Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.82 Кб
Скачать

100. Свопи і їх місце на ринку.

Своп-контракт — це угода між контрагентами про обмін (один або декілька) певною кількістю базових інструментів на визначених умовах в майбутньому. Свопи з'явилися для хеджування ризиків. Для цього вони мають більшу гнучкість, ніж ф'ючерси та опціони.

Основні переваги свопів:

-зниження вартості фінансування; -гнучкість; -одночасність угоди; -страхування.

Хиби свопів:

-відсутність стандартних умов; -неможливість використати з іншою фінансовою метою – не є такими, що обертаються; -використання пов'язано з кредитним ризиком.

Своп-контракти є позабіржовими інструментами й оформлюються як юридичний договір, яким закріплюються права власності кожного учасника. Учасниками своп-контрактів можуть бути банки, компанії, пенсійні фонди, кредитні спілки, довірчі товариства тощо. Часто своп-контракти укладаються на міжбанківському ринку.

Виділяють такі види свопів: Простий своп, Процентний своп, Валютно-процентний своп, Валютн своп, Товарний своп, Фондовий своп.

Загалом ринок своп-контрактів в даний час розвивається дуже стрімко і протягом останніх десяти років займає провідні позиції в структурі ринку фінансових деривативів. Цьому великою мірою сприяє гнучкість цих деривативів та практично безграничні можливості щодо конструювання нових інструментів на основі свопів, зокрема в поєднанні з опціонами. Поява своп-контрактів стала дійсно революційним етапом розвитку міжнародних фінансо­вих ринків і в даний час сфера їх застосування динамічно розширюється.

  1. Стратегії торгівлі опціонами. Місце опціонів на ринку.

Опціон — похідний цінний папір, який передбачає право, але не обов’язок покупця (утримувача) купити або продати певну кіль-кість цінностей, що лежать в основі опціону, за раніше домовленою ціною протягом певного часу. Існують два типи опціонів:

а) опціон на купівлю, або опціон покупця чи опціон кол (call options);

б) опціон на продаж, або опціон продавця чи опціон пут (put options).

Купуючи опціон кол, покупець придбає право купити у про-давця опціону (контрагента за даним контрактом) указаний у ко-нтракті актив у домовлені терміни за ціною виконання або від-мовитися від цієї купівлі. Купуючи опціон пут, покупець придбає право продати продавцеві опціону (контрагенту за даним контрактом) вказаний у контракті актив у встановлені терміни за ціною виконання або від-мовитися від цього продажу.

Зарубіжний досвід свідчить про те, що операції з опціонами здійснюються або із суто спекулятивною метою, тобто для одержання прибутку на різниці курсів, або для хеджування (страхування). Багато хто вважає, що основна мета придбання опціону полягає саме в страхуванні, у зниженні ризику, можливого за спаду цін на цінні папери. Для покупця як активного учасника контракту користь полягає в отриманні доходу, а для продавця — в можливості зберегти активи, які в нього є, хоча конкретні цілі сторін опціонної угоди можуть бути діаметрально протилежними. Конкретизуються позиції сторін залежно від виду опціонів, який виражає ту чи іншу стратегію обороту похідних цінних паперів. Існують такі види опціонних угод, котрі вважаються простими опціонними стратегіями: купівля колу; продаж колу; купівля путу; продаж путу.

Бики і ведмеді – учасники біржових торгів – біржові спекулянти.

Бики – біржові гравці, що грають на фондових біржах. Передбачаючи підвищення курсу цінних паперів і сприяючи такого підвищення, "бики" заздалегідь скуповують цінні папери, курс яких повинен підвищитися, з тим, щоб потім вигідно продати за більш високою ціною, здійснивши спекулятивну операцію. Кличка "бики" пов'язана з прагненням таких гравців підняти ціни "на роги".

Звідси Бичачий ринок (Bull market) – Ринок, на якому спостерігається тенденція зростання цін.

Ведмеді – біржові гравці, що грають на пониження цін товарів, курсів цінних паперів, валюти. Вони продають на термін (з видачею, поставкою через певний період) біржові товари, яких у них немає поки в наявності, за курсом, ціною зафіксованою в момент угоди, в розрахунку купити їх до моменту виконання угоди по більш низькій ціні і тим самим отримати прибуток у вигляді різниці цін, курсів. Слово "ведмеді" відображає той факт, що вони "завалюють" ціни вниз, давлять їх.

Звідси поняття Ведмежий ринок (Bear market) – Ринок, на якому спостерігається стійка тенденція до зниження цін протягом тривалого періоду часу.

Соседние файлы в папке Міжнар фінанси - ГОС