.

Поглиблення інтернаціоналізації у фін сфері, зміцнення зв’язків між основними фін центрами світу стали основою так званої фінансової революції. Ключові аспекти:

• глобальна присутність міжн фін інституцій, • міжн фін інтеграція (послаблення держ контролю над рухом капіталу), • швидкий розвиток фін. інновацій.

Фін інновація – це нові фін інструменти та технології:

Поділ на: 1) технології (комунікації, ПО, інформ системи); 2) нові теорії (теорема Модільяні-Міллера, САРМ – Capital Asset Pricing Model, портфельна теорія);

3) нові інструменти (нові похідні ЦП, деривативи).

Фін інжиніринг – процес створення нових фін інструментів і операційних схем. Включає проектування, розробку і реалізацію інновац фін інструментів і процесів, а також творчий підхід до вирішення проблем у сфері фінансів.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС